17 راه آزاد سازی افکار
در طول روز افکار زیادی وارد ذهن ما میشوند و درگیری فکری ایجاد میکنند. قدرت تفکرات و ذهنیت هر انسانی در جهت دهی زندگی بسیار زیاد است و این افکار باعث میشود فرد نتواند کارهای روزمره خود را انجام دهد و از مسئولیت هایش غافل میشود. داشتن ذهنی باز و آرام بهترین راه برای تمرکز بر روی کارها است. داشتن ذهن آزاد باعث می شود فرد زندگی منظم تر و بهتری داشته باشد. ما در این مقاله 17 راه آزاد سازی افکار را بیان میکنیم.
ذهن آزاد چه تاثیری روی زندگی انسان می گذارد؟
- فرد به دور از افکار آزار دهنده زندگی شادتری را تجربه می کند.
- ذهن آزاد باعث می شود روحیه جنگجو هرکسی بیدار شود و به راحتی در مقابل مشکلات تسلیم نشود.
- سلامت روحی، سلامت جسمی را هم به دنبال دارد پس ذهن آزاد باعث بهبود سلامت جسمی هم می شود.
- با افزایش رضایت شغلی، رضایت مندی از زندگی نیز افزایش می یابد و به دنبال آن کیفیت زندگی بهتر می شود.
- زندگی هر انسانی پر از تصمیم گیری های کوچک و بزرگ است. ذهن باز به انسان اجازه می دهد تمام جوانب هر تصمیمی را بسنجد و بهترین تصمیم را بگیرد.
- حال روحی مناسب باعث می شود هر فردی هنگام انجام شغل خود تمام تمرکزش را روی مسئولیت های شغلی خود بگذارد و سبب افزایش کارایی شغلی او می شود.
برای اطلاع بیشتر در زمینه درمان استرس کلیک کنید.
راه های آزاد سازی افکار
راه هایی مختلفی برای آزاد سازی ذهن از افکار منفی و رسیدن به آرامش وجود دارد؛ که در اینجا به چند مورد از مهم ترین آن ها می پردازیم:
1. کشیدن نفس عمیق و طولانی
کشیدن نفس های عمیق و منظم و طولانی، از راه های موثر و راحت برای دور کردن افکار منفی و همچنین استرس است. فرد دهان خود را ببندند و از طریق بینی نفس بکشد. این دم از بینی باید چهار ثانیه طول بکشد و به مدت هشت ثانیه این نفس را نگه دارد و طی یک بازدم هشت ثانیه ای نفس را از دهان خود خارج کند و این تمرین را چهار بار تکرار کند.
امکان دارد فرد از اولین نفس نتواند دم خود را طی چهار ثانیه انجام دهد یا نفس خود را هشت ثانیه نگه دارد در این حالت می تواند با مدت زمان کمتری شروع کند و به تدریج آن را افزایش دهد اما توجه کنید که حتما باید مدت زمان بازدم دو برابر مدت زمان دم باشد.
2. انجام مدیتیشن و ایجاد حس خوب
مدیتیشن فرایندی است که فرد با تمرکز بر مکان، شی، کلمات و حتی رنگی خاص سعی بر آزاد کردن ذهن خود می کند. این فرآیند به عنوان مراقبه هم شناخته میشود و در دین های شرقی مثل بودا مرسوم است. این این کار نوعی درون کاوی است که به فرد کمک میکند به آرامش روحی و جسمی بالایی برسد. در این روش فرد باید در مکان راحت بنشیند و به چیز خاصی فکر کند. در ادیان مختلف مراقبه معمولاً با خواندن دعا یا ذکر های مذهبی همراه است.
چند نکته که در انجام مدیتیشن کمک کننده است:
- مدیتیشن علاوه بر آزاد سازی ذهن و دور کردن افکار منفی بر کاهش فشار خون و قند خون نیز تاثیر دارد.
- لزومی ندارد که فرد حتما طی مدیتیشن بنشیند و می تواند دراز بکشد اما برای تمرکز بهتر حتما باید چشم ها بسته باشد.
- مدت زمان مدیتیشن می تواند ده دقیقه یا بیشتر باشد و استراحتی ده دقیقه ای پس از مدیتیشن تاثیر زیادی در جهت کاهش استرس دارد.
- گوش دادن به موسیقی های آرامش بخش یا جملاتی مثبت مثل “من حس می کنم اتفاقات خوبی در راه است” تاثیرات مثبتی در جهت تمرکز بهتر می گذارد.
- ممکن است طی مدیتیشن افکاری ناخواسته به ذهن فرد هجوم بیاورد در این شرایط فرد باید سعی کند آن ها را نادیده بگیرد و تمرکز خود را متوجه موضوع خاصی کند.
- یکی از روش های بسیار موثر مدیتیشن تجسم خود در مکان هایی است که به فرد احساس آرامش می دهد. این مکان ها می توانند هم واقعی باشند و هم خیالی. توجه به جزییات آن مکان می تواند حس خوبی را در فرد ایجاد کند.
3. آرام سازی عضلات
برای تغییر وضعیت روحی و روانی و رسیدن به آرامش باید عضلات و خود را منقبض و شل کنید تا ذهن هم مانند بدن به آرامش برسد. این انقباض را میتوان با عضلات صورت مثل اخم کردن، چین به پیشانی، یا حرکت دادن فک شروع کرد و بعد به سمت عضلات پایین تر بدن رفت. باید دقت کنید که پس از هر انقباض کمی به آن عضله استراحت دهید. و اگر مدت زمان هر انقباض بین ۵ تا ۱۰ ثانیه باشد بهتر است
4. انجام ورزش یوگا
یوگا ورزش کششی است که بدون وارد کردن هیچ فشاری به آزادی و شل شدن عضلات بدن کمک می کند. در این ورزش برای انجام حرکت و تمرکز بالایی داشته باشید تا به مسائل جانبی فکر نکنید و به آرامش ذهنی برسید. شرکت در کلاس های یوگا به شکل گروهی این ورزش را دنبال کنید یا با انجام دادن حرکات هاتا یوگا که ساده ترین نوع یوگا است در خانه به آرامش ذهنی برسید. توصیه می شود افرادی که مشکلات جسمی مثل دیسک کمر یا پوکی استخوان دارند این ورزش را انجام ندهند.
5. داشتن تغذیه سالم
برخی از هورمون هایی که بدن تولید می کند باعث ایجاد استرس و برخی هم باعث ایجاد شادی و آرامش ذهن می شود. مصرف غذاهایی که باعث تحریک تولید هورمونهای استرسزا میشود را قطع کنید و غذاهایی مصرف کنید که باعث ایجاد آرامش می شود. غذاهای دارای منیزیم و سلنیوم بالا تاثیر زیادی در کاهش اضطراب دارند مثل اسفناج، تخمکدو، ماهی تن یا سالمون.
غذاهایی که دارای تریپتوفان بالا هستند باعث می شوند تولید سروتونین در بدن افزایش پیدا کند سروتونین باعث افزایش شادی می شود برای افزایش سروتونین در بدن می توان شکلات تلخ یا گوشت قرمز مصرف کنید. همچنین شیر گرم هم حاوی تریپتوفان است که آن را اگر همراه عسل قبل از خواب مصرف کنید به آرام شدن ذهن بسیار کمک می کند.
نوشیدنی های گرم که کافئین ندارند و بدون الکل هستند باعث کاهش استرس و اضطراب میشوند. نوشیدن چای سبز چه داغ باشد و چه سرد نقش زیادی در کاهش اضطراب دارد. برخی از افراد برای آرامش ذهن قهوه می نوشند بهتر است که برای اینکه از پیشفعالی جلوگیری کنند از نوع بدون کافئین آن استفاده کنند. همچنین بیش از اندازه شکر نخورید چون باعث تحریک مغز و مانع آرام شدن ذهن می شود
6. انجام ورزش به شکل منظم
یکی از دلایل آزاد شدن اندورفین در بدن ورزش است. آزاد شدن این ماده در بدن باعث احساس شادی و سرخوشی می شود همچنین سبب کاهش سطح هورمون های استرس زا مثل آدرنالین و کورتیزول می شود. اگر ورزش را به یک روتین روزانه تبدیل کنید باعث می شود که سطح استرس شما بسیار کاهش پیدا بکند. برای اینکه ورزش برای آزادسازی ذهن بیشتر اثر بگذارد در محیط ساکت و تنها ورزش کنید تا ذهنتان درگیر اتفاقات اطراف نشود. ورزش هایی مثل شنا و دو که نیاز به فکر کردن ندارد و بهترین گزینه برای ورزش های روزانه هستند.
7. رایحه درمانی یا آروماتراپی
استفاده از رایحه های آرامش بخش به کاهش استرس کمک می کند اسطوخودوس نعنا و اکالیپتوس رایحه هایی هستند که در این روش استفاده میشود. روش رایحه درمانی یکی از شاخه های طب گیاهی است که هم به صورت استنشاقی و هم به صورت موضعی بر روی پوست بدن قابل استفاده است.
اسانس های آروماتراپی روی شقیقه ها، داخل موج ها و آرنج قابل ماساژ دادن است و این کار باعث می شود که تاثیر بیشتری داشته باشد چون این نوع قادر به نقاط گرم بدن هستند و باعث میشوند که این رایحه ها سریعتر پراکنده شوند. می توانید از این اسانس ها در دستگاههای بخور یا در شمع ها استفاده کنید تا پراکنده شدن رایحه ها در اتاق به صورت استنشاقی از آنها استفاده کنید و به آرامش ذهن و افکارتان برسید.
8. گذراندن وقت با حیوانات
طبق تحقیقات به وقت گذراندن با حیوانات سبب میشود که فشار خون و استرس کمتر باشد. روانشناسان این روش را یک روش درمانی میدانند. تاثیر گذراندن ساعت روز با حیوانات بر روی ذهن واقعاً باور نکردنی است. اگر شرایط ایران دارید که حیوانات خانگی نگهداری کنید باز کردن و گذراندن وقت با حیوانات دوستان بسیار تاثیر دارد. باید بگویم که بهترین حیوان برای این روش از اسب اما سگ و گربه حیوانات محبوب تری هستند.
9. گوش دادن به موسیقی
صداهایی که از اطراف شنیده می شود تاثیر زیادی روی آرامش ذهنی دارد. گوش دادن به آهنگ های آرامش بخش می تواند ذهن را به آرامش برساند؛ و گوش دادن به موسیقی هایی که صدای ساز یا خواننده بسیار بلند باشد فرد دیرتر به آرامش ذهن می رسد. توصیه می شود موسیقی هایی را گوش کنید که صدای آهنگ در آنها بیشتر و صدای خواننده در آن کم باشد. می توانید از موسیقی های سنتی استفاده بکنید یا به موسیقی های کلاسیک مثل باخیا بتهوون گوش دهید.
صدای طبیعت مثل صدای دریا، جنگل و آواز پرندگان باعث آرامش ذهنی می شود. موسیقی بهنام اصوات دوگانه وجود دارد که می تواند امواج آلفا که باعث آرامش را تولید کند.
10. دوری از شبکه های اجتماعی
شبکه های اجتماعی در زندگی امروزه انسان بسیار نقش دارند و از منابع اصلی ایجاد اضطراب هستند. بهترین راه برای رسیدن آرامش ذهنی دور شدن از تلفن همراه و صفحات اجتماعی است. موبایلتان را با موش کن تا زمانی که مجبور نیستین آن را روشن نکنید خاموش کردن گوشی به لپ تاپ باعث میشود که فرد کمتر سراغ صفحه اجتماعی برود در نتیجه استرس او هم کم میشود.
شبکه های اجتماعی باعث تنش های فکری بسیار زیادی می شود توصیه ما این است برای مدت کمی حساب های اجتماعی خود را حذف کنید و اگر حذف حساب ها چند ماه یا چند هفته طول بکشد تاثیر بهتری خواهد داشت.
11. تاثیرات آب گرم
آب گرم باعث میشود که آندورفین بیشتر ترشح شود. همانطور که قبلاً گفتیم آندورفین باعث کاهش اضطراب میشود. استراحت در آب گرم به مدت ۲۰ دقیقه تاثیر زیادی بر آرام شدن ذهن دارد. همراه با این روش می توانید از رایحه درمانی یا موسیقی آرام هم استفاده کنید تا به آرامش ذهنی بیشتری برسید
12. دوری از تلویزیون
تلویزیون پر از رنگ ها و صداهای زیاد است این عوامل باعث میشود که اضطراب در افراد شکل بگیرد. با دوری از تماشا کردن تلویزیون میتوانید به خود کمک کنید تا استرس اضطراب تان کاهش پیدا کند
13. انجام دادن فعالیت های مورد علاقه
انجام فعالیت های مورد علاقه انسان باعث افزایش شادی و کاهش سطح استرس و اضطراب فرد می شود که این کاهش ناشی از ترشح آندورفین در بدن است. با انجام کار های مورد علاقه تان حال خوب را به خود هدیه کنید.
14. انجام فعالیت های تکراری و بدون نیاز به درگیری ذهنی
کشیدن نقاشی باعث می شود فرد روی کشیدن شکل های مختلف تمرکز کند و از افکار مزاحم و اضطراب آور دور باشد. قلاب بافی یا بافتن یک لباس یا خیاطی کردن نیز مانند نقاشی تمرکز فرد را معطوف خود می کند و باعث آرامش ذهن می شود.
15. نوشتن افکار
نوشتن افکار بد و اضطراب زا باعث می شود که اضطراب و آسیب روحی از فرد دور شود این روش مثل بروز دادن به بیرون ریختن افکار بد و اضطراب آور است با این کار باعث می شوید به ذهن تان نظم دهید. بازنویسی افکار و احساسات فرد نسبت به این افکار بخش مهمی از این روش است. همچنین می توانید از این روش برای فروکش کردن خشم خود استفاده کنید
16. رفتن به طبیعت
رفتن به طبیعت و گذراندن وقت در جنگل یا کنار دریا مانند صدای طبیعت باعث آرامش ذهنی می شود طبیعت احساساتی مثل خستگی استرس خرج و افسردگی را در فرد کاهش می دهد تحقیقات نشان داده که طبیعت ضربان قلب را نیز کاهش می دهد و سطح هورمونهای استرس را کم میکند.
17. جایگزین کرده افکار خوب و بد
گاهی فرد با وجود تلاش های مختلف نمی تواند از افکار بد رهایی پیدا کند. در این جا پیشنهاد می شود افکار بد را با افکار خوب جایگزین کند تا بتوان از آن ها رهایی یابد. تحقیقات نشان داده تکرار چندین باره این کار می تواند فواید بسیاری در کوتاه مدت و حتی بلند مدت برای مغز داشته باشد و توانایی کنترل افکار را بهبود ببخشد.
سخن آخر
داشتن یک ذهن آزاد و به دور از افکار منفی زمینه ساز بهبود زندگی در زمینه های اجتماعی و کاری است. تمام روش هایی که گفته شد روش هایی هستند که فرد به تنهایی می تواند آن ها را انجام دهد اما در کنار همه این روش ها کمک گیری از یک مشاور یا روان شناس کمک به سزایی که کنترل افکار بد و رسیدن به آرامش ذهنی می کند. فردی متخصص به علم و آگاهی کافی به روحیات انسانی می تواند گام به گام انسان را در این آرامش ذهنی همراهی کند و مسیر را براس فرد راحت تر کند.