کانابیس ها
کانابیس ها از جمله مواد اعتیادآوری است که از شناخته ترین آنها میتوان به ماریجوانا و حشیش اشاره کرد. این مواد از گیاه شاهدانه به دست میآید که به عنوان مواد توهمزا در جامعه شناخته میشود. با این حال به دلیل ماهیت توهمزایی و ایجاد وابستگیهای شدید جسمانی و روانی در افراد، مصرف آنها در بسیاری از کشورها ممنوع است. همراه ما باشید تا از انواع کانابیسها آگاهی پیدا کنید.
کانابیس چیست؟
این گروه از کانابیسها از گیاه شاهدانه به دست میآیند که دارای ماده موثر THC است و با انجام برخی تستها مثل تست ماریجوانا در بدن فرد قابل شناسایی است. THC با تأثیر بر سیستم اعصاب مرکزی باعث ایجاد تغییراتی در ادراک و تفکر فرد میشود. تفاوت انواع فرآوردههای کانابیس در مقدار THC موجود در آنهاست.
انواع فرآورده های کانابیس
گیاه شاهدانه در شکلهای متفاوتی مورد مصرف قرار میگیرد. در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1. تنتور
از گیاه شاهدانه الکلی که استراج میشود به نام تنتور شناخته میشود. تنتور مواد مفید موجود در شاهدانه را شامل میشود و استفاده دارویی دارد اما با غیر قانونی شدن کانابیس ها دیگر استفاده نمیشود.
2. گل یا ماریجوانا
ماریجوانا در جامعه با نام وید هم شناخته میشود. ماریجوانا از خشک کردن سرشاخهها و برگهای گیاه شاهدانه به دست میآید و در دسترسترین شکل از این ماده است. بسیاری از افراد فکر میکنند گل مادهای بی خطر است اما تنها تفاوت آن با سایر کانابیسها در میزان کمتر ماده THC است. با این حال THC مادهای خطرناک و با اثرات روانگردان میباشد، به همین دلیل مصرف ماریجوانا نیز مانند سایر مواد مخدر شما را با خطرات و عوارض جسمی و روانی مواجه میکند. البته معمولا این عوارض به مرور خود را نشان میدهند. از جمله مهمترین خطرات مصرف گل میتوان به احتمال بروز علائم سایکوز یا دچار شدن به انواع اختلالات روانی مزمن اشاره کرد.
3. حشیش و روغن حشیش
حشیش از قدیمیترین انواع کانابیس هاست که از صمغ گیاه شاهدانه و خشک کردن آن به دست میآید. با استفاده از برخی حلالها مثل بوتان میتوان از صمغ گیاه شاهدانه روغن حشیش را نیز به دست آورد. ماده به دست آمده از استخراج به وسیله بوتان BHO نام دارد. حشیش، میزان THC بسیار بالایی دارد و به همین خاطر میزان تأثیرگذاری آن 7 تا 10 برابر از ماریجوانا بیشتر است.
4. دیگر فرآورده های گیاه شاهدانه
موارد فوق همگی یا به صورت دخانی و یا خوراکی استفاده میشوند. اما بعضی از فرآوردههای کانابیسها با روشهای دیگری مثل قرار گرفتن روی پوست مصرف میشوند. به این صورت که مواد شیمیایی THC و CBD موجود در کانابیس به محصولاتی مثل لوسیون، اسپری، شامپو و صابون اضافه شده و در نتیجه به صورت پوستی جذب میشوند.
روش های مصرف کانابیس ها
فرآوردههای گیاه شاهدانه در روشهای متفاوتی مصرف میشود. در زیر به رایجترین روشهای مصرف کانابیسها اشاره میکنیم:
1. تدخینی
رایجترین و سادهترین روش مصرف ماریجوانا، کشیدن است. برای این کار یک برگ کاغذ سیگار (پیپر) و مقداری ماده مخدر گل، به سادگی نیاز مصرف کننده را برآورده میکند. برخی توزیع کنندگان ماریجوانا حتی کار را از این هم سادهتر میکنند و آن را آماده مصرف و اصطلاحاً رول شده به فروش میرسانند. تجربه اجتماعی و مصرف با دوستان و دست به دست کردن گل، وجه مهمی برای مصرف کنندگان به شمار میرود. به جز روش مرسوم استفاده از کاغذ سیگار، از دیگر روشهای مصرف تدخینی مثل پایپ نیز گاهی استفاده میشود.
2. روش خوراکی
ماریجوانا به شکلی که مرسوم است مورد مصرف خوراکی قرار نمیگیرد بلکه با روشهایی ماده THC از آن استخراج شده و استفاده میشود. کیک گل که به دشواری تهیه میشود از مرسومترین انواع مصرف خوراکی ماریجوانا است. در این روش، استخراج با موادی چرب مثل روغن، کره و شکلات انجام میشود. فرآوردههایی مثل روغن و تنتور قابل نوشیدن هستند. در روش خوراکی به دلیل جذب از طریق دستگاه گوارش، THC اثرگذاری بیشتری داشته و برای مدت زمان طولانیتری در بدن باقی میماند.
3. دیگر روش های مصرف
علاوه بر دو روش تدخینی و خوراکی روشهای دیگری مثل دستگاه ویپر مشابه آنچه در سیگار الکتریکی وجود دارد و استفاده از فرآوردههایی که از طریق پوست جذب میشوند، برای مصرف کانابیس ها وجود دارند. برخی از فراوردههای کانابیس نیز به روش زیر زبانی استفاده میشود.
اثرات و عوارض مصرف کانابیس ها
بسیاری از اثرات مصرف کانابیس ها به وسیله ماده مؤثر THC موجود در آن ایجاد میشود. این ماده واکنشهای جسمی و روانی خاصی را در فرد ایجاد میکند. از جمله علائم و عوارض مصرف کانابیس ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- علائم روانی و اختلالاتی در عملکرد شناختی مثل احساس اضطراب و بیقراری شدید، بدبینی و پارانویا، سرخوشی زیاد، بروز توهم و احتمال ابتلا به بیماریهای سایکوتیک نظیر اسکیزوفرنی و یا تشدید آنها
- مصرف کانابیس ها در زمان بارداری و شیردهی باعث کندی رشد جنین و نوزاد میشود و میتواند به بروز انواع عقب ماندگیها در کودک بیانجامد.
- علائم جسمی مثل خشکی دهان و مجاری تنفسی، سرفه، قرمزی چشم، افزایش ضربان قلب و فشار خون و…
- تضعیف سیستم ایمنی بدن فرد
- افزایش احتمال سکته