نماد سایت مجله روانشناسی رابینیا

طریقه مصرف قرص اورژانسی دوتایی

قرص اورژانسی دوتایی
  • طریقه مصرف قرص اورژانسی دوتایی

    مصرف قرص اورژانسی یک روش ساده و سریع برای جلوگیری از بارداری است. البته همانطور که از نام این قرص ها پیداست فقط در موارد اورژانسی باید به سراغ آن ها رفت. بسیاری از افراد این قرص ها را با نام قرص صبح روز بعد می شناسند. قرص های اورژانسی ضد بارداری از هر نوعی که باشند معمولا در دو شکل تکی و دوتایی فروخته می شوند.

    بسته تکی این قرص ها شامل یک قرص یک و نیم میلی گرمی است که باید در سریع ترین زمان ممکن مصرف شود و بسته دوتایی این قرص ها شامل دو قرص 0.75 میلی گرمی است که باید به صورت خاصی مصرف گردد. در این مقاله نحوه مصرف قرص های اورژانسی دوتایی را بررسی می کنیم.

    قرص اورژانسی چیست و چگونه عمل می کند؟

    قرص اورژانسی یک راه حل ساده و در دسترس برای جلوگیری از بارداری در مواقع خاص و اضطراری است مانند زمانی که کاندوم در حین رابطه جنسی پاره می شود، زنی قربانی تجاوز جنسی می شود و یا روش جلوگیری از بارداری به تاخیر می افتد و به درستی انجام نمی شود. قرص اورژانسی معمولا با دستکاری حالت نرمال اندام های تولید مثل زنانه از باروری جلوگیری می کند. نحوه اثر و عملکرد قرص های تجاری مختلف با هم متفاوت است اما تقریبا تمام قرص های اورژانسی موجود در بازار با جلوگیری از آزادسازی تخمک ها در زمان مناسب مانع بارداری می شوند.

    چطور می توان قرص اورژانسی را تهیه کرد؟

    شما می توانید با مراجعه به نزدیک ترین داروخانه قرص اورژانسی را تهیه کنید. اگر به داروخانه دسترسی نداشتید باید بدانید که قرص اورژانسی را معمولا می توان از بیمارستان، مرکزفوریت پزشکی، مراکز سلامت زنان و مطب دکتر های زنان نیز تهیه کرد. عمدتا قرص های اورژانسی بدون نسخه فروخته می شوند اما برخی از آن ها مانند قرص اورژانسی الا نیاز به نسخه پزشک دارند. پس بهتر است هر زمان به پزشک زنان مراجعه کردید موضوع نیاز به قرص اورژانسی را با متخصص خود در میان بگذارید.

    برای کسب اطلاعات در زمینه قرص اورژانسی کلیک کنید.

    چند بار می توان از قرص های اورژانسی استفاده کرد؟

    همانطور که پیش از این گفتیم قرص های اورژانسی را فقط می توان در مواقع خاص استفاده کرد. البته باید مراقب باشید که شرایط خاص مکررا برای شما پیش نیاید. قرص اورژانسی را فقط یک بار در طول عادت ماهیانه می توان استفاده کرد و استفاده بیشتر از سه بار در سال از قرص اورژانسی برای بدن خطر آفرین است.

    عوارض مصرف زیاد قرص اورژانسی

    استفاده از قرص اورژانسی فقط باید در شرایط خاص صورت گیرد. استفاده طولانی مدت از قرص های اورژانسی می تواند عوارض جبران ناپذیری روی جسم شما داشته باشد. عوارضی مانند:

    1. به هم خوردن سیکل عادت ماهیانه
    2. به هم ریختن هورمون های زنانه
    3. اختلالات خلقی
    4. اختلال در عملکرد جنسی
    5. عفونت لگن
    6. درد عضله ها
    7. درد کمر و لگن
    8. صدمه به رحم و …

    توصیه می شود برای یافتن بهترین روش جلوگیری از بارداری در طولانی مدت با پزشک خود مشورت کنید. شما می توانید از راه های جایگزین زیادی مانند کاندوم مردانه و زنانه، تزریق آمپول های ضد بارداری، آی یو دی، ایمپلنت، حلقه واژن و … استفاد کنید.

    بهترین زمان مصرف قرص اورژانسی

    یکی از پر تکرار ترین سوالات بین خانوم هایی که برای اولین بار اقدام به مصرف قرص اورژانسی می کنند این است که چه زمانی باید قرص اورژانسی را مصرف کرد؟ یا بهترین زمان برای مصرف قرص اورژانسی چه موقع است؟ هرچه زوتر بهتر! شما باید سعی کنید در سریع ترین زمان ممکن قرص اورژانسی را تهیه و مصرف کنید. متخصصان می گویند 12 ساعت اول پس از رابطه جنسی محافظت نشده زمان طلایی مصرف قرص اورژانسی است.

    البته بعضی از قرص های اورژانسی را تا سه روز بعد و بعضی دیگر را حتی تا پنج روز بعد از رابطه جنسی می توان مصرف کرد. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که هرچقدر بیشتر از زمان نزدیکی گذشته باشد اثر قرص اورژانسی هم کمتر می شود.

    تفاوت قرص های تکی اورژانسی با قرص های دوتایی اورژانسی

    قرص های اورژانسی به صورت تکی و یا دو عددی در یک ورق در داروخانه ها موجود هستند. قرص های اورژانسی تکی یک و نیم میلی گرمی هستند اما قرص های اورژانسی دوتایی هر کدام 0.75 میلی گرمی می باشند.

    1. نحوه مصرف قرص تکی اورژانسی: قرص را در سریع ترین زمان ممکن با آب فراوان میل کنید.
    2. نحوه مصرف قرص دوتایی اورژانسی: قرص اول را در سریع ترین زمان ممکن میل کرده و 12 ساعت بعد قرص دوم را مصرف کنید.

    عوارض کوتاه مدت پس از مصرف قرص اورژانسی

    بدن خانوم ها با هم متفاوت است به همین دلیل برخی به مواد داخل بعضی از قرص ها واکنش نشان می دهند و برخی دچار هیچ عارضه ای نمی شوند. عوارضی که ممکن است پس از مصرف قرص اورژانسی تجربه کنید به شرح زیر هستند:

    1. سردرد و سرگیجه
    2. درد در ناحیه زیر شکم
    3. حالت تهوع
    4. استفراغ
    5. درد سینه
    6. اسهال
    7. جابه جایی در زمان پریود
    8. خستگی و احساس خواب آلودگی

    توصیه می شود پس از مصرف قرص اورژانسی به استراحت بپردازید تا عوارض کمتری برای شما اتفاق بیفتد. به دلیل خاصیت خواب آلودگی این قرص بهتر است پس از مصرف آن به رانندگی نپردازید.

    تهوع و استفراغ پس از مصرف قرص اورژانسی

    یکی از عوارض کوتاه مدت پس از استفاده از قرص اورژانسی حالت تهوع است. این علامت ممکن است برخی خانوم ها را به شک بیندازد که باردار شده اند اما این گونه نیست. حالت تهوع اگر ساعاتی پس از مصرف قرص اورژانسی دیده شود تنها عارضه این قرص است. برای جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ پس از مصرف قرص اورژانسی به این توصیه ها عمل کنید:

    1. هرگز قرص اورژانسی را با شکم خالی مصرف نکنید. سعی کنید حتما یک وعده غذایی سبک قبل از این قرص میل کنید.
    2. قرص اورژانسی را همراه با مقدار مناسبی آب مصرف کنید.
    3. اگر اطمینان دارید که پس از مصرف قرص اورژانسی دچار حالت تهوع می شوید، می تونید با مشورت پزشک داروخانه قرص یا داروی ضد تهوع دریافت کنید.

    اگر پس از مصرف قرص اورژانسی در یکی دو ساعت آینده استفراغ کردید احتمالا قرص از بدن شما خارج شده پس باید با مشورت متخصص قرص اورژانسی را دوباره تهیه و مصرف نمایید.

    احتمال بارداری با وجود مصرف قرض اورژانسی

    هیچ روش جلوگیری ای صد در صد موفق نیست و قرص اورژانسی هم مانند کاندوم و دیگر روش های جلوگیری درصد خطا دارد. قرص اورژانسی ضد بارداری معمولا بین 84 تا 89 درصد از بارداری جلوگیری می کند. هرچه شما ناآگاهانه تر دست به مصرف قرص اورژانسی بزنید احتمال بی فایده بودن آن نیز بیشتر می شود و امکان بیش تری وجود دارد که با وجود مصرف قرص اورژانسی باز هم باردار شوید.

    برای اطلاع بیشتر در زمینه از کجا بفهمیم قرص اورژانسی اثر کرده کلیک کنید.

     

     

    دلایل بارداری علارغم مصرف قرص اورژانسی

    دلایل مختلفی باعث می شود زنانی که قرص اورژانسی مصرف کرده اند، باردار شوند. گرچه این احتمال واقعا کم است اما در ادامه به بررسی دلایل بارداری علی رغم مصرف قرص اورژانسی می پردازیم:

    1. دیر مصرف کردن

    اگر شما قرص اورژانسی را بعد از این که عمل لقاح انجام شد مصرف کنید هیچ فایده ای برای جلوگیری از بارداری و سقط جنین ندارد. به همین دلیل توصیه می شود پس از رابطه جنسی مشکوک بدون فوت وقت به دنبال قرص اورژانسی بروید. گرچه این قرص ها گاها تا 5 روز بعد هم اثر می کنند اما هرچقدر بیش تر از زمان رابطه گذشته باشد قرص اورژانسی کمتر اثر می کند.

    2. چاقی

    قرص اورژانسی روی خانم هایی که مبتلا به چاقی هستند و توده بدنی بالای 30 دارند خوب عمل نمی کند و تاثیر خود را تا حدودی از دست می دهد. برای حساب کردن توده بدنی یا همان bmi این فرمول را اجرا کنید: تقسیم وزن (کیلوگرم) به توان دوم قد (متر) برای مثال خانومی که 150 سانتی متر یعنی 1.5 متر قد دارد با 70 کیلو وزن، مشخصاتش در فرمول بی ام آی به این صورت قرار می گیرد: 70 تقسیم بر 2.25 ( توان دوم 1.5) که می شود 31

    3. تداخل دارویی

    برخی از قرص ها اثر قرص اورژانسی ضد بارداری را از بین می برند. برخی دیگر از قرص ها باعث عوارض شدید تر پس از مصرف قرص اورژانسی می شوند. به همین دلیل بهتر است نام قرصی که مداوم مصرف می کنید و نام قرصی که در 24 ساعت گذشته مصرف کرده اید را به پزشک داروخانه بگویید و از او بپرسید که آیا این قرص با قرص اورژانسی تداخل دارد یا خیر.

    چه دارو هایی با قرص اورژانسی تداخل دارند؟

    در این بخش از مقاله طریقه مصرف قرص اورژانسی دوتایی به بررسی تداخلات دارویی با قرص اورژانسی می پردازیم. لیست دارو هایی که با قرص اورژانسی تداخل پیدا می کنند عبارتند از:

    1. دارو‌های(ایدز) HIV مانند نورویپارین و نلفینوویر
    2. ریفامایسین‌ها مثل ریفامپین و ریفابوتین
    3. داروهای مورد استفاده برای درمان تشنج
    4. مسکن‌هایی از جمله استامینوفن، ژلوفن، ایبوپروفن
    5. مدافینیل
    6. ترکیبات کافئین دار
    7. لوراتادین
    8. دیازپام
    9. داکسی سایکلین
    10. آموکسی سیلین
    11. باربیتورات، کاربامازپین، فلبامات
    12. برخی گیاهان دارویی
    13. سیتریزین
    14. سیتالوپرام
    15. آزیترومایسین
    16. آمفتامین (شامل مواد مخدر دسته آمفتامین ها نیز می شود)

    پریود پس از مصرف قرص اورژانسی

    مصرف قرص اورژانسی سیکل ماهانه پریود را به هم می زند و معمولا پریود خانم ها را به عقب می اندازد. همین امر باعث می شود که خانمی که قرص اورژانسی مصرف کرده به بارداری شک کند. این شک همیشه درست نیست.

    به طور کلی اگر سیکل پریود ماهانه شما منظم است، مصرف قرص اورژانسی زمان پریود شما را حدودا یک هفته جا به جا می کند. یعنی اگر هر ماه بیستم پریود می شدید ماه بعدی باید از بیست و هفتم به بعد منتظر شروع خون ریزی باشید. اگر دو هفته گذشت و عات ماهیانه شما شروع نشد بهتر است تست بارداری بدهید.

    مصرف قرص اورژانسی علاوه بر این که زمان پریود را جا به جا می کند، کیفیت آن را نیز تغییر می دهد. در دوره پریود پس از مصرف قرص اورژانسی، شما ممکن است خون ریزی و درد شدید یا خون ریزی و درد بسیار سبکی را تجربه کنید.

    انواع قرص های اورژانسی

    در این بخش از مقاله طریقه مصرف قرص اورژانسی دوتایی به بررسی انواع قرص اورژانسی می پردازیم. امروزه انواع مختلفی از قرص های اورژانسی در بازار یافت می شوند. برای جلوگیری از سردرگمی شما هنگام تهیه قرص اورژانسی در این بخش به معرفی انواع قرص ها اورژانسی می پردازیم.

    1. قرص اورژانسی لونژیل

    قرص ضدبارداری و اورژانسی لونژیل که با نام های دیگری مانند لوونورژسترل و یا اووسیز نیز شناخته می شود نوعی قرص اورژانسی هورمونی است. در این قرص هورمونی مشابه هورمون زنانه پروژسترون وجود دارد. نحوه عملکرد این قرص به این صورت است که علاوه بر جلوگیری از آزاد سازی تخمک ها، مخاط دهانه رحم را نیز ضخیم می سازد تا اسپرم نتواند به راحتی به رحم نفوذ پیدا کند.

    متخصصان درباره ماکزیمم زمان مصرف قرص اورژانسی لونژیل اختلاف نظر دارند. برخی می گویند این قرص تا سه روز بعد از رابطه جنسی مشکوک موثر است اما برخی دیگر عقیده دارند این قرص حتی تا پنج روز بعد از رابطه جنسی محافظت نشده هم اثر گذار است.

    آیا همه می توانند از قرص اورژانسی لونژیل استفاده کنند؟

    خیر. افراد مبتلا به برخی بیماری ها باید قبل از مصرف قرص لونژیل با پزشک خود مشورت کنند چرا که ممکن است این قرص برایشان خطرناک باشد. از بیماری هایی که با قرص لونژیل تداخل دارند می توان به سرطان های مربوط به دستگاه تولید مثل، فیبروم، دیابت و قند خون بالا، میگرن، بیماری های کبدی، بیماری های شریانی، حساسیت و آلرژی اشاره کرد. علاوه بر این خانوم هایی که در دوران حاملگی و شیر دهی به سر می برند و خانوم هایی که لکه بینی و پریود نامنظم دارند نیز نباید قرص اورژانسی لونژیل را بدون توصیه پزشک مصرف کنند.

    قرص اورژانسی لونژیل و بارداری

    ممکن است شما قبل از مصرف قرص اورژانسی لونژیل باردار شده باشید و مدتی بعد متوجه این موضوع شوید. اگر در رابطه با سلامتی جنین تان دچار نگرانی هستید باید به شما بگوییم قرص اورژانسی لونژیل تاثیری بر روی سلامتی جنین ندارد و باعث سقط جنین هم نمی شود. گرچه که مصرف مداوم قرص اورژنسی در دوران بارداری خطرناک است اما اگر از بارداری خود اطلاع نداشتید و یک بار قرص اورژانسی مصرف کردید به احتمال زیاد فرزند شما سالم است.

     

     

    2. قرص اورژانسی الا (ella)

    گرچه قرص اورژانسی الا یکی از پر طرفدارترین قرص های اورژانسی است اما شما نمی توانید این قرص را بدون نسخه مانند دیگر قرص های اورژانسی نظیر لونژیل از تمام داروخانه ها تهیه کنید. تهیه قرص اورژانسی الا نیاز به نسخه پزشک متخصص دارد. قرص اورژانسی الا حتی تا پنج روز پس از رابطه جنسی محافظت نشده یا خوب محافظت نشده قابل مصرف است.

    قرص اورژانسی الا با این دارو ها تداخل دارد:

    1. فنوباربیتال
    2. کاربامازپین
    3. فنی‌تویین
    4. ریفامپین
    5. برخی از داروهای ضدانعقاد خون همچون وارفارین، پنی‌سیلین و تتراسایکلین، دانترولن، تاموکسیفن
    6. برخی از داروهای ضد افسردگی به خصوص داروهای ضد افسردگی ماژور

    3. قرص اورژانسی تنسی (tansy)

    این قرص در دو شکل تکی و دوتایی در بازار موجود است. اگر کمتر از 12 ساعت از رابطه جنسی مشکوک شما گذاشته یک بسته قرص دوتایی تنسی تهیه کنید. اولی را در سریع ترین زمان ممکن و دومی را 12 ساعت بعد با آب فراوان میل کنید. اگر بیشتر از 12 ساعت از رابطه جنسی مشکوک شما گذشته یک ورق قرص تکی تهیه کنید و در سریع ترین زمان ممکن با آب فراوان میل نمایید.

    مصرف قرص اورژانسی تنسی در دوران شیر دهی

    مصرف این قرص در دوران شیردهی ممنوع نیست البته باید قرص تنسی را بلافاصله پس از یک نوبت شیردهی مصرف کنید و تا 6 ساعت بعد شیر خود را دوشیده و دور بریزید. تا قبل از اتمام این فرایند به کودک خود شیر ندهید.

    نحوه عملکرد قرص اورژانسی تنسی در بدن

    این قرص علاوه بر این که آزادسازی تخمک ها را متوقف می کند و مانع باروری تخمک می شود، از اتصال تخمک بارور شده به مخاط درون رحم نیز جلوگیری می کند.

    نکاتی که در مصرف قرص تنسی باید به آن ها توجه کنید:

    1. این قرص برای سقط جنین نیست و بر بارداری تثبیت شده اثری ندارد.
    2. در حالت نرمال حدود 14 روز پس از مصرف این قرص باید پریود شوید.
    3. ممکن است پس از مصرف قرص تنسی دچار لکه بینی شوید که البته طبیعی است.

    4. قرص اورژانسی ال دی و اچ دی

    قرص های ال دی و اچ دی از انواع قرص های ضد بارداری هستند که باید به صورت مرتب برای جلوگیری از بارداری مصرف شوند. این قرص ها را برعکس قرص های اورژانسی می توان در طولانی مدت برای جلوگیری از بارداری مصرف کرد.

    گرچه این قرص ها، قرص اورژانسی نیستند ولی شما می توانید در شرایط خاص با مصرف دوز بالای این قرص ها از بارداری به صورت اورژانسی جلوگیری کنید. البته حتما قبل از مصرف با یک پزشک متخصص مشورت نمایید.

    آیا به جای قرص اورژانسی از دمنوش های طبیعی و زعفران می توان استفاده کرد؟

    زعفران در طب سنتی ایرانی برای زنان باردار ممنوع است مگر این که بخواهند سقط جنین داشته باشند. زعفران دارویی قاعده آور است و مصرف مقدار زیاد آن در سه ماهه اول بارداری باعث سقط جنین می شود. برعکس دمنوش زعفران، قرص اورژانسی ضد بارداری از عمل لقاح جلوگیری می کند ولی بر روی تخمک بارور شده تاثیری ندارد یعنی سبب سقط جنین شکل گرفته نمی شود. گرچه مصرف قرص اورژانسی در دوران بارداری ممنوع است اما حتی اگر یک بار ندانسته این قرص را در زمان بارداری مصرف کردید مشکلی برای جنین پیش نمی آید.

    قرص های اورژانسی و بیماری های مقاربتی

    سوالی که برای برخی از مصرف کنندگان قرص های اورژانسی پیش می آید این است که آیا قرص های اورژانسی از بیماری های مقاربتی مانند ایدز هم جلوگیری می کنند یا نه؟

    قرص های اورژانسی هیچ تاثیری روی گرفتن یا نگرفتن بیماری های مقاربتی ندارند. پس اگر شرکای جنسی متعددی دارید یا شریک جنسی شما بیمار است، بهتر است به جای قرص اورژانسی از کاندوم برای رابطه جنسی محافظت شده استفاده کنید. با استفاده از کاندوم مردانه یا زنانه هم می توان جلوی انتقال بیماری های مقاربتی را گرفت و هم از بارداری در طولانی مدت جلوگیری کرد. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه بیماری های مقاربتی کلیک کنید.

    قرص اورژانسی را در چه مواردی باید مصرف کرد؟

    1. اگر قربانی تجاوز جنسی شده باشید باید در سریع ترین زمان ممکن قرص اورژانسی را مصرف کنید تا از متجاوز باردار نشوید.
    2. اگر کاندوم در حین رابطه جنسی پاره شد و مایع منی داخل واژن رفت بهتر است از قرص اورژانسی استفاده کنید.
    3. اگر روش متداول خود را به درستی اجرا نکردید یا به تاخیر انداختید، می توانید از قرص اورژانسی استفاده کنید. مثلا زمانی که تزریق آمپول ضد بارداری را فراموش کردید یا قرص ضد بارداری همیشگی خود را یادتان رفته می توانید سراغ قرص اورژانسی بروید.
    4. اگر اولین بار است که رابطه جنسی برقرار می کنید و اطلاعی از روش های ضد بارداری نداریید، می توانید از قرص اورژانسی استفاده کنید اما فراموش نکنید که باید به دنبال روشی جایگزین برای جلوگیری طولانی مدت از بارداری باشید.

    آیا می توان دو یا چند نوع قرص اورژانسی را با هم مصرف کرد؟

    متاسفانه بعضی از خانم ها برای این که از جلوگیری مطمئن شوند چند نوع قرص اورژانسی را با هم مصرف کنند. مصرف چند نوع قرص اورژانسی برای بدن بسیار خطرناک است. شما برای جلوگیری از بارداری باید فقط از یک نوع قرص اورژانسی به روش صحیحح استفاده کید. علاوه بر این قرص های اورژانسی متفاوت اگر با هم مصرف شوند می توانند اثر همدیگر را خنثی کنند. پس مصرف چند نوع قرص اورژانسی با هم نه تنها اثر آن ها را بیشتر نمی کند بلکه حتی بی اثر و خطرناک است.

    سوالات متداول

    1. آیا دختران زیر 16 سال هم می توانند از قرص اورژانسی استفاده کنند؟

    مصرف قرص اورژانسی برای دختران سالم زیر 16 سال که عادت ماهیانه را تجربه کرده اند بی خطر است. البته نباید به صورت مکرر استفاده شود.

    2. آیا زنانی که نمی توانند محصولات هورمونی استفاده کنند مجاز به استفاه از قرص های اورژانسی هورمونی هستند؟

    بله مجازند. حتی زنانی که نمی توانند از برخی قرص های ضد بارداری به دلیل هورمونی بودن استفاده کنند هم مجاز به مصرف قرص های اورژانسی هورمونی ماند لونژیل هستند.

    3. قرص های ضد بارداری، بهتر است هورمونی باشند یا غیر هورمونی؟

    قرص های اورژانسی غیر هورمونی خطر و عوارض کمتری دارند. برای اطلاع بیش تر در زمینه بارداری و پیشگیری از بارداری کمی توانید از کمک متخصصان حامی استفاده نمایید.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    خروج از نسخه موبایل