نماد سایت مجله روانشناسی رابینیا

خستگی ناشی از تصمیم گیری

  • خستگی ناشی از تصمیم گیری

    آیا برای شما هم سوال شده که به چه صورتی می توان از خستگی تصمیم گیری جلوگیری کرد؟ تصمیم‌گیری یکی از فرایندهای ذهنی است که ما در هر لحظه از زندگی خود با آن روبه‌رو هستیم. در واقع هر روز صبح از زمانی که چشم باز می‌کنیم بدون اینکه آگاه باشیم تصمیمات کوچک و بزرگ مختلفی را می‌گیریم که شاید برخی از آن‌ها چندان مهم نیز به نظر نیایند. با این حال همه این تصمیمات جزئی از کارکردهای عالی مغز هستند و به انرژی روانی نیاز دارند. حال اگر شرایط زندگی ما به گونه‌ای باشد که هر روز با تصمیمات متعارض و گوناگونی روبه‌رو باشیم این احتمال وجود دارد که به خستگی تصمیم گیری دچار شویم.

    خستگی تصمیم گیری چیست؟

    خستگی تصمیم گیری به وضعیتی گفته می‌شود که در آن فرد پس از یک دوره طولانی تصمیم‌گیری دیگر عملکرد سابق را ندارد و نمی‌تواند به درستی دست به انتخاب بزند. در حقیقت تصمیم‌گیری‌های زیاد در طول زمان می‌تواند باعث شود که پس از مدتی احساس کنید که دیگر نمی‌توانید گزینه‌های موجود را برای خودتان سبک و سنگین کنید و هنگام تصمیم‌گیری دچار سردرگمی و تردید بشوید. مثلا تحقیقاتی که روی قاضیان پرونده‌ها انجام شده این موضوع را به خوبی نشان می‌دهد. این افراد به خاطر اینکه به واسطه شغل خود دائماً در حال انتخاب و تصمیم‌گیری هستند بیش از سایرین دچار این مشکل می‌شوند که این مسئله می‌تواند قضاوت آن‌ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد. مسئله مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که برخلاف خستگی جسمی، خستگی تصمیم گیری اغلب بدون آگاهی ما اتفاق می‌افتد. در نتیجه بدون اینکه متوجه باشیم دچار نوعی بی‌تفاوتی یا سردرگمی شویم و تمایلی به اتخاذ تصمیم جدید نداشته باشیم.

    آگاهی از خستگی تصمیم گیری

    اگر شما دارای شغلی نظیر فروشندگی باشید و یا طراح سایت باشید، آگاهی از خستگی تصمیم گیری به شما کمک می‌کند تا بدانید مخاطبیان شما ظرفیت محدودی برای پردازش موضوعات مختلف در آنِ واحد دارند. در نتیجه اگر تلاش کنید اجناس یا مطالب بسیار زیادی را همزمان در اختیار آن‌ها قرار دهید در حقیقت با دست خود در حال پراندن مشتری‌ها هستید چرا که این کار با ایجاد نوعی خستگی روانی در افراد آن‌ها را به این سمت می‌کشانند که به طور کل منصرف شوند و از بین گزینه‌های متعدد هیچ کدام را انتخاب نکنند. بهتر است مخاطب خود را زیر حجم وسیعی از اطلاعات بمباران نکنید. بلکه تلاش کنید تا پله به پله به او کمک کنید تا از بین گزینه‌های مختلف به انتخاب‌های محدودتری دست یابد. هرچقدر که این کار را به طور حرفه‌ای‌تری انجام دهید، در جذب و تأثیرگذاری روی افراد نقش بیشتری خواهید داشت.

    خود آگاهی و خستگی از تصمیم گیری

    علاوه بر این‌ها آگاهی از خستگی تصمیم گیری می‌تواند به خودآگاهی شما نیز کمک کند تا بتوانید علت برخی سردرگمی‌های خود را بهتر بفهمید و بتوانید راحت‌تر خود را از بلاتکلیفی‌های موجود در زندگی نجات دهید.

    جلوگیری از خستگی تصمیم گیری

    راه‌های مختلفی وجود دارد تا شما بتوانید از بروز خستگی تصمیم گیری خود پیشگیری کرده و بتوانید کارکرد ذهن خود را در بالاترین سطح نگه دارید. ما در ادامه به چند مورد از مهم‌ترین این موارد اشاره کرده‌ایم.

    1- فرصت دادن به خود

    اگر از محدودیت های شناختی مغز و خستگی روانی اطلاعات و آگاهی کافی نداشته باشید امکان دارد که با توجه به همه ناتوانی های به وجود آمده اصرار دارید که به یک تصمیم برسید و به تصمیم خود خاتمه بدهید. اما با آگاهی از این موضوع باید بدانید که هنگامی که دچار خستگی تصمیم گیری هستید احتمال خطای شما تا حد زیادی افزایش می‌یابد و در نتیجه ممکن است بعدها که انرژی ذهنی خود را مجدد بازیافتید از تصمیم اکنون خود پشیمان شوید. به همین خاطر لازم است که در این شرایط کمی تأمل کنید، به ذهنتان استراحت بدهید تا بتوانید فرصت مجددی برای خود فراهم کنید و با ذهنی باز تصمیم بگیرید.

    2- محدود کردن گزینه‌ها

    تعداد گزینه های موجود برای تصمیم گیری به روی خستگی تصمیم گیری تاثیر زیادی می‌گذارد. به همین خاطر هنگامی که می‌خواهید راجع به گزینه‌های بسیار زیادی فکر کنید تلاش کنید تا آن‌ها را بر اساس شباهت‌ها به چند دسته کوچک‌تر تقسیم کرده و هر بار توجه خود را روی یکی از دسته‌ها متمرکز کنید. پس از اینکه توانستید یکی از دسته‌ها را برگزینید انتخاب کردن یکی از گزینه‌ها از بین مواردی که باقی مانده آسان‌تر خواهد شد.

    3- اولویت‌بندی تصمیمات

    هرچقدر که زمان بیشتری برای تصمیم گیری صرف شود، احتمال اینکه به خستگی تصمیم گیری مبتلا شوید بسیار زیاد است. در نتیجه نباید تصمیمات مهم را دائماً به زمانی دورتر موکول کنید. به همین خاطر بهتر می‌توان گفت افراد اغلب هنگام صبح تصمیمات بهتری نسبت به شب می‌گیرند. در نتیجه تلاش کنید تا برای خود و کارهایتان نوعی اولویت‌بندی ایجاد کنید و موارد مهم‌تر را زودتر زمانی انجام دهید که انرژی ذهنی بیشتری دارید.

    4- ذخیره کردن انرژی روانی

    عموما همه ما در طول روز تصمیمات متعددی را می گیریم که بدون آگاهی خود را درگیر این فرایند می‌کنیم به نوعی می‌توان گفت انرژی ذهنی خود را هدر می‌دهیم. برای مثال ممکن است زمان بسیار زیادی را فقط صرف این کنیم که می‌خواهیم چه چیزی بپوشیم و دائماً در مورد لباس‌های خود درگیری ذهنی داشته باشیم. باید بدانیم که همین تصمیمات کوچک هم می‌توانند توانایی‌های شناختی ما را تحلیل ببرند و کارایی مغز را کاهش دهند. به همین دلیل است که اغلب افراد موفق در جهان از لباس‌های ساده استفاده می‌کنند و پیچیدگی خاصی در پوشش آن‌ها دیده نمی‌شود.

    برای مطالعه فشار روانی کلیک کنید.

    5- کمک گرفتن از خدمات حرفه‌ای

    ممکن است که شما مدت زیادی مجبور بوده باشید که تصمیمات مهمی را اتخاذ کنید و اکنون خستگی و فرسودگی روانی زیادی را احساس کنید. برای اینکه شدت مشکل خود را بسنجید ببینید که چقدر عملکرد روزمره‌تان تحت تأثیر قرار گرفته و با اختلال مواجه شده است. اگر حس می‌کنید که با استفاده از راهکارهای عمومی قادر به برطرف کردن مشکل خود نیستید و در عین حال با آسیب‌های متعددی روبه‌رو هستید مراجعه به یک روانشناس برای بهبود اوضاع سلامت روان می‌تواند کمک شایانی به شما داشته باشد.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    خروج از نسخه موبایل