نماد سایت مجله روانشناسی رابینیا

دعوا و راه های آشتی بعد از آن

  •  

    کاملا طبیعی است که در یک ازدواج و رابطه زناشویی سالم نیز ، گاهی با همسر اختلاف نظر ایجاد شود و حتی دعوا و قهر اتفاق بیفتد. اما اینکه زوج چطور می توانند اختلاف نظرها را حل کنند، به سازگاری برسند و مجددا آشتی کنند موضوع قابل توجهی است که نیاز به کسب مهارت دارد. شما بعد از دعوا با شوهرتان کدام مسیر را در پیش می گیرید؟ با او قهر می کنید و برای مدت ها صحبت نمی کنید و همیشه منتظر می مانید تا طرف مقابل منت کشی کند؟ سرد و بی محبت با او برخورد می کنید تا ناراحتیتان را نشان دهید؟ یا اینکه خودتان برای آشتی پیش قدم می شوید؟

    اینکه چه راهی را برای آشتی بعد از دعوا بکار گیریم به عوامل متعددی بستگی دارد. اما مطالعات نشان می دهد به طور کلی “تعامل برای حل مشکل” ، “عذرخواهی از اشتباهات” و “وقت گذراندن با یکدیگر” و “سازش” به ترتیب بهترین و موثرترین روش ها برای آشتی بعد از دعوا هستند. در مقابل” دوری کردن و نادیده گرفتن طرف مقابل” و “وانمود کردن به اینکه دعوا اتفاق نیفتاده” غیر اصولی ترین و ناموثرترین رفتارهایی است که زن و شوهر می توانند بعد از دعوا با یکدیگر داشته باشند.

    کمی صبر کنید تا عصبانیت فروکش کند

    قبل از اینکه برای آشتی کردن با شوهرتان قدمی بردارید، موقعیت و شرایط روحی خودتان و او را ارزیابی کنید. اگر هنوز هردو یا یکی از دو نفر از دعوای ایجاد شده به شدت خشمگین یا برافروخته است، کمی صبر کنید تا عصبانیت فروکش کند. در این صورت هر دو می توانید موضوع را کمی بررسی کرده و برای حل مشکل و آشتی آماده شوید.

    دعوا را کش ندهید، در اولین فرصت آشتی کنید
    شاید وسوسه شوید که این شما هستید که باید حرف آخر را بزنید یا حتی عذرخواهی شوهرتان را قبول نکنید و سرش فریاد بزنید که مگر خوابش را ببیند که روزی او را ببخشید یا از آن بالاتر از او معذرت بخواهید. اما باید بدانید که این سماجت باعث می شود که هر دو نفرتان آن لحظه و بعداً درمانده و کلافه شوید. لطف بزرگی که می توانید در حق خودتان و همسرتان بکنید، این است که در اولین فرصت آشتی کنید و دعوا را کش ندهید. زمانی که اختلافات را حل نشده می گذاریم و جو را متشنج رها میکنیم، دیگر از رابطهمان لذت نمی بریم. بنابراین قبل از این که دعوا بالا بگیرد و این جرقه ی کوچک زندگیتان را به آتش بکشد، آشتی کنید.

    اگر همین چند دقیقه ی پیش با هم دعوا کرده اید، به شوهرتان بگویید که هر سوالی دوست دارد، می تواند بپرسد و آماده اید تا بعد از این که فکر کرد، به درد و دل ها و ناراحتی هایش گوش بدهید. اگر همسرتان بعد از گذشت چند روز تمایل داشت که دوباره موضوع بحث را مطرح کند، مانع نشوید. ارتباط غیرکلامی به اندازه ی فریاد رسا و قابل فهم است. اگر متوجه شدید که همسرتان را به طریقی پس زده اید، عذرخواهی کنید، نزد شوهرتان برگردید و به حرف هایش گوش کنید.

    به جای دعوا بر راهی برای حل مشکل تمرکز کنید
    بهتر است انرژی‌ تان را صرف پیدا کردن راه‌ حلی برای مشکلتان کنید. به جای خودخوری کردن و تکرار مداوم حرف‌ های اعصاب خردکن همسرتان در فکرتان از آرامش شب لذت ببرید. رسیدن یا نرسیدن به راه‌ حل مناسب تفاوت بین یک دعوای خوب و بد را مشخص می‌کند.

    همگی ما موقع دعوا کردن حرف‌ هایی می‌ زنیم که بعداً از آن پشیمان می‌ شویم. در هر حال این که منظوری از به زبان آوردن آن نیش و کنایه‌ ها نداشته‌ ایم، چیزی از تلخی و تیزی آنها کم نمی‌ کند. مسئولیت حرف‌ هایی را که هنگام عصبانیت زده‌اید، قبول کنید. با تمرکز کردن روی حرف‌ های همسرتان نمی‌ توانید از زیر بار مسئولیت کارهای خودتان فرار کنید. وقتی یکی از طرفین سهم خود را در دعوا می‌ پذیرد، تمایل طرف دیگر نیز برای پذیرش نقشش در به راه انداختن دعوا بیشتر می‌ شود.

    همچنین اگر همسرتان حین جر و بحث حرفی زد که مانند خنجر در قلبتان فرورفت، همان لحظه به او بگویید که این حرفش چقدر ناراحتتان کرده است. اگر روز بعد به یاد حرف هایش افتادید و ناراحت شدید، به جای این که به سرعت به او حمله کنید، قدری با خودتان خلوت کنید و چند نفس عمیق بکشید تا به آرامش برسید. جر و بحث‌ های مداوم به دورهای باطلی منجر می‌شود که هیچ کمکی به آشتی کردن نمی‌ کند

    به درستی معذرت خواهی کنید
    این که شهامتتان را جمع کنید و شجاعانه بگویید که: “من اشتباه کردم.” آسان نیست. اما اگر شما مقصر بوده‌ اید، باید به اشتباهتان اعتراف کنید تا شوهرتان بتواند شما را ببخشد و قضیه ختم به خیر شود.

    اگر بدون این که اشتباهتان را قبول کنید، توقع داشته باشید که همسرتان شما را ببخشد، آسیب شدیدی به رابطه‌ تان می‌ زنید. غرور جایی در زندگی مشترک ندارد، با تمرین تواضع و فروتنی می‌ توانید خطا هایتان را جبران کنید.

    اگر اشتباه بزرگی انجام داده اید که غرور شوهرتان را جریحه دار کرده اید و او بسیار ناراحت و آزرده است، باید برای آشتی با او به درستی معذرت خواهی کنید و دلخوری را از دلش درآورید. گاهی اینکه صرفا بگویید “ببخشید” کافی نیست. در این شرایط باید بگویید که “متاسفم به خاطر این که …” و بعد اشتباهتان را توضیح دهید. و در بخش دوم عذرخواهی قول بدهید که: “در آینده دیگر …” و جای خالی را با تاکید بر تکرار نکردن این اشتباه پر کنید.

    برای اشتباهات بهانه تراشی نکنید
    وقتی معذرت‌ خواهی می‌کنید، باید بدون بهانه آوردن برای رفتار غیرقابل قبولتان یا گرفتن انگشت اتهام به طرف همسرتان از صمیم قلب ابراز تاسف کنید. ساده و موثر عذرخواهی کنید، بهتر است از به زبان آوردن جملاتی مانند “متاسفم که ناراحتت کردم، اما …” خودداری کنید.

    مسئولیت کارهای خودتان را تمام و کمال قبول کنید و با همسرتان صادق باشید. مسلماً می‌ توانید میلیون‌ ها بهانه، مانند سردرد، بی‌خوابی یا یک روز کاری بد، را برای به راه انداختن دعوا پیدا کنید. مقصر جلوه دادن همسرتان نه عادلانه است و نه به نفع شما و همسرتان. اگر عصبانی، ناراحت یا آزرده خاطر هستید، باید قبل از این که دعوا شود، این اطلاعات را به همسرتان منتقل کنید. دفعه‌ ی بعد که روز بدی سر کار داشتید، قبل از این که به خانه برسید به شوهرتان هشدار بدهید. به این ترتیب او می‌داند که شما آن روز حساس‌ تر هستید.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    خروج از نسخه موبایل