نماد سایت مجله روانشناسی رابینیا

اهمیت و نقش خانواده

اهمیت و نقش خانواده
  • اهمیت و نقش خانواده

    اهمیت و نقش خانواده در بسیاری از مسائل زندگی مشهود است. اولین اجتماعی که هرفرد وارد آن می‌شود خانواده است. نقش اعضای خانواده به چگونگی تشکیل شخصیت و تعاملاتی که فرد با دیگران بیرون از خانواده دارد تاثیرگذار است. سبک و فرهنگ زندگی هر فرد مثل ژن خصوصیات مشترک را در بین اعضای خانواده ایجاد می‌کند.

    اهمیت و نقش خانواده در اعتیاد

    فرهنگ خانواده‌های ایرانی بر اساس ویژگی هایی که دارد، در بروز اعتیاد فرزندان نسبت به دیگر کشورها نقش بیشتری دارد. مستقل شدن و جدایی فرزندان در ایران در مقایسه با دیگر کشورها خیلی دیرتر اتفاق افتاده و زمانی که فرزند مستقل می‌شود، حواس پدرومادر به فرزند است. بعضی از ویژگی‌های خانواده در ایجاد اعتیاد نقش دارند به طور مثال، طبق تحقیقی که روی  200 خانواده ایرانی انجام شد، جدال خانوادگی 85%، بی‌اعتنایی به فرزندان 41% و مصرف مواد در حضور فرزندان 36% در ایجاد اعتیاد فرزندان نقش داشتند. این نکته قابل ذکر است که خانواده هم در ابتلای فرزند به اعتیاد و هم در مسیر ترک مواد مخدر نقش بسیار زیادی دارد. به این دلیلاست که در متد جدید ترک اعتیاد، مشاوره خانواده نیز برگزار می‌شود.

    اهمیت و نقش خانواده در ازدواج

    خانواده در الگوی رفتاری فرزندان در زندگی مشترک و ازدواج آنها نقش پررنگی دارد. از همین جهت است که وقتی فردی اقدام به ازدواج می‌کند برای شناخت بهتر طرف مقابل به روابط خانواده دقت زیادی می‌کند. از نظر علمی خانواده از طریق سبک‌های ارتباطی و نحوه پرورش دلبستگی می‌تواند الگوهای رفتاری را در فرد شکل دهد که در چگونگی برقراری روابط عاطفی بعدی او اثر می گذارد. به جز این مواردی که ذکر شد، در سهولت ازدواج خانواده نقش به سزایی دارد. به این دلیل که خانواده تصمیم گیری درست را به فرزند خود می‌آموزند تا فرزند به راحتی به استقلال برسند.

    ولی خانواده‌هایی وجود دارند که به دلیل تعارضات درونی خود، ازدواج فرزندان را مختل می‌کنند. خانواده‌هایی که با مستقل شدن فرزندشان مشکل دارند، پس از استقلال و ازدواج فرزندان در زندگی آنها دخالت می‌کنند. همینطور زمانی که نتوانند مهارت‌های ارتباطی داشته باشند، از حمایت‌های عاطفی هم فرزندانشان بی‌نصیب هستند. مورد بررسی قرار دادن خانواده ها قبل از ازدواج، و چگونگی ارتباط بین اعضای خانواده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. با مشاوره قبل از ازدواج به راحتی می‌توانید از این موارد اطلاع پیدا کنید.

    اهمیت و نقش خانواده در موفقیت فرزندان

    موفقیت و شکست فرزندان در تمامی مراحل زندگی به خانواده وابسته است. همه افراد استعدادهای مخصوص به خود را دارند که حرکت در آن مسیر می‌تواند احتمال رسیدن به موفقیت را برایشان چندین برابر کند. خانواده وظیفه دارد که این استعدادها را در فرزندان شناسایی کرده و برای رشد و شکوفایی آن از تمامی نیروی خود استفاده کنند. از سوی دیگر خانواده به فرزندان یاد می‌دهند که در مواجهه با مشکلات چه برخوردی داشته باشند و با اولین شکست در برابر رسیدن به هدف خود تسلیم شود یا با جدیدت به مسیر خود ادامه دهد.

    اهمیت و نقش خانواده در سلامت روان فرزندان

    بر  اساس نظر متخصصان این حوزه، افرادی که در بزرگسالی از سلامت روانی مناسبی برخوردارند، در یک خانواده سالم تربیت و بزرگ شده‌اند. اگر یکی از والدین دچار اختلال روانی و یا مشکل روحی باشد به درستی نمی‌تواند مسئولیت تربیت را انجام دهد و مشکلات خود را به فرزندش منتقل می‌کند. خلأ عاطفی که والدین دارند، ناخودآگاه به فرزندشان منتقل می‌شود و به رابطه آنها لطمه وارد شده و فرزند نیز علائم افسرگی پیدا می‌کند. البته اختلالات روحی و روانی تا حدی می‌توانند ژنتیکی نیز باشند. چرا که تحقیقات نشان داده است جدا از روش‌های تربیتی، میزان بروز اختلالاتی نظیر اختلالات اضطرابی و افسردگی در کسانی که سابقه این مشکلات در بستگان درجه یکشان وجود دارد بیشتر از دیگران است.

    اهمیت و نقش خانواده در شگل گیری شخصیت افراد

    یادگیری در زندگی اول از همه در خانواده شروع می‌شود و تاثیر بسیاری در نقش تعیین کننده در جامعه دارد. خانواده هم از طریق ژن و هم روش‌های تربیتی در زندگی افراد تاثیر می‌گذارد. وراثت و محیط از اصلی ترین عوامل در پرورش و تربیت فرزند محسوب می‌شود که برای ایجاد ساختار روانی مناسب تعامل این دو عنصر لازم است. خانواده در انتقال ژن‌ها اختیار و اراده‌ای از خود ندارد اما سبک تربیتی که در پیش می‌گیرد از همان ابتدای نوزادی بر کودک تأثیر می‌گذارد و در طول زندگی نیز با او خواهد بود. بخش عمده شخصیت افراد که در بزرگسالی مشخص می‌شود سبک تربیتی او در دوران کودکی و روانشناسی است. ویژگی‌های شخصیتی در طول سال‌ها به مرور زمان تثبیت می‌شوند و به همین خاطر تغییر آن‌ها در بزرگسالی بسیار مشکل است. بسیاری از افرادی که در دوران اولیه زندگی ارتباط مناسبی با والدین خود نداشته‌اند در آینده علائمی از اختلالات شخصیت از خود بروز می‌دهند.

    اهمیت و نقش خانواده در بروز مشکلات و اختلالات جنسی

    ناهنجاری و کژکاری‌های جنسی در دوران نوجوانی و جوانی از عمده‌ترین مشکلاتی است که امروزه بسیاری از خانواده‌ها را درگیر خود کرده است. هویت و اختلالات جنسی نیز جزء این دسته از ناهنجاری هاست که نشان می‌دهد خانواده در تربیت جنسی فرزند خود به درستی عمل نکرده‌اند. زمانی که تربیت جنسی به درستی صورت نگیرد، فرزندان آنها در مقایسه با خانواده‌هایی که به درستی تربیت جنسی را به روی فرزندان خود اعمال کرده‌اند تفاوت‌های زیادی وجود دارد و فرزندان آنها از مشکلات جسمی، اجتماعی و روحی بیشتر برخوردارند. بیشتر اختلالات در خانواده‌هایی به چشم می‌خورد که در آن‌ها مسائل جنسی به شدت سرکوب شده و یا خانواده‌هایی که آزادی جنسی بسیار زیاد به فرزندان داده می‌شود. در هردو خانواده افراط و تفریط به چشم می‌خورد که هردو برای فرزند مضر است و آسیب زیادی به فرزند وارد می‌شود. البته این نکته را فراموش نکنید که خانواده تنها بخشی از جامعه می‌باشد و موضوع تربیت جنسی به مدارس و دیگر مراکز آموزشی نیز مربوط می‌شود.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    خروج از نسخه موبایل