مشاوره انتخاب رشته
به چه دلیل مشاوره برای انتخاب رشته لازم است؟ یکی از مهمترین مراحل زندگی هر فردی انتخاب رشته است و در سرنوشت او بسیار تاثیر دارد.
به همین دلیل لازم است تا با دقت و آگاهی کافی انجام شود. انتخاب رشته در ابتدا برای مشخص کردن رشتهی مورد نظر (ریاضی، تجربی، انسانی، هنر و زبان) در دبیرستان , و پس از آن برای ورود به زمینه ای که در دانشگاه علاقمند هستید لازم است و اکثر افرادی که به تحصیل مشغول هستند را با چالشهای زیادی رو به رو میکند.
هرچقدر فرد رتبهی بهتری داشته باشد انتخاب رشتهی او حساسیت بیشتری دارد، در صورتی که اقدام به انتخاب رشنه به درستی صورت نگیرد امکان دارد پیامد های خوشایندی نداشته باشد به همین دلیل برای انتخاب رشته مشاوره ضروری است؛ به همین دلیل ه افراد کمک میکند با دید بازتری انتخاب کند و همه جوانب را در نظر بگیرند.
دلایل اهمیت مشاوره برای انتخاب رشته
به دلایل گوناگونی انتخاب رشته بسیار حائز اهمیت است به دلیل اینکه موفقیت تحصیلی و موقعیتهای شغلی فرد در آینده را تحت تأثیر قرار میدهد. در صورتی که انتخاب رشته با آگاهی و تجربهی کافی انجام نشود باعث میشود فرد به موقعیتی که لیاقت آن را دارد نرسد و به تحصیل در رشتهای بپردازد که به آن علاقمند نیست و استعداد لازم را ندارد.
به همین دلیل لازم است تا این موضوع به وسیله شخص با تجربه و آگاه انجام شود، به طور معمول مشاور همه جنبه های گوناگون مثل استعداد، علاقه، موقعیت اجتماعی و شغلی، ظرفیت دانشگاهها، بازار کار، مسئلهی سهمیهها و بسیاری از موارد دیگر را بررسی میکند و به صورت کلی با دید بازتری به این مسئله نگاه میکند و بعد برای انتخاب رشته اقدام میکند و راهنماییهای لازم را میدهد.
مشاوره برای انتخاب رشته خوب چه ویژگیهایی را در نظر میگیرد؟
انتخاب رشتهی خوب باعث میشود تا فرد بتواند رشته ای که به آن علاقمند است و در آن استعداد دارد، تحصیل کند و در آینده نیز از موقعیت شغلی مناسب برخوردار باشد. همچنین انتخاب مناسب باعث میشود تا فرد نتیجه خوبی را از زحمات چندین سالهی خود ببیند. بدین جهت مشاوره ویژگی هایی مثل علاقه و استعداد شما را در نظر میگیرد و متناسب با آنها لیستی از رشتههای مناسب را در اختیار شما قرار میدهد.
به این نکته توجه داشته باشید که هر فردی در زمینهی خاصی علاقه و استعداد دارد و امکان دارد در رشته ای که بسیار محبوب است قبول شود ولی به دلیل عدم علاقه موفقیت زیادی کسب نکند، ولی در رشته ای که زیاد پرمخاطب و محبوب نیست به دلیل داشتن علاقه و استعداد در آن زمینه موفق شود و حتی درآمد خوبی نیز کسب کند.
ویژگیهای مشاور تحصیلی خوب چیست؟
انتخاب مشاور مناسب بسیار حائز اهمیت است، به دلیل اینکه در نتیجهی انتخاب رشته تاثیر زیادی دارد. به طور کلی مشاورینی خوب هستند که از رتبه و قبولیهای سال گذشته آنالیز دقیقی داشته باشند و آن را با رتبهی شما بتوانند تطبیق دهند، باسابقه و خبره باشند، تخصص همراه با تجربه در مشاوره تحصیلی داشته باشد، در ارائه برنامه ریزی های بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت برای شرایط مختلف داوطلبان توانمند باشند، رشته هایی که بازار کار دارند و داوطلب به آن علاقمند است را در الویت قرار دهند، رشته ها را طبق رنکینگ دانشگاهها دسته بندی کنند، فن بیان مناسبی داشته باشند و انتخابهایی که در نظر دیگران بسیار گم هستند و شانس قبولی را با رتبههای بالا افزایش میدهد را شناسایی کنند.
مزیتهای مشاوره برای انتخاب رشته چیست؟
به طور معمول زمانی که نتایج رتبهها میآید افراد سرگردان و کلافه میشوند و به دلیل عدم داشتن زمان کافی نمیتوانند به خوبی مسائل مختلف را بسنجند، به همین دلیل در این مدت مشاور به آنها کمک میکند تا از سردرگمی بیرون بیایند و در این فرصت کم بتوانند به درستی انتخاب رشته کنند.
همچنین مشاورین تحصیلی به طور معمول از سهمیهها، ظرفیتهای دانشگاه، بازار کار و آیندهی شغلی به خوبی اطلاع دارند و از ویژگی های فردی مثل علاقه، استعداد، ضریب هوشی و بسیاری از موارد دیگر که در این زمینه حائز اهمیت است آگاه هستند، به همین دلیل میتوانند راهنماییهای مفیدی ارائه دهند و فرد را از سردرگمی بیرون بیاورند.
پیامدهای انتخاب رشته نادرست چیست؟
در صورتی که فردی بدون مشورت با دیگران و کسب تجربه و آگاهی برای انتخاب رشته اقدام کند امکان دارد نتوانند انتخاب خوبی داشته باشند؛ در چنین شرایطی احتمال افت تحصیلی نیز وجود دارد که که پیامد و عواقب آن شامل شکوفا نشدن استعداد، سرخوردگی، نداشتن رضایت شغلی، درجا زدن و هدر دادن عمر.
پیامد هایی که به آن اشاره شد تاثیرات منفی دیگری در جنبههای دیگر زندگی میگذارد و باعث کاهش کیفیت زندگی فرد میشود. مشاوره برای انتخاب رشته از چنین پیامدهایی جلوگیری میکند؛ اگر از ابتدا با فرد با تجربه و آگاه مشورت شود تا حد زیادی جلوی این اتفاقات گرفته میشود و در راهی که در آن موفق است گام برمیدارد.
مشاوره برای انتخاب رشته سال نهم و دبیرستان
در دبیرستان چند رشتهی محدود وجود دارد که باید دانشآموزان از بین آنها رشتهی مورد نظر خود را انتخاب کنند. هر کدام از این رشته ها دارای شرایط خاصی هستند به عنوان مثال در رشتهی علوم تجربی پزشکی و پیراپزشکی شاخههای اصلی آن هستند. دروس مربوط به این رشته شیمی، زیست شناسی، و تا حدی فیزیک و ریاضی است، در این رشته رقابت زیاد است به همین دلیل دانشآموزان لازم است آمادگی کافی داشتهباشند.
در رشته فیزیک و ریاضی نیز شاخهی مهندسی از رشتههای پرطرفدار است و دروس اصلی آن فیزیک و ریاضی است. اگر تواناییهای تجسمی بالایی داشته باشید میتوانید در این رشته به موفقیت برسید.
همچنین شاخههای اصلی رشتهی علوم انسانی نیز روانشناسی و حقوق است. مهارتهای ارتباطی و سخنوری تواناییهای مورد نیاز در این رشته است. در این رشته حفظیات بسیار حائز اهمیت است ولی نیاز است تا به سایر مهارتها نیز توجه شود. مشاوره انتخاب رشته اگر نیاز باشد از آزمونهای استعداد یابی استفاده میکند و به شما کمک میکند تا با در نظر گرفتن همهی جوانب و تواناییهای تحصیلی انتخاب کنید.
برای مطالعه در رابطه با 5 راه برقراری ارتباط موفق با دیگران کلیک کنید.
مشاوره برای انتخاب رشته دانشگاه (کنکور)
انتخاب رشتهی کنکور بسیار حائز اهمیت است و بر عوامل مختلفی مثل چشم و هم چشمی، نقش خانواده، نقش علاقه و توانمندیها، در نظر گرفتن فرصتهای شغلی، انگیزهها و اهداف قرار میگیرد.
عامل مهم دیگری که در این میان بسیار اهمیت دارد، موفقیت شما در کنکور است. به دلیل اینکه هر چه نتیجه کنکور بهتر باشد، گزینه های بهتر و بیشتری برای انتخاب دانشگاه و رشته تحصیلی خواهید داشت. مشاور انتخاب رشته همه عوامل ذکر شده را مورد بررسی قرار میدهد و در حل اختلافات موجود در آنها به شما کمک میکند.
تصمیم اشتباه در این مرحله بر آینده شما تاثیر دارد و امکان دارد بعد ها مجبور شوید تغییر رشته دهید در حالی که سالها وقت خود را در رشتهای نامناسب تلف کرده اید. به همین دلیل لازم است تا همه جوانب شخصیتی و مسائل مختلف خود را بسنجید و بعد رای انتخاب رشته اقدام کنید.
سؤالات متداول
چرا انتخاب رشته دانشگاه باید توسط متخصص انجام شود؟
جواب: انتخاب رشته دانشگاه به دلیل وجود سوابق تحصیلی، ظرفیتهای خاص هر دانشگاه، مسائل سهمیهای، ویژگیهای شخصیتی هر فرد مثل استعداد، علاقه و… ، تفاوت میزان قبولی در شهرهای مختلف از حساسیت بالایی برخوردار است و به همین دلیل پیشنهاد میشود با افراد با سابقه مشورت شود و بعد برای انتخاب رشته اقدام شود و کوچکترین اشتباه میتواند آیندهی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
چرا اطلاع از آخرین رتبه های قبولی دانشگاه مهم تلقی میشود؟
جواب: با اطلاع از آخرین رتبه های قبولی کنکور شما میتوانید تا حدی اطمینان حاصل کنید که چه رشته هایی را با نگاه های واقع بینانه و خوش بینانه قبولی خواهید شد. لذا اطلاعات آخرین رتبه های قبولی در کنکور برای هر داوطلب بسیار مهم و حیاتی تلقی میشود.