نماد سایت مجله روانشناسی رابینیا

درمان شناختی رفتاری افسردگی

  • درمان شناختی رفتاری افسردگی

    یکی از تاثیرگذار ترین روش های درمانی، درمان شناختی رفتاری افسردگی است که برای بهتر شدن افسردگی استفاده میشود. یکی از رایج ترین بیماری های روانی افسردگی است که هر سال افراد زیادی را درگیر خود می کند. اغلب افراد افسرده مشکلاتی مانند ناامیدی و بی لذتی دارند که اغلب انها از فعالیت های شغلی و یا فعالیت تحصیلی عقب میمانند. معمولا میل و گرایش به خودکشی مهم ترین عوامل خطرساز برای بیماران افسرده است.

    در این مقاله تلاش ما بر این است که به طور خلاصه  به موضوع درمان افسردگی با رویکرد شناختی رفتاری بپردازیم.

    رفتار در‌مانی شناختی چیست؟

    یکی از نمونه های روش های درمانی ،رفتاری درمانی شناختی است  که بسیار تاثیرگذار است که به فرد این توانایی را میدهد که دید خود را نسبت به اتفاقات تغییر داده و در نتیجه به شکل بهتر با اتفاقات برخورد کند تا زندگی سالم تری داشته باشد.

    همچنین در این شیوه علاوه بر تلاش برای تغییر نگرش، درمانگر سعی بر این دارد تا دلیل مشکلات و اختلالات روانی فرد را شناسایی کند. اما این ریشه یابی بر خلاف دیگر روش ها چندان عمیق نیست و در این روش درمانگر فقط بر مشکلات حال تمرکز دارد.

    درمان شناختی رفتاری افسردگی

    در بیشتر مواقع بدون استفاده از دارو میتوان با مراجعه به روانشناس افسردگی را درمان کرد. اگر روانشناس تشخیص بر اینکه علائم شما بسیار شدید است و در صورتی که به دارو احتیاج داشته باشید شما را به یک روانپزشک معرفی میکند. اگر میزان افسردگی خفیف باشد معمولا از روش های درمان شناختی-رفتاری افسردگی استفاده میکنند. تمرکز این درمان بر تغییر دادن رفتار و فکر افراد است.

    روان درمانگران شناختی  رفتاری تاکید دارند که نوع دیدگاه و شناخت های افراد به زندگی بر هیجانات موثر است.

    در نتیجه اگر بتوان نوع دیدگاه به زندگی و اتفاقات محیط پیرامون را تغییر داد بر هیجانات منفی و افسردگی میتوان غلبه کرد. علاوه بر این در روش درمان شناختی رفتاری افسردگی روانشناس یا روانپزشک سعی بر این دارد  تا تجربیات مثبت و جدیدی را برای مراجع خود به وجود اورد تا بتواند بر اساس آنها زندگی جدیدی را شروع کند.

    در درمان شناختی رفتاری افسردگی چه افکاری مورد بررسی قرار می‌گیرند؟

    در رابطه با افکاری که در این درمان مورد بررسی قرار میگیرند شامل هر نوع افکاری  که به سلامت روان فرد اسیب میزند میشود و سبب زیر سوال رفتن اعتماد به نفس فرد میشود. این افکار با عنوان تحریف های شناختی تعریف شده اند. که شامل مواردی مثل

    -تفکر همه یا هیچ: سیاه سفید دیدن دنیا و اتفاقات آن

    -اتفاقات مثبت را بی اهمیت جلوه دادن

    تعمیم افراطی: به شکلی که شخص همه موقعیت هارا به یک رویداد منفی ربط دهد

    -شخصی سازی:همه اتفاقات را به خود ربط دادن

    -فیلتر ذهنی:نگاه بدبینانه  به همه اتفاقاتی که در محیط پیرامون اتفاق می افتد به صورتی که به صورت واضح دیده نمیشود.

    در این درمان اتفاقاتی مثل تغییر افکار نخواهد افتاد؛ بلکه تلاش بر این است که روش فکر کردن تغییر کند به دلیل اینکه اگر ذهن بیمار شود شیوه فکری را دربر میگیرد که بیشتر به سوی مشکلات و احساسات منفی  میرود. البته خود فرد ذهن یا افکار مثبت یا ذهن یا افکار منفی را انتخاب میکند و درمانگر فقط با استفاده از شیوه های مناسب او را هدایت میکند و او را به فکر کردن به شیوه خاص میکند.

    درمان شناختی رفتاری برای افسرده ها چند جلسه طول می‌کشد؟

    این درمان یکی از شیوه های روان درمانی به صورت کوتاه مدت حساب میشود. در حالی که روش های دیگر امکان دارد حتی سال ها طول بکشند. مدت زمانی که برای درمان شناختی رفتاری افسردگی در نظر گرفته شده معمولا حدود 10 جلسه است. بیشتر جلسات به صورت هفتگی برگذار میشود. هر چقدر که در درمان پیشرفت به وجود بی آید ، فواصل بین جلسات درمانی افزایش خواهد یافت.

    برای مطالعه مقاله افسردگی در کودکان کلیک کنید.

    بخش‌های مهم درمان شناختی رفتاری افسردگی

    درمان شناختی رفتاری افسردگی درمانی است به صورت ساختارمندی یعنی در هر جلسه طبق هدفی که از قبل مشخص شده است جلو میرود. روانپزشک اگر تصمیم به استفاده از این روش داشته باشد باید از پروتکل های مخصوص استفاده کند. تغییر دادن افکار اسیب رسان مراجع  و کمک به او برای برای تغییر رفتار های مخرب دو بخش مهم و اصلی  درمان شناختی رفتاری است.

    در واقع این دو قسمت ساختمان درمان را تشکیل میدهند.در ادامه مقاله به هر یک از آنها به طور جداگانه پرداخته ایم.

    اگر به اختلال افسردگی شدید فرد دچار شود ،ممکن است به دلیل نداشتن  توان و انرژی کافی  نتواند در جلسات روان درمانی حاضر شود.با این شرایط مراحل درمان تغییر خواهد کرد؛به ویژه هنگامی که افکار خودکشی و مرگ بیشتر میشود .

    برای اینکه این افکار را به طور سریع از بین ببریم و امادگی لازم را در فرد برای روان درمانی ایجاد کنیم ابتدا باید دارو درمانی شروع بشود و سپس با گذشت چند هفته روان ذرمانی همراه با دارو اغاز شود.تصمیم گیری درباره این موضوع به دریافت مشاوره افسردگی از طریق یک روانشناس احتیاج است.

    1. تغییر دادن فکر

    تغییر دادن افکار و نوع دیدگاه مهم ترین بخش فرایند درمان افسردگی در افراد افسرده است. افراد افسرده همیشه نسبت به اتفاقات زندگی دیدگاه ناامیدی دارند. آنها  قابل ندانستن خودشان را دلیل همه شکست های خود میدانندو موفقیت های خود را به شانس یا عوامل بیرونی نسبت میدهند. به همین دلیل بیشتر افراد افسرده حتی زمانی که در زندگی پیشرفت یا موفقیتی کسب میکنند باز هم بیماری را از خود نشان میدهند.

    روانپزشکان در بازسازی شناختی با بررسی  مجدد اتفاقات زندگی و مرور آنها تلاش بر بازسازی معنای رخداد ها برای بیمار دارند.

    برای مثال یک فرد افسرده خود را بی لیاقت و شکست خورده میداند .مثلا اگر انها در امتحانی نتوانند نتجه خوبی کسب کنند احساس خنگ یا ناتوان بودن میکنند و خود را سرزنش میکنند. درمانگر با توجه به این شرایط با استفاده از روش هایی نظیر قاب گیری مجدد به فرد کمک میکند تا با دیدگاه متفاوت تری به موضوع نگاه کنند و یه این صورت درمان افسردگی رخ میدهد.

    2. تغییر رفتار

    برای اینکه روی افکار کار کرد  نیاز به وقت بیشتری است. اما درمانگران علاوه بر کار بر روی افکار سعی بر این دارند تا برای درمان افسردگی  برنامه ای تحت عنوان فعال سازی رفتاری اجرا کنند. در این برنامه مراجع با کمک درمانگر خود فعالیت های روزانه را مورد برسی قرار داده و برنامه زمانی مشخصی برای انجام فعالیت‌های ثمربخش بیشتر تعیین می‌کند.

    هر چقدر میزان فعالیت بیشتر باشد انرژی روانی فرد نیز بیشتر شده و در نتیجه او در یک چرخه مثبت و سالم قرار می‌گیرد. این چرخه بر بهتر شدن افکار منفی و مخرب موثر است

    سوالات متداول

    ایا امکان بازگشت علائم افسردگی پس از درمان وجود دارد؟

    این احتمال همیشه وجود دارد که بعد از گذشت مدتی علائم ظاهر شوند اما اگر شما شیوه های درمانی را خوب یاد گرفته باشید ، به راحتی میتوانید بر آن تسلط داشته باشید. پس واجب است که بعد از تمام شدن جلسات درمانی تمام روش ها را با خود تکرار کنید .

    -درمان شناختی رفتاری تا چه حد تاثیرگذار است؟

    یکی از تاثیرگذار ترین روش ها برای درمان افسردگی درمان شناختی رفتاری است. تحقیقات نشان داده که این روش به اندازه داروها بر فرد تاثیر مثبت می‌گذارد.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    خروج از نسخه موبایل