نماد سایت مجله روانشناسی رابینیا

5 مرحله اصلی طلاق توافقی

  • 5 مرحله اصلی طلاق توافقی

    در کنار ازدواج که تصمیمی سخت در زندگی هر فرد به شمار می‌رود، طلاق و جدایی هم از تصمیمات سخت برای زوجین است. طلاق پروسه ای زمانگیر و سخت برای زن و مرد به شمار می‌رود که با ناسازگاری و طلاق عاطفی شروع شده و به دادخواست طلاق و کشمکش‌های دادگاهی و در انتها به طلاق منجر می‌شود. طلاق توافقی نوع دیگی از طلاق است که زن و مرد قبل از مراجعه به دادگاه، توافقات خود در خصوص مهریه، نفقه، حضانت فرزند و… را با هم انجام داده‌اند و برای ادامه پروسه طلاق به دادگاه مراجعه میکنند.

    وقتی مسئله طلاق توافقی مطرح می‌شود، لزوم و اجبار برای حضور در دادگاه از طرفین سلب می‌گردد. به این معنی که شما برای حاضر شدن در جلسه دادگاه نیز باید با یکدیگر توافق کنید. در این شرایط مثلا ممکن است شوهر از آمدن به دادگاه سر باز بزند و به این ترتیب مراحل طلاق توافقی به وضعیتی طولانی مدت و مشکل ساز تبدیل شود. البته برای این مسئله نیز راه حل وجود دارد. شما می‌توانید در زمان ثبت دادخواست طلاق خود الزام حضور به دادگاه را در تعهدات دو طرف ذکر کنید تا در ادامه با مشکلی مواجه نشوید.

    ما در گروه آموزشی و پژوهشی رابینیا تمام تلاش خود را کرده‌ایم تا به طور خلاصه این مراحل را برای شما بیان کنیم.

    طلاق توافقی زوجین

    در طلاق توافقی منطق جای خود را به عصبانیت و احساسات داده و زوجین بدون دلخوری از هم جدا می‌شوند. در طلاق توافقی تلاش بر این است که حقوق مادی و معنوی هر دو طرف حفظ گردد. در عمل سعی می‌شود با آسان كردن شرايط طلاق از صدمات آن برای هر دو طرف کم شود. در صورتی كه طرفين طلاق، تمايل به بازنگری مفاد قرارداد ضمن عقد را داشته باشند، امكان توافق مجدد وجود دارد. توافق بر سر حداقل حقوق اساسی و تغيير مفاد قراداد ضمن عقد در اين مرحله از اهميت بالايی برخوردار است. در صورت قبول طرفين موافقت‌نامه همراه با درخواست طلاق از سوی مرد يا زن كه دارای حق طلاق باشد به دادگاه ارائه مي‌شود.

    مزایای طلاق توافقی

    1. داشتن بار مثبت همراه با يادگيری مهارت احترام و انتخاب عاقلانه در زوجين
    2. اجتناب از صرف هزينه و وقت زياد در فرايندهای حقوقی و قانونی
    3. امكان تحقق درصد مناسبی از مطالبات زن و مرد در زمانی كوتاه
    4. كاهش يافتن صدمات روحی و اجتماعی
    5. حفظ احترام و كرامت زن و مرد

    مراحل طلاق توافقی

    فرآیند طلاق توافقی به صورت مراحلی است که در ادامه بررسی می‌کنیم:

    مرحله اول: توافق زوجین بر سر موضوعات مشترک اساسی

    توافق بین زن و مرد در خصوص تمامی موضوعات مادی و غیرمادی اعم از: مهریه، نفقه، حضانت و قرار ملاقات با فرزند و … از موضاعات و مراحل اصلی طلاق توافقی به شمار می‌رود.

    مرحله دوم: دادخواست طلاق توافقی

    پس از طرح توافقات، به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست طلاق توافقی خود را ثبت کنید. البته لازم به ذکر است که می‌توانید از وکیل خود برای انجام امور کمک بخواهید تا او مراحل قانونی را طی کند. مدارک مورد نیاز در این مرحله شامل: عقدنامه، شناسنامه و کارت ملی دوطرف و کپی از آنهاست.

    مرحله سوم: معرفی داورانی به دادگاه

    دادگاه در این مرحله از طلاق توافقی، از زوجین می‌خواهد که از خانواده و یا آشنایان داورانی را به دادگاه معرفی نمایند که در جریان زندگی زن و مرد باشند. ولی اگر زوجین داورانی را نداشته باشند که به دادگاه معرفی کنند خود دادگاه داوری انتخاب می‌کند. شرایط انتخاب داوران به این ترتیب است که آن‌ها افرادی مسلمان، متاهل، دارای حداقل 40 سال سن و معتمد بوده و تا حدودی در جریان زندگی و مشکلات زوجین قرار داشته باشند.

    مرحله چهارم: حضور در واحد مشاوره دادگاه

    پس از طی مراحل قبل، دادگاه زوجین را به مشاوره ارجاع می‌دهند. در جلسه مشاوره علاوه بر دلیل طلاق توافقی زوجین، توافقاتی که در بین زوجین قید شده به صورت مکتوب نوشته می‌شود. پس از آن توسط شما و همسرتان یا وکلا به امضا می‌رسد البته در این موارد قاضی نیز شخصا در مورد این موضوعات با زوجین صحبت می‌کند. پس از صدور رای نهایی، هر یک از طرفین زیر آن می‌نویسند که اعتراضی ندارند.

    نکته: توجه داشته باشید که در همه موارد طلاق غیر از طلاق توافقی، زوجین برای حل اختلاف و داوری ارجاع داده می‌شوند. اما در این سبک از طلاق تنها باید با استفاده از سامانه تصمیم برای گرفتن وقت مشاوره روانشناسی اقدام نمایند.

    مرحله پنجم: ثبت نهایی طلاق

    پس از ثبت نهایی طلاق از طرف دادگاه،باید به یکی از محضرهای رسمی طلاق مراجعه کنید. اگر برای انجام کارها وکیل گرفته‌اید، حضور وکیلتان کافی است.

     

     

    مشاوره اجباری پیش از طلاق توافقی

    بر مبنای قانون حمایت از خانواده، زوجین باید به مراکز مشاوره تحت نظارت سازمان بهزیستی رجوع کنند. به دلیل اجباری بودن این طرح، تا حدودی توانسته از طلاق جلوگیری کرده و طرفین را از جدایی مصرف کرده است. البته از آنجایی که این طرح اجباری است بسیاری از افراد آن را به عنوان یک تکلیف می‌نگرند و در نتیجه تاثیر چندانی از آن عایدشان نمی‌شود. ولی راه حل همه مشکلات طلاق و جدایی نیست. در این جلسات مشاوره، زوج درمانگران بسیاری وجود دارند که با ارائه راه حل درست به زوجین کمک می‌کنند تا بدون طلاق و جدایی مشکلاتشان را رفع کنند و به زندگی مشترک خود ادامه دهند. با حل شدن مشکلات موجود در زندگی مشترک بسیاری از زن و شوهرها دیگر الزامی به طلاق در خود حس نمی‌کنند و می‌توانند مجددا بر ساختن رابطه عاطفی خود تلاش کنند.

    کمک گرفتن از زوج درمانگران ماهر قبل از طلاق توافقی

    شاید مشاوره در مراکز دولتی این احساس را ایجاد کند که درمانگر در هر صورت می‌خواهد شما را به صلح با یکدیگر دعوت کند. به همین دلیل ممکن است نتوانید به درستی حرف‌های او را بشنوید و راهکارهای مربوطه را اجرا نمایید اما زوج درمانگرانی که در فضای خارج از دادگاه انتخاب می‌کنید بیشتر می‌توانند این احساس را به شما منتقل کنند که به جای شما تصمیم نمی‌گیرند و در نهایت این خودتان هستید که خوب و بد زندگی‌تان را تشخیص می‌دهید. از آنجایی که جلسات مشاوره می‌توانند آخرین فرصت شما برای ارزیابی زندگی مشترکتان باشد، می‌توانید این فرایند را قبل از تصمیم به طلاق و ثبت رسمی آن انجام دهید. شما می‌توانید به کمک روانشناسان بالینی جلسات زوج درمانی را دنبال کنید و تصمیم خود را به درستی ارزیابی نمایید. درمانگر هم چون آینه‌ای می تواند مشکلات زندگی‌تان را منعکس کرده و به شما نشان دهد که رفتن در مسیر طلاق یا ادامه دادن به زندگی مشترک هر یک می‌تواند چه مشکلات و منافعی را برای شما به همراه بیاورد.

    پرداخت مهریه و نفقه

    همانطور که در ابتدای برای شما بیان کردیم، در طلاق توافقی تمامی ارزش‌های مادی و غیرمادی طرفین حفظ می‌شود. اگر میزان مبلغ توافقی بین زن و مرد از توانایی مالی زن و مرد بیشتر باشد امکان اینکه اقساطی پرداخت شود وجود دارد. طبق برخی قوانین جدید در این خصوص، مجازات حبس برای مرد به خاطر بدهی به زن اجرا نمی‌شود و با حکم پرداخت در حد توان مرد، تعدیل می‌شود. در صورتی که محدودیت‌هایی در دریافت مطالبات برای طرفین وجود داشته باشد، بهترین روش برای دریافت این مطالبات، کاهش آن‌ها تا حد قابل دریافت از نظر قانونی و توان طرفین است.

    نکته نهایی

    مشاوره قبل از طلاق به بسیاری از زوجین کمک کرده تا از این تصمیم خود صرف نظر کنند. اگر امکان دارد بر اساس شرایط خودتان از طلاق صرف نظر کنید ولی اگر قصدتان فقط جدایی و طلاق است، با همسرتان توافق کنید و طلاق توافقی را انتخاب کنید تا از پروسه سخت و طولانی طلاق در امان باشید.

    برای مطالعه دانستنی‌هایی درباره طلاق کلیک کنید.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    خروج از نسخه موبایل