نشانه های یک رابطه سمی
این روزها اصطلاحات «رابطه ی سمی» و یا «آدم های سمی» را زیاد می شنویم. از آن جا که من همیشه بر اهمیت روابط تاکید می کنم، بیایید با هم این مفاهیم را بررسی کنیم.
رابطه سمی
رابطه سمی نوعی رابطه است که از نظر روانی، عاطفی و حتی فیزیکی به افراد آسیب میزند. در اینگونه روابط، ارتباطات مثبت و سازنده به ندرت رخ میدهند و به جای آن، الگوهای ناسالمی مانند نقض حریم شخصی، کنترل بیش از حد، نقد و انتقاد مداوم، تهدید، و بهرهبرداری احساس میشود. افراد در این نوع روابط ممکن است درون یک چرخه ی مخرب از ناراحتی، ترس، و ناامیدی گیر افتاده باشند، اما به دلایلی مانند ترس از تنهایی یا امید به بهبود، قادر به خروج از این الگوهای مضر نشوند.
آدم های سمی چه کسانی هستند؟
افراد سمی عموماً افرادی هستند که الگوهای ناسالم رفتاری، احساسی و ارتباطی دارند و به صورت عمدی یا سهوی باعث ناراحتی و حال بد ما میشوند، این افراد انرژی ما را گرفته و اعتماد به نفس ما را از بین میبرد، به شخصیت ما آسیب وارد میکنند، ما را وابسته خود کرده و توانایی انجام بسیاری امور و تفکر را از ما میگیرند.
مقصر رابطه ی سمی کیست؟
تصور ما همیشه این است که در یک رابطه سمی یک ظالم و یک قربانی وجود دارد و یا هر دو افراد سمی هستند. این تصور اغلب درست است اما آیا فرد قربانی هیچ مسئولیتی در مقابل این رابطه اشتباه نداشته؟
این دیدگاه باعث می شود که افرادی که با سختی ها و آسیب های زیادی از یک رابطه سمی بیرون آمده اند، تصور کنند که تمام مشکلات به خاطر طرف مقابل بود و من هیچ مشکلی نداشتم. اما سوالی که اکثر آدم ها از خودشان نمی پرسند این است؟ من چرا به این رابطه تن دادم؟ من چرا سال ها در این رابطه ماندم؟ چی نشانه هایی را نادیده گرفتم و یا انکار کردم؟ از چه چیزی می ترسیدم؟ نقش قربانی شما را از مسئولیت تصمیم اشتباه تان سلب می کند و زخم باز شما بهبود نمی یابد. ادم سمی دیگری این زخم را پیدا میکند و دوباره شما را وارد بازی می کند.
چگونه در یک رابطه سمی گیر می کنیم؟
در یک رابطه سمی با احتمال بالایی هر دوطرف درگیر مشکلات روانی و شخصیت هستند. گاه این مشکلات از نوع آسیب رسان هستند که ما به آن ها افراد سمی می گوییم و گاه این مشکلات از نوع وابستگی، ترس از رهاشدگی، شرم و عزت نفس پایین هستند که طعمه های مناسبی هستند برای افراد سمی.
افراد سمی با پیدا کردن ضعف شما از آنها استفاده می کنند و شما را با وجود تمام شرایط بد، در رابطه نگه می دارند. برخی از روش های آن ها را در ادامه توضیح می دهم:
- کنترل بیش از حد
- تهدید به جدایی
- گرفتن استقلال و وابسته کردن طرف مقابل به خودشان
- سرد و گرم کردن رابطه و گیج کردن فرد
- تحقیر و گرفتن اعتماد به نفس طرف مقابل
افراد سمی در رابطه چه ویژگی هایی دارند؟
- داشتن شک و سوءظن به همه
- حسادت غیر طبیعی
- کنترلگری
- پرخاشگری
- اعتیاد
- اعمال خشونت فیزیکی یا کلامی
- اتهام خیانت زدن مداوم بدون دلیل
- تمایل افراطی به کند و کاو در گذشته طرف مقابل
- عدم رعایت مرزهای فردی و حریم شخصی
- عدم درک مشکلات و مسائل شریک عاطفی
- اخم و قهر شدید و طولانی به دنبال عدم توجه و یا انتقاد
- اولویت دادن فقط به نیاز های خود در هر شرایطی
- صحبت درباره ی عشق های قبلی در حضور شریک عاطفی
- ناراحتی از رشد و پیشرفت شریک عاطفی
- عدم خودافشایی و مرموز بودن
- به صورت تکرار شونده و بدون دلیل از دسترس خارج شود
- انجام رفتار های جنسی بدون رضایت طرف مقابل
- صحبت های افراطی درباره ی دارایی ها و اموال
- خرج کردن های عجیب و غریب در ابتدای رابطه
- دادن تعهد و قول های بلند مدت در ابتدای رابطه
- بی چشم داشت عشق نمی ورزد و در آینده با شما حساب خواهد کرد!
- تعریف و تمجید و اعتراف های عاشقانه افراطی در ابتدای رابطه
- دائما دروغ می گوید و پنهان کاری می کند.
علائمی که نشان می دهد در یک رابطه سمی هستید
- همیشه روی لبه پرتگاه راه می روید.
اگر زندگی شما به گونه ای است که همیشه باید در مورد همه چیز مراعات کنید و نمی توانید هر حرفی را به راحتی به همسر خود بزنید یا این که همسر شما به شما این احساس را می دهد که از نشان دادن شخصیت واقعی خود نگران باشید، یعنی این که در رابطه ای سمی قرار گرفته اید.
- فقط انرژی منفی دریافت می کنید.
احساس می کنید که انرژی خود را در زندگی از دست داده اید. روابط باید چیزهای ارزشمندی را به زندگی شما اضافه کنند، نه این که چیزهایی را از شما بگیرند. زندگی که یک سره در آن با همسر خود در حال جنگ و بحث و دعوا باشید، از لحاظ احساسی و عاطفی به شما ضربه می زند و یک رابطه کاملا سمی می باشد.
- هیچ اعتمادی بین شما وجود ندارد.
زن و شوهرهایی که در زندگی به یکدیگر اعتماد ندارند، تنها باعث آزار و اذیت خود می شوند و هیچ لذتی را از روابط خود نمی برند و این مورد نیز یکی دیگر از روابط سمی می باشد.
- ارزش شما همیشه زیر سوال می رود.
یکی از نشانه های روابط سمی این است که فرد همیشه باید ارزش های خود را نادیده بگیرد. شما در چنین روابطی احساس ناکافی بودن دارید و همیشه تحت رفتارهای ناسالم قرار می گیرید.
- با یکدیگر در ارتباط برقرار کردن مشکل دارید.
ارتباط برقرار کردن مثل یک روغن می ماند که روابط را نرم و آسان می کند و باعث می شود که در کنار یکدیگر احساس آرامش و راحتی داشته باشید. با از بین رفتن احترام، افراد کم کم فراموش می کنند که چگونه به طور موثر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این افراد همیشه هنگام صحبت کردن با یکدیگر دچار کج فهمی می شوند و صحبت هایشان راه به جایی نمی برد.
- شما همیشه مورد اتهام قرار می گیرید.
اتهام زدن می تواند به هر طریقی انجام بگیرد:احساسی ، جسمی، ذهنی و یا حتی روحی. اتهام وارد کردن به شخص مقابل یکی از واضح ترین نشانه های ارتباطات سمی می باشد.
- به یکدیگر احترام نمی گذارید.
احترام جزء اصلی هررابطه ای بین زن و شوهر می باشد. زمانی که احترام بین شما و همسرتان از بین رفته باشد، یعنی این که در زندگی و رابطه سمی قرار گرفته اید. باید از خودتان سوال کنید که چرا در زندگی قرار گرفته اید که فقط به شما بی احترامی می شود.
- به خود و احساساتتان خیانت می کنید.
اگر احساس کردید که در رابطه همیشه شما هستید که باید چشم پوشی کنید و فداکاری کنید، اصلا نشانه خوبی نخواهد بود. گاهی اوقات طرف مقابل باعث می شود که کاملا خودتان را نادیده بگیرید که این هم از نشانه های یک رابطه سمی است.
- احساس می کنید که در تله افتاده اید.
هیچ کس دوست ندارد که در زندگی احساس در تله افتادن داشته باشد و می خواهد که به آزادی خود دست پیدا کند. چنین احساسی در زندگی به این معناست که در جای درستی قرار نگرفته اید.
- همیشه مورد نقد قرار می گیرید.
نقد هوشمندانه می تواند برای زندگی فرد مفید باشد اما اگر همسر شما همیشه انگشت اتهام و تقصیر را به سمت شما می گیرد و تمام رفتارهایتان را مورد نقد قرار می دهد، یعنی این که در رابطه سمی قرار گرفته اید.
- هیچ امنیتی در رابطه احساس نمی شود.
یکی دیگر از نشانه های رابطه سمی این است که افراد احساس نامشخصی از روابط خود دارند. افراد در این رابطه احساس تنهایی می کنند و در کنار شریک خود حس امنیت و آرامش ندارند.
- آن ها مانع روابط شما با دوستانتان می شوند.
هر فرد تنهایی را می توان به راحتی کنترل کرد. آن ها سعی دارند که با دور کردن شما از آشنایان و دوستانتان، به شما حس انزوا بدهند تا راحت تر بتوانند کنترل شما و زندگی تان را در دست بگیرند.
- هیچ پیشرفت و رشدی در رابطه وجود ندارد.
رابطه شما همیشه در حال فرود آمدن است و هیچ گاه رشدی ندارد و بهتر از قبل نمی شود.
- همیشه با موضوع ناراحت کننده ای درگیر هستید.
همیشه در روابط شما اتفاقاتی رخ می دهد که احساس اضطراب و نگرانی به شما دست می دهد. زندگی سرشار از استرس، زندگی طبیعی نیست و زندگی سالم باعث رشد و شادی فرد می شود.
- هیچ داد و ستدی در رابطه وجود ندارد.
اگر در رابطه ای هستید که همیشه همسر از شما توقع دارد و می خواهد که شما فقط خودتان را تغییر دهید و خودش هیچ تلاشی برای رابطه نمی کند، یعنی اینکه در رابطه ای سمی قرار گرفته اید.
- در کنار همسرتان احساس راحتی نمی کنید.
اگر حس می کنید که هر زمان که در کنار همسر خود هستید، احساس راحتی ندارید و از لحاظ جسمی نیز احساس و کسالت و مریضی در کنار این فرد را دارید، باید خودتان را از این زندگی دور کنید.
- زندگی شما به افراد دیگر وابسته است.
اگر حریم شخصی در زندگی خود احساس نمی کنید و برای کوچک ترین تصمیمات باید از دیگران هم نظر بپرسید، یعنی این که در رابطه ای سمی قرارگرفته اید.
- طرف مقابل شما را کنترل می کند.
رابطه ای که در آن زن یا مرد مدام یکدیگر را کنترل کنند، یعنی اینکه این رابطه سمی است. در این زندگی فرد نمی تواند خودش باشد و تصمیمات شخصی اش را تنها خودش بگیرد.
- به یکدیگر اولتی ماتوم می دهید.
اگر رابطه عشقی شما وضعیت به گونه ای است که هر کدام از طرفین مدام می خواهد که دیگری را مقصر جلوه دهد یا دیگری را برای بهبود اوضاع تهدید کند، یعنی این که این رابطه سمی است.
- احساسات و افکار شما نادیده گرفته می شود.
یک رابطه اهداف مختلفی دارد که باید با تلاش و تفکر هر دو طرف پیش برود اما اگر رابطه شما به گونه ای است که همسرتان به علایق و نظرات تان اهمیت نمی دهد و همیشه یک طرفه تصمیم می گیرد، یعنی این که در رابطه ای سمی قرار گرفته اید.
- طرف مقابل همیشه شما را به انجام کارهای خاصی وادار می کند.
مجبور شدن به انجام فعالیت های خاص توسط فرد مقابل نشان دهنده رابطه ای مخرب از لحاظ احساسی می باشد.
- آن ها باعث می شوند که در مورد موفقیت های خود احساس بدی داشته باشید.
افراد در روابط سمی به گونه ای رفتار می کنند که فرد مقابل از موفقیت های خود احساس خوبی نداشته باشد. با این کار سعی دارند که به آن ها احساس بی ارزشی دهند.
تاثیر روابط سمی بر سلامت جسم و روان
روابط سمی میتوانند تأثیرات مخربی بر سلامت جسمی و روانی افراد داشته باشند. این تأثیرات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
اختلالات روانی: روابط سمی ممکن است باعث افزایش استرس، اضطراب، افسردگی و اختلالات روانی دیگر در افراد شود. احساساتی مانند ناراحتی، خشم، ترس و بیثقتی نیز ممکن است در افراد به وجود آید.
کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس: تجربه روابط سمی میتواند باعث کاهش اعتماد به نفس و ارزشیابی منفی از خود شود.
مشکلات فیزیکی: استرس و نگرانی ناشی از روابط سمی ممکن است به مشکلات فیزیکی منجر شود، از جمله سردردها، مشکلات خواب، مشکلات گوارشی، افزایش فشار خون و ضربان قلب نامنظم.
انزوا و ایزوله شدن: روابط سمی ممکن است باعث ایزوله شدن افراد و کاهش ارتباطات اجتماعی آنها شود. این افراد ممکن است احساس کنند که نمیتوانند به دیگران اعتماد کنند و روابط جدید برقرار کنند.
مشکلات اجتماعی و حرفهای: تأثیرات روابط سمی ممکن است بر روابط اجتماعی و حرفهای افراد نیز داشته باشد. این ممکن است باعث کاهش عملکرد در محیط کار، مشکلات در روابط خانوادگی و دوستانه، و حتی ایجاد مشکلات حقوقی شود.
خسارت به خود: در برخی موارد، روابط سمی ممکن است منجر به خسارت جدی به خود شود، از جمله خودکشی یا خودآسیبی. افراد ممکن است به دنبال راههایی برای فرار یا از بین بردن درد و رنجی که در نتیجه روابط سمی تجربه میکنند، باشند.
دوری از اهداف و آرزوها: روابط سمی ممکن است باعث شود افراد از تعقیب آرزوها و اهداف خود دوری کنند. افراد ممکن است به دلیل تمرکز بر روابط ناسالم، از تلاش برای دستیابی به اهداف شخصی و حرفهای خود منحرف شوند.
آیا می توان یک رابطه سمی را نجات داد؟
به طور قطع نمی توان چیزی گفت اما شما در مرحله اول می توانید از ورود به چنین روابطی جلوگیری کنید و با شناخت بیشتر خود، وارد بازی افراد سمی نشوید. اگر با فرد سمی در رابطه هستید و یا ازدواج کردید، قبل از هر تصمیمی اول به زوج درمانگر مراجعه کنید.
دیدگاه خود را درج کنید