افت اکسیژن بدن و ارتباط آن با ماسک
به تازگی نقل قولهایی بین مردم در حال گسترش است که استفاده از ماسک باعث کاهش اکسیژن مورد نیاز بدن میشود. ولی بر اساس یک تحقیق علمی مشخص شد، استفاده از ماسک به هیچ وجه باعث افت اکسیژن در بدن نمیشود. پس به نتیجه میرسیم که ماسکی ارتباطی با پایین آمدن اکسیژن بدن ندارد. این باور غلط که در به تازگی در جوامع باب شده است که استفاده از ماسک سلامت فرد را به خطر میاندازد و مسمومیت با کربن دی اکسید به همراه دارد، کاملا اشتباه است و به هیچ وجه سیستم ایمنی بدن را ضعیف نمیکند. این شایعات توسط رسانههای اجتماعی بال و پر گرفته است.
مقامات پزشکی در ایران و جهان، از جمله سازمان جهانی بهداشت و انجمن ریه آمریکا، این اظهارات را پوچ قلمداد کرده ولی هنوز در اینباره ابهامات و ادعاهایی وجود دارد.
آزمایش افت اکسیژن بدن
برای رفع این ابهام و اینکه آیا به راستی استفاده از ماسک اکسیژن بدن را کاهش میدهد یا خیر، محققان دانشگاه مک مستر کانادا دست به کار شده و شروع به آزمایشهایی در خصوص این ادعا کردند. این آزمایش به روی 25 فرد بزرگسال که میانگین سنی آنها 75.6 سال است، اعمال شد. یک دستگاه اکسیژن که قابلیت حمل دارد به آنها وصل کردند تا در زمان استفاده از ماسک، میزان اکسیژن خون را اندازه گیری کنند. این آزمایش بدون ماسک نیز انجام شد. نتایج به دست آمده حاکی از این بود که هیچگونه کمبود اکسیژن و یا کاهش آن در خون مشاهده نشد. طبق گفته دکتر آزون گلات که متخصص بیماریهای مسری، استفاده از ماسک اکسیژن خون را کاهش نمیدهد.
این پزشک، اشاره می کند استفاده از ماسک برای بعضی از افراد ناخوشایند است اما بهانه ای برای نزدن ماسک وجود ندارد. گلات افزود به نظر من ماسک مانند کمربند ایمنی است. لزوما خوشایند نیست اما از شما محافظت می کند.
تیم دکتر نوئل چان برای این تحقیق به هر شرکت کننده ماسک های سه لایه، یک بار مصرف و غیرپزشکی داد. داوطلبان حین انجام روتین روزانه یا هنگام استراحت از ماسک استفاده کردند و با استفاده از اکسیژن سنج، میزان اکسیژن خون را یک ساعت قبل از زدن ماسک و یک ساعت حین و بعد از زدن ماسک اندازه گرفتند. تجمع اکسیژن خون هیچ کاهش نگران کننده ای نداشت. به طور میانگین، تجمع اکسیژن قبل از زدن ماسک ۹۶.۱% و بعد حین زدن ماسک و بعد از آن کمی بالاتر و به ترتیب ۹۶.۵ و ۹۶.۳% بود.
چان از دیگر پزشکان میگوید: این تحقیق روی تعداد کمی انجام شد و با محدودیت هایی رو به رو بود. مثلا، تحقیق شامل افراد دچار بیماری زمینه ای قلب و ریه، که ممکن است حتی هنگام استراحت نیز درصورت استفاده از ماسک دچار مشکل تنفسی شوند، نبود.
اما اشاره می کند تمرکز تحقیق روی سالمندان بود که احتمالا در اثر استفاده از ماسک بیشتر در برابر کاهش میزان اکسیژن آسیب پذیر هستند. با این حال، هیچ مشکلی به وجود نیامد. به گفته او “این فقط یک تحقیق کوچک است. اما امیدوارم به مردم اطمینان خاطر دهد.”
استفاده از ماسک حین فعالیت ورزشی
یکی از سوالاتی که همیشه مطرح می شود این است که آیا می توان با ماسک ورزش کرد؟ شرکت کنندگان در این تحقیق فعالیت جدی فیزیکی انجام نمی دادند. بنابراین معلوم نیست زدن ماسک حین ورزش باعث کاهش میزان اکسیژن می شود یا خیر؟!
گلات معتقد است که اگر در زمان ورزش، کسی با شما همراه نیست و به تنهایی در محیط باز ورزش میکنید نیازی به زدن ماسک نیست. ولی اگر کنار شما افراد دیگری به فعالیت ورزشی مشغولند، استفاده از ماسک الزامیست.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا به اکثر افراد توصیه می کند وقتی در جمع قرار می گیرند ماسک بزنند. این ماسک باید حداقل دو لایه پارچه داشته باشد و بینی و دهان را بپوشاند. در بلاگی جداگانه انواع ماسک را برای شما گردآوری کرده ایم تا بدانید چه نوع ماسکی را استفاده نمایید. کسانی که نباید ماسک بزنند می توان به کودکان زیر دو سال و افراد دچار بیماری تنفسی اشاره کرد.
پرسشنامه اضطراب کرونا در اعتباریابی مقدماتی از اعتبار و روایی مطلوبی برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک ابزار علمی و معتبر برای سنجش اضطراب کرونا ویروس استفاده نمود.