علائم و تغییرات مادرو جنین در هفته سی و هشتم
رشد جنین در این هفته کامل شده و آماده زایمان است. پزشک متخصص شما وقت تقریبی زایمان شما را تعیین کردهاند که هر لحظه احتمال زایمان وجود دارد. در این هفته با دقت بیشتری به حرکات و علائم فرزند خود توجه کنید. کسب اطلاعات از علائمی که شامل حال شما و فرزندتان میشود به شما کمک میکند تا زایمان راحتی داشته باشید. نقش پدر در هفتههای آخر بسیار پررنگ تر از قبل است. آنها وظیفه دارند شرایط روحی و جسمی همسر خود را درک کنند و به زایمان راحت او کمک کنند.
در ادامه به اصلی و مهمترین علائم و تغییرات مادر و جنین در هفته سی و هشتم اشاره میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر همراه ما باشید.
انقباضهای شدید
انقباضات شدیدی را تجبه میکنید که از علائم زایمان است. همچنین شدید بودن این انقباضات طبیعی نیست و حتما به پزشک مراجعه نمایید. علائم زیر نیز در این هفته بسیار شایع است.
- تورم و گرفتگی پاها
- ترشحات سینهها
- مشکل در خواب
- تغییر خلق و خو
- خستگی
- کمردرد
- نفخ
ورزش و تغذیه
در هفتههای آخر بلند شدن و فعالیت کردن سخت خواهد شد پس توصیه میشود که ورزش کردن را برای مدتی کنار بگذارید و انرژی خود را برای زایمان نگه دارید. برای حفظ تناسب اندام نیز نگران نباشید چرا که پس از زایمان با انجام ورزشهای مناسب میتوانید به وزن ایده آل خود برگردید.
به دلیل نزدیکی به زایمان، باید از مواد مقوی و مغذی استفاده کنید تا هم زایمان راحتی داشته باشید و هم شیر خود را افزایش دهید. استفاده از ماست، شیر فاقد چربی، گوشت قرمز و گوشت سفید، ماهی، حبوبات و تخم مرغ بسیار توصیه میشود. میوهها و سبزیجات، کالری بسیار زیادی دارد و برای مادر و جنین بسیار مفید هستند. همچنین میتوانید با تجویز پزشک از ویتامینها و مکملهایی همچون کلسیم، اسیدفولیک، ید، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین B12 و غیره استفاده کنید.
علائم هشدار
در کنار دیگر علائم برخی از علامتها هستند که خطرناک و هشداردهنده هستند که با بروز آنها باید سریعا به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
- تنگی نفس شدید
- درد شدید در بالای شکم
- سردردهای شدید و مداوم
- تورم ناگهانی دستها و صورت
- تاری دید و دیدن لکههای نورانی
- تورم ناگهانی، شدید و یک طرفه پاها
- خونریزی واژینال و یا هرگونه ترشح حاوی خون
- پاره شدن کیسه آب (خروح مایعی بیرنگ و بیبو از واژن)
وضعیت مادر
ترشحات بی رنگ و بو در این هفته شایع و طبیعیست. ولی اگر این ترشحات با سوزش وخارش، همچنین رنگ و بوی عجیب همراه بود فورا به پزشک مراجعه کنید. سینه های مادر آماده شیردهی میشود و بزرگتر از قبل میشود. مایع زردرنگی به نام آغوز از سینه ها ترشح میشود. مادر با اختلال خواب مواجه است. نزدیکی به زایمان درد در ناحیه لگن و کشاله ران را به همراه دارد. جنین فعالیت مرتبی را حتی با وجود کمبود جا دارد. به حرکات فرزند خود توجه کنید و اگر حرکتی متوجه نشدید به پزشک مراجعه کنید.
تکرر ادرار
جنین به قسمت پایینی رحم آمده و فشار زیادی را به مثانه وارد میکند که نتیجه آن تکرر ادرار است. آب فراوان بنوشید و از مایعات فراوان استفاد کنید تا میزان آب بدن کاهش پیدا نکند. از استفاده نوشیدنیهای کافئین دار خودداری کنید به این دلیل که باعث تکرر ادرار در شما میشود.
توصیههایی برای پدرها
خلق و خوی زنان در هفته های آخر بارداری به دلیل تغییرات هورمونی به وجود آمده بسیار شایع است. تغییرات ظاهری به وجود آمده در ظاهر زنان باعث افسردگی در آنها میشود. مردان اصلا نباید از ظاهر همسر خود انتقاد کنند. از او تعریف کنید و به او امید بدهید که این تغییر در ظاهر به صورت موقتی بوده و بعد از زایمان به حالت قبل بازمیگردد. در انجام امور به آنها کمک کنید چرا که انجام برخی از امور دشوار است و توقع دارند که همسرشان به آنها کمک کند.
برای مطالعه دانستنیهای بارداری کلیک نمایید.
وضعیت جنین
اندامهای جنین به طور کامل رشد کردهاند و هر عضوی در جای مشخص خود قرار گرفته است. البته رشد مغز و ریهها هنوز متوقف نشده است و این فرایند تا مدتی پس از تولد نیز همچنان ادامه خواهد داشت. در این هفته آرنجها و زانوهای جنین به خوبی خم میشود و به طور مداوم لگد میزند. همچنین در این هفته به دلیل خوردن مایع آمینیوتیک توسط جنین، سکسکههای جنین بسیار زیاد شده است و مادر میتواند انقباضهای ناشی از آن را به خوبی احساس کند.
اندازه جنین
در این هفته جنین وزن قابل توجهی دارد و تقریبا 2700 تا 3400 گرم میباشد. همچنین طول بدن او به 48 تا 51 سانتی متر میرسد.