عزت نفس چه نقشی در رابطه عاشقانه بازی می کند؟!
روابط عاشقانه با تمام حالات خوشی که برای شما دارد، سرشار از پیچیدگی هاییست که مدیریت کردنشان نیاز به آگاهی و شناخت خود دارد. عزت نفس یکی از راه های مهم در مسیر شناخت خود است.
فردی که عزت نفس بالایی دارد برای خود ارزش های درونی تعریف کرده و با ارزشیابی خودش به این نتیجه می رسد که ارزشهای تعریف شده را در سطحی قابل توجه دارد؛ و وقتی وارد یک رابطه عاشقانه می شود، احساسی که نسبت به خودش دارد در رابطه اش کاملا منعکس می شود.
دید شما به محیط و انسان های اطرافتان از درون خودتان سرچشمه می گیرد. اگر نگاهی قوی، عزت مند و صلح طلب در وجودتان شکل گرفته باشد، از روابطی آرام و موفق برخوردار خواهید شد؛ اما اگر پر از خشم و نفرت باشید، رفتاری زننده در روابط عاطفی و اجتماعی تان ابراز خواهید کرد.
اگر در حال و هوای عاشقی هستید حتما با ما “تیم رابینیا” همراه باشید تا روابط تان را با شناخت و دقت بیشتری مدیریت کرده و پیش ببرید:
عزت نفس و عدم موفقیت در روابطه عاشقانه
سناریوهای متعددی برای نقش عزت نفس در موفقیت روابط میتوان تعریف کرد. برای مثال شخصی که عزت نفس پایینی دارد با قرار گرفتن در رابطهای که طرف مقابل، آنطور که باید و شاید به او احترام نمی گذارد، دچار دردسرهای فراوانی خواهد شد.
چرا و چگونه؟! خب، وقتی فرد عزت نفس پایینی دارد، خود را ارزشمند و لایق احترام نمی داند؛ و زمانی که طرف مقابل برخورد و رفتار مناسبی با او ندارد، به او حق میدهد و باز هم برای نداشتن رابطه عاشقانه موفق خود را سرزنش میکند.
کسی که عزت نفس ندارد، نمی تواند مدیریت روابط عاطفی خود را به دست بگیرد. او منفعلانه در روابط خاموش و نا به سامان خود محکوم به ادامه است. از طرفی، رابطه ای که در آن خبری از درک و تعامل دوسویه نیست، فرد را آزار می دهد اما نیاز و وابستگی فرد به معشوقش او را ناچار به ماندن می کند.
کمبود عزت نفس و تأثیر آن در رابطه
عزت نفس یکی از مصداق های داشتن روانی سالم و توسعه فردی است. کسی که رشد فردی در شخصیت خود دارد برای خود احترام قائل است و خود را شایسته ستایش و تمجید در رابطه عاشقانه می داند.
از طرفی کسی که از نظر روانشناسی بر روی روحیه خودش کار نکرده است و عزت نفس پایینی دارد، در روابط عاشقانه خود هم، به دنبال عزت و احترام از طرف مقابل نیست. اینگونه افراد آنقدر درخور عشق ورزیدن نیستند و چون خود را لایق احترام نمی دانند در صورت دریافت عشق و عاطفه از طرف مقابلشان، دچار یک حس دوگانه و عجیب خواهند شد. به عبارتی به رابطه خود شک میکنند و از اینکه بیعلت مورد محبت قرار گرفته اند رنج میکشند.
حال راه پایان دادن به این رنج چیست؟ قطعا پایان دادن به رابطه! نبود عزت نفس می تواند به شکل های مختلفی بر روی رابطه اثر گذارد. فردی که عزت نفس کافی ندارد، تصویر مناسبی از خود در ذهن نمی سازد. او خود را همیشه بی رحمانه قضاوت می کند و همیشه از خود ناراضی است.
کسی که تصویر ذهنی بدی از خود ساخته است همیشه فکر می کند از سایرین عقب است و چیزی کم دارد، او فکر می کند نمی تواند عشق و احترام فرد مقابل در رابطه را تحمل کند. در نتیجه رفتار هایی از او سر می زند که طرف مقابلش را می رنجاند یا این عشق را ترک کرده و خود را راحت می کند. واکنش فردی که عزت نفس ندارد، برخواسته از ضعف و ناآگاهی است و اگر درمان نشود برای همیشه، طعم خوشی و لذت را در زندگی اش نابود می کند.
عزت نفس بالا و شکست در روابطه عاشقانه
حال نمونه دیگری از اثرات عزت نفس در روابط عاشقانه را بیان می کنیم. فرض کنید فردی از عزت نفس بالایی برخوردار است، اما در رابطه عاشقانه اش خبری از موفقیت نیست. علت هم این است که طرف مقابل عشق و احترام کافی برای او قائل نیست. فکر می کنید پایان این داستان چیست؟!
در این نمونه برخلاف فردی که عزت نفس پایینی داشت و عشقی دریافت نمی کرد، رابطه ادامه نخواهد یافت. زیرا فردی که عزت نفس بالایی دارد، خود را شایسته دریافت عشق و احساس می داند و اگر دلیلی برای ادامه نبیند، صد در صد عشق و عاشقی این سبکی را کنار خواهد گذاشت.
عزت نفس بالا و رابطهای ایدهآل
اجازه دهید از روی خوش و ایده آل قصه ی عشق و روابط عاشقانه هم برایتان صحبت کنیم. زمانی که فردی با عزت نفس بالا در کنار شخصی دیگر قرار میگیرد که کاملا در کنار او است و دوستش دارد، رابطه خوبی شکل میگیرد که احتمال تداوم طولانی آن بسیار زیاد است.
عزت نفس بالا باعث میشود تا برای خود حق محترم شمرده شدن، دریافت عشق کافی و… در نظر گرفته شود. پس ارضای این نیازها و احساسات، رابطه ای ایده آل و زیبا خواهد ساخت.
رشد فردی و موفقیت در زندگی با افزایش عزت نفس
همانطور که گفتیم، داشتن عزت نفس به طرق مختلفی روابط عاشقانه و عاطفی را هم تحت تأثیرات خود قرار میدهد. انعکاس دیدی که نسبت به خود دارید باعث میشود تا حضورتان در برخورد با آدم هایی که دوست شان دارید و دوست تان دارند رنگ و بویی متناسب با عقاید درونی تان بگیرد.
هر فردی برای حضور در اجتماع و برقراری روابط مختلف چه عاطفی چه غیرعاطفی با دیگران نیاز به داشتن قدرتی درونی برای ابراز صحیح خود و دفاع از حقوقش دارد. بنابراین میزان عزت نفس میتواند نقش مهم و تعیینکننده ای در ارتباط با فردی دیگر ایفا کند.
نکته مهی که در این بین بسیاری از تفکرات کلیشه ای و رایج را به چالش میکشد ای است که: با دانستن تعریف دقیق عزت نفس، خیلی از تعارف ذهنی زیر سؤال میروند. به عنوان مثال شاید فقدان عزت نفس در فردی باعث شود که مدام در رابطه عاطفی خود با فردی دیگر، سر مسائل مختلف کوتاه بیاید. این فرد به خاطر اینکه خود را در حدی نمیبیند که براساس میلش پیشنهادی بدهد یا در مقابل چیزی که دوست ندارد، ایستادگی کند، سریعا کوتاه میآید و همه چیز را میپذیرد.
شاید در ظاهر چنین رفتاری را ایثار و از خودگذشتگی بدانید اما واقعیت این است که چنین سبکی از رفتار چیزی جز دستاوردهای منفی عزت نفس پایین نیست. با توجع به مطالبی که گفتیم، اثرات عزت نفس میتواند به طرز پیچیده و عجیبی روابط افراد با یکدیگر را زیر سایه خود قرار بدهد.
برای آشنایی با راه های افزایش اعتماد به نفس در رابطه عاشقانه کلیک کنید.
رشد فردی، پله ای برای تقویت روابط عاشقانه
رشد هر اجتماعی در گروی رشد اعضای آن است. هر فرد با شکوفایی خود در ابعاد مختلف میتواند به رونق اجتماع خود نیز کمک کند. پس اگر هر شخص به معنای درست و واقعی بتواند عزت نفس را برای خود تعریف کرده و به حد کافی و مناسبی از آن دست پیدا کند قطعا روابط اجتماعی و بین فردی بهتری هم با سایر اعضای جامعه پیدا خواهد کرد. روابطی آرام و رو به رشد میان اعضای جامعه چه از نظر عاطفی و چه در سایر بسترهای تعاملی باعث میشود تا آرامشی بیبدیل به اجتماع تزریق شود و رسیدگی به اهداف بالاتر و رشد بیش از پیش برای همه میسر گردد.
ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم! لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با به اشتراک گذارید.