نماد سایت مجله روانشناسی رابینیا

تغذیه مناسب بعد از زایمان

  • تغذیه مناسب بعد از زایمان

    پس از زایمان بدن به مواد مغذی نیاز دارد تا بنیه از دست رفته را تامین کند. بعد از تولد بدن مادر به استراحت نیاز داشته تا از فشارهای نگهداری نوزاد بکاهد. در نتیجه آن‌ها برای بهبودی به رژیم غذایی سالم و دریافت حمایت‌های روانی کافی از جانب اطرافیان نیاز دارند. در تیم رابینیا سعی داریم به تغذیه مادران پس از زایمان بپردازیم تا حد ممکن آگاهی شما را بالا ببریم. در ادامه همراه ما باشید.

    مصرف مایعات کافی

    در زمان شیردهی و پس از زایمان بدن به مایعات کافی نیاز دارد. در این زمان شما احساس تشنگی بیشتری می‌کنید که بهتر است در کنار آب، از دیگر نوشیدنی‌های مفید مثل آبمیوه‌های طبیعی و شیر استفاده کنید. نوشیدن مایعات کافئین دار مثل قهوه و چای توصیه نمی‌شود و بهتر است مصرف نکنید.

    مصرف مکمل غذایی

    پزشک متخصص با بررسی سبک زندگی و رژیم غذایی شما نیازتان را به مکمل‌های غذایی می‌سنجد و طبق نیازهای بدنتان مکمل تجویز می‌کند. از مصرف خودسرانه خودداری کنید. برخی از مکمل‌ها از جذب دیگر مواد جلوگیری می‌کنند و اگر زمانی پزشک هردو را برای شما توصیه کرد، نباید باهم مصرف کنید. مکمل‌هایی مانند آهن و کلسیم برای جذب شدن  توسط بدن با هم رقابت می‌کنند، پس بهتر است با فاصله از هم مصرف کنید. به طور کلی مصرف مکمل نیاز به توصیه و تجویز پزشک دارد.

    تنوع برنامه غذایی

    در ماه‌های اول پس از زایمان که دوران شیردهی آغاز می‌شود، بدن بیشتر از قبل گرسنه می‌شود و به مواد غذایی نیاز دارد تا شیر لازم را تولید کند. بدن در حال تولید شیر است و همین موضوع ضعف را برای شما به دنبال دارد. اصلا خود را گرسنه نگه ندارید و همیشه به اندازه کافی مواد خوراکی مفید در دسترستان باشد. اگر غذای آماده ندارید گرسنه نمانید و از نان استفاده کنید.

    رژیم غذایی مناسبی را انتخاب کنید که غنی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و کالری مورد نیاز باشد. طبق نظر متخصصان، در دوران شیردهی مادر به 2000 کالری در طول شبانه روز نیاز دارد. در ادامه به مواد غذایی با بالاترین میزان ارزش غذایی اشاره می‌کنیم:

    تغذیه در مادران دوقلو

    مادرانی که فرزند دوقلو دارند، حدودا 300 کیلوکالری بیشتر از دیگر مادران نیاز به دریافت دارند. بدن هر فرد نیازهای متفاوتی دارد که متناسب با آن باید غذای بیشتر و یا کمتر مصرف شود. به طور کلی  اگر فرزند دوقلو دارید و به آن‌ها شیر می‌دهید، تلاش کنید غذاهایی بخورید که در هر گرم کالری بیشتری نسبت به پروتئین و کربوهیدرات داشته باشد. از جمله این غذاها می‌توان به آجیل، آووکادو، ماهی و روغن زیتون اشاره کرد.

    مواد غذایی برای افزایش شیر

    با تغذیه مناسب به سادگی می‌توانید شیر خود را افزایش دهید تا فرزندتان گرسنه نماند. مادران در این دور نگرانی زیادی دارند که با افزایش وزن خود رژیم را شروع کنند و به وزن اید‌آل برسند. با رژیم شیر کاهش پیدا کرده و به کودک آسیب وارد می‌شود. طبق گفته متخصصان، محدودیت‌های غذایی در این دوره اصلا توصیه نمی‌شود. به پزشک مراجعه کرده و از مکمل برای افزایش شیر استفاده کنید.

    تغذیه مناسب حتی درصورت عدم شیردهی

    برخی از مادران به دلیل برخی مشکلات به فرزندخود شیر نمی‌دهند و از شیرخشک استفاده می‌کنند بر این باورند که بدنشان به نیرو و غذای مقوی نیاز ندارد. در صورت یکه اینگونه نیست و بدن طی ددوران بارداری و زایمان نسبت به قبل ضعیف شده  و هنوز به دریافت انرژی نیاز دارد. در زایمان خون زیادی از بدن شما خارج شده که مصرف مواد غذایی غنی از آهن مثل: گوشت قرمز، جوی دوسر، لوبیا، عدس، سبوس و غلات غنی شده احتیاج دارد. برای افزایش سیستم ایمنی بدن خود از مصرف میوه و سبزیجات تازه غافل نشوید.

    دوران شیردهی از اهمیت خاصی برخوردار است که حتی مصرف دارو نیز باید با بررسی کامل صورت گیرد. کسب اطلاعات از مصرف داروهای مجاز و غیرمجاز در دوران شیردهی برای هر مادری نیاز است.

    مواردی منع مصرف

    برخی از مواد غذایی برای مادرانی که تازه زایمان کرده‌اند و به فرزند خود شیر می‌دهند مضر است و بهتر است مصرف نشود. در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.

    مصرف مواد کافئین دار

    مصرف غذا و نوشیدنی‌های کافئین دار ممکن است برای سلامت فرزند شما مضر باشد. برخی از کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند و مادران به طور مداوم از مواد غذایی کافئینی استفاده می‌کنند، بیشتر از دیگر نوزادان بی‌قرار هستند و در خواب رفتن دچار مشکل می‌شوند.

    احتیاط در گیاهخواری

    vegetarianism و یا همان گیاه‌خواری در بسیاری از جوامع شایع شده است. مادران گیاه‌خوار در دوران پس از زایمان باید به این نکته دقت کنند که پروتئین کافی را از مواد غذایی دریافت می‌کنند یا نه. کسانی که با وجود گیاه‌خوار بودن در رژیم غذایی خود از تخم‌مرغ استفاده می‌کنند، در معرض کبود پروتئین در مقایسه با دیگران قرار می‌گیرند. در برنامه غذایی خود از مکمل‌های دارای پروتئین استفاده کنید تا آسیبی به شما و فرزند دنبندتان وارد نشود. مصرف مکمل‌هایی نظیر آهن، ویتامین D و کلسیم در این دوران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. شیر مادران گیاهخوار نسبت به سایرین ویتامین B12 کم‌تری دارد به همین خاطر اگر گیاه خوار هستید، ممکن است به مصرف مکمل‌های حاوی ویتامین B نیز نیاز پیدا کنید.

    مصرف سیگار و تنباکو

    به طور کلی مصرف دخانیات برای سلامتی بسیار مضر است. ولی در مادرانی که به فرزند خود شیر می‌دهند ضرر بیشتری داشته و تاثیرات منفی زیادی را برای کودک به همراه دارد. افزایش ضربان قلب، بی‌قراری، اسهال و استفراغ از جمله علائم رایج در نوزادانی است که مادرانشان از دخانیات استفاده می‌کنند.

    غذاهای تند و نفاخ

    مواد غذایی تند و نفاخ در بسیاری از فرهنگ‌ها رایج است. به طور مثال در جنوب کشور ما مردم از غذاهای تند بیشتر از سایر جمعیت‌ها استفاده می‌کنند. این مواد غذایی هم برای مادر و هم برای کودک ضرر دارد. اگر شما از غذاهای نفاخ استفاده کنید و به کودک خود شیر بدهید به احتمال زیادی فرزندتان دچار دل پیچه، نفخ معده و کولیک خواهد شد. البته همه کودکان به مواد غذایی به صورت یکسان پاسخ نمی‌دهند با این حال به دلیل ریسک بالایی که مصرف برخی غذاها به وجود می‌آورد، استفاده از آن‌ها توصیه نمی‌شود.

    مصرف الکل

    الکل مستقیما به شیر مادر وارد می‌شود و مصرف آن در دوران شیردهی به شدت منع می‌شود. اگر موردی پیش آمد که الکل مصرف کرده بودید و باید به فرزند خود شیر می‌دادید، در ابتدا مقداری از شیر خود را بدوشید سپس به فرزندتان شیر بدهید.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    خروج از نسخه موبایل