5 فایده تمرکز
مهارت تمرکز در اصطلاح یک توانایی ذهنی است که فرد به وسیله آن تمام توجه خود را به روی سک موضوع خاص میگذارد به شکلی که هیچ چیز نمیتوان مانعی برای آن ایجاد کند. همه انسانها علاقمند هستند که در انجام هرکاری بهترین بوده و تمام توانایی خود را برای آن کار پیاده کنند. ولی در بسیاری از موارد بعضی از عوامل مثل: احساسات، افکار و یا صداهای مزاحم مانع ایجاد کرده و نمیگذارند بهروی کار تمرکز کنید. تمرکز از مهارتهایی که با تمرین به دست میآید و فواید بسیار زیادی برای انسان دارد. همراه ما باشید.
مهارت تمرکز
تمرکز یک فرآیند ذهنی به شمار میرود که به فرد کمک میکند تا تمام توجه خود را به روی یک موضوع خاص بگذارد و هیچ عاملی جلودار آن نباشد. مهمترین قسمت در اینجا این است که بتوانید توجه را به روی همان کار معطوف کنید و از حواس پرتی جلوگیری کنید. عدم تمرکز وابسته به محیط و شخصیت افراد است و جز در برخی اختلالات، کاملا قابل حل است.
تفاوت تمرکز و توجه
در نگاه اول هردو واژه یک معنای مشترک دارند و در اصل تفاوتهایی اهم دارند. در زمان تمرکز فرد سعی دارد بدون توجه به هیچ مسئله دیگری فقط به روی یک موضوع بماند و با تمام وجود اقدام به انجام آن کند. ولی در زمان توجه، فرد میخواهد یک عامل که در محیط وجود دارد را با دیگر عوامل ارجعیت داده و سهم بیشتری به آن بدهد. یعنی فرد میتواند به یک موضوع توجه کند ولی در کنار آن چند محرک دیگر نیز وجود داشته باشد که نیازی به حذف آنها نباشد. در واقع تمرکز یک سطح عالیتر توجه است که شامل اراده حذف تمام محرکهای محیطی است.
نقص توجه
ناتوانی در تمرکز و توجه، با اختلالی به عنوان بیش فعالی-نقص توجه شناخته میشود. در این اختلال کودک یا بزرگسال در توجه متمرکز روی یک موضوع یا مکالمه مشکل دارند و دائم توسط محرکهای مختلف دچار حواس پرتی میشوند. معمولا این عدم توجه و تمرکز با بیقراریهای بدنی، افزایش تحرک و ناتوانی در نشستن طولانی در یک مکان مشخص همراه است.
تفاوت حواسپرتی و عدم تمرکز
حقیقتا در معنای هردو واژه تفاوتی وجود ندارد ولی به طور کلی، عوامل درونی که به عدم
در واقع در دو واژه عدم تمرکز و حواس پرتی تفاوت اساسی وجود ندارد اما به طور کلی، عدم تمرکز به عوامل درونی گفته میشود که باعث میشود فرد نتواند تمام توجه خود را به یک موضوع خاص محدود کند، اما حواس پرتی آن عامل عمومی است که میتواند در محیطهای مختلف متفاوت باشد و حواس ما را از مسئله اصلی پرت کند. منابع خارجی حواس پرتی، عواملی مثل جذابیتهای بصری محیط، محرکات صوتی، تعاملات اجتماعی و منابع داخلی حواس پرتی عواملی مثل گرسنگی، خستگی، نگرانی و بیماری میباشد.
برای مطالعه دارکوب قهرمان تمرکز کلیک کنید.
فواید داشتن مهارت تمرکز
تلاش برای اهمیت ندادن به مسائل کوچک و توجه به موضوعات اصلی برای ما بسیار پرفایده است. در ادامه به فواید داشتن تمرکز اشاره میکنیم.
1. بهره وری
زمانی که روی یک کار متمرکز میشوید، همه چیز با سرعت بالا انجام میشود. با انجام سریع و دقیق یک کار قبل از رفتن به سمت وظایف دیگر، شما در کار خود موثرتر و کارآمدتر خواهید بود. از بزرگترین فواید مهارت تمرکز به سرعت در انجام کارها میتوان اشاره کرد.
2. رشد خلاقیت
وقتی با تمام قدرت مغز به انجام امور بپردازید، ایدههای جدیدی در ارتباط با همان کار به ذهنتان میرسد. در همین حین هیچ حواسپرتی نمیتواند شما را از مسیر دور کند.اگر شما فردی خلاق باشید، این کار به افزایش خلاقیت شما کمک میکند. پس باید خلاقیتهای ذهن خود را مدیریت کرده و ایدههای بیفایده را استفاده نکنید. تقویت حافظه بلندمدت به شما بسیار کمک میکند.
3. کیفیت بهتر کار
زمانی که به روی یک چیز تمرکز کنید، مغز توانایی ساماندهی و پردازش افکار را به دست میگیرد که این موضوع به کیفیت کار بهبود میدهد. اگر شما چندکار را به طور همزمان و پراکنده انجام دهید کیفیت کار پایین آمده و شما نمیتوانید با دقت کافی انجام دهید.
4. کاهش استرس
تمرکز به شما کمک میکند تا به موقع وظایفتان را انجام دهید و نگرانی شما به دلیل کاهش عملکرد از بین میرود. با کاهش تگرانی میزان استرس شما هم کم میشود. اگر شما به مغزتان این اجازه را بدهید که یک لیست طولانی از کارهایی که باید انجام دهید ایجاد کند، کارایی مغزتان تحلیل رفته و هیچکدام از کارهایتان به سرانجام مثبتی نخواهد رسید. متمرکز شدن به روی مسئله ای در یک زمان خاص باعث میشود با ذهنی آرام و بدون استرس و پایینترین تلاش به هدف خود برسید.
5. خوشحالی پیشرفته
قطعا ذهنی که متمرکز است میتواند ذهنی خوشحال نیز باشد. با تمرکز به خود و کنترل توجه در خصوص رفتارهایتان میتوانید انرژی خود را کنترل کنید. تمرکز به شما اجازه میدهد که فکر کنید چه کسی را میخواهید و چه کاری را دوست دارید انجام دهید. وقتی شما به عنوان بهترین خود عمل میکنید و روی همه چیز تسلط دارید، قادر خواهید بود بهترین زندگی را داشته باشید و هوش هیجانی بالاتری داشته باشید.
افراد زیادی هستند که به دلیل نداشتن تمرکز، خود را در بسیاری از فعالیتها محدود کرده و از رسیدن به بعضی اهداف محروم میکنند. به عنوان مثال به سمت شغل مورد علاقه خود نمیرود با این فرض که این شغل نیاز به یک حواس جمع بالا دارد. در صورتی که تمرکز یک مهارت است و همه مهارتها قابل یادگیری و آموزش هستند.