ويار بارداری
تهوع در بارداری مانند بی اشتهایی یکی از اتفاقات طبیعی در بارداری به شمار میرود. در هفته های ابتدای بارداری شروع شده و به مرور زمان از بین میرود. ویار در بانوان با توجه به آناتومی بدن متفاوت است. گاهی ویار و تهوع کم است و نسبت به غذاها و خوراکیها تفاوت دارد. همراه ما باشید.
در معنی عامیانه و قابل فهم به میل و شوق زن باردار به خوردن یک خوراکی ویار گفته میشود. در علم پزشکی به حالت تهوع زن در بارداری اطلاق میشود. تهوع در صبح زود بیشتر رخ داده و با زردآب بالا آوردن همراه است. در طول ویار بارداری بوی غذاهای سرخ کردنی و بعضی غذاها باعث تهوع در زنان باردار میشود. حتی طی تحقیقات و تجربیات مشخص شده برخی زنان به بوی همسر خود ویار پیدا میکنند و حس بدی به آنها دست میدهد. در ویار بارداری، زن هوس خوردن برخی از خوراکیها را میکنند و ولع آشکاری در خصوص آن خوراکی آنها را میگیرد. همسر و خانواده هوسانه زن باردار را فراهم میکنند.
شروع و پایان حالت تهوع در بارداری
از هفته ششم تهوع آغاز و ویار زن باردار شروع میشود. با شروع صبح و طلوع آفتاب تهوع استفراغ شروع میشود ولی در طول روز هم ممکن است اتفاق بیافتد. این حالات نگران کننده نیست و معمولا تا هفته چهاردهم پایان مییابد. البته در این مورد هم استثنا وجود دارد که تا سه ماهه دوم هم ادامه داشته باشد. در مادرانی که دو یا چندقلو باردار هستند، احتمالا تا پایان بارداری هنوز تهوع ادامه داشته باشد. این ویارها تا زمانی که شامل خوراکیهای ناسالم نباشد، به جنین و مادر آسیبی وارد نمیکند. برخی زنان باردار، به سیگار ویار پیدا میکنند که این نوع ویار آسیب زا بوده و برای جنین و مادر مضر است.
علت حالت تهوع و ويار در بارداری
علت دقیق ویار کاملا مشخص نیست و معمولا به دلیل تغییرات بدن اتفاق میافتد. هورمون گنادوتروپین در بارداری افزایش پیدا کرده و این باعث بروز تهوع و استفراغ میشود. در مادران دوقلوزا، این هورمون افزایش بیشتری دارد و تهوع و استفراغ بیشتری را به همراه دارد. هورمون استروژن نیز باعث تقویت حس بویایی در زنان باردار میشود که همین امر، باعث واکنش چندین برابری زنان باردار به بوها و عطرها شده و در نتیجه تهوع و استفراغ را بیشتر میکند. در زنان باردار قدرت استشمام بوها چند برابر بیشتر میشود. بعضی خانمها نسبت به تغییرات دوران بارداری حساسیت بیشتری نشان میدهند و چون این تغییرات سریع اتفاق میافتد گوارششان دچار مشکل میشود. گاهی مادران باردار مبتلا به باکتری هلیکوباکتر میشوند. وجود این باکتری در معده باعث میشود احتمال ویار بارداری شدیدتر شود. بسیاری از پزشکان معتقد هستند که استرسهای دوران بارداری و ترس از زایمان نیز تهوع و نشانههای ویار را افزایش میدهد. اگرچه شواهد قطعی و اثبات شده در این زمینه وجود ندارد.
خطرات حالت تهوع و ويار بارداری
زمانی تهوع در بارداری به شکل اختلال دیده میشود که خانم باردار به طور مداوم استفراغ شدید داشته باشد که از عوارض آن تب و کاهش وزن است. زمانی که تهوع خفیف باشد، با رعایت رژیم غذایی سالم و مراجعه به پزشک قابل درمان است در این زمان از استراحت و استفاده از آنتی اسیدها غافل نشوید. ولی اگر شدت تهوع بالا باشد، با بستری و تحت کنترل پزشک بودن باید بهبود یابد. به دلیل عوارضی که برخی داروها به روی جنین میگذارند، از مصرف خودسرانه دارو اجتناب کنید. اگر در سه ماهه دوم بارداری بودید و تهوع همچنان ادامه داشت، به پزشک مراجعه کنید.
ویار و تهوع تقریبا در بین همه مادران باردار رخ میدهد ولی افرادی که به قرصهای ضدبارداری حساسیت داشته و دچار تهوع میشدند و همچنین مبتلایان به میگرن، در دوره بارداری نسبت به بقیه خانمها ویار و تهوع شدیدتری را تجربه میکنند.
علاوه بر تهوع بی اشتهایی هم در زنان باردار شایع است، برای مطالعه کلیک نمایید.
کارکارهایی برای کاهش تهوع و ويار بارداری
در ابتدا از خوردن برخی غذاها که باعث شدت تهوع و استفراغ میشوند، مانند: غذاهای سرخ کردنی، فست فود، غذاهای حجیم و سنگین اجتناب کنید. استفاده از نان تست و عسل در صبح به بهبود ویار و کاهش تهوع کمک میکند. افزودن لیموترش و پودر زنجبیل به غذا در رفع تهوع کارساز است.