صحبت با کودک درباره طلاق
برای صحبت با کودک، باید به گونه ای عمل کنید که کمترین آسیب به او وارد شود. طلاق، استرس و اضطراب را برای کودک به همراه دارد که عملکرد کودک را در همه زمینه ها کاهش میدهد. زمان صحبت با کودکان باید به این نکته توجه کنید که به تمامی سوالات کودک پاسخ دهید و با توضیح علت طلاق با توجه به سن کودک، اجازه ندهید که کودکتان خود را مقصر بداند. در این بلاگ سعی داریم تا راهکارهایی ارائه دهیم تا بتوانید به صورت موثرتری درباره طلاق با فرزندتان صحبت کنید پس تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
طلاق با مرگ یکی نیست
طبق تحقیقات به دست آمده، کودکانی که یکی از والدین خود را در اثر مرگ از دست دادهاند، در مقابل کودکانی که پدرومادرشان از یکدیگر جدا شدهاند، فشار روانی کمتری دارند. به این دلیل که پس از مرگ یکی از والدین، ارتباط روانی و پیوند عاطفی کسی که فوت شده برای کودک از بین نمیرود. پس متوجه میشویم که برای آموزش کودکان طلاق توجه بیشتری نیاز است. شناخت آسیبهای طلاق بر کودکان برای درک بهتر موضوع موثر خواهد بود.
اضطراب در کودکان طلاق
زمانی که فشار روانی و یا استرسی برای فردی رخ میدهد که یک عامل بیرونی در روند عادی زندگی اختلال ایجاد کند. پس تمامی اتفاقات مثبت و منفی در زندگی مثل: ازدواج، طلاق، فوت عزیزان و مهاجرت میتواند عامل بروز استرس باشد. کودک به نسبت بزرگسالان توانایی کمتری در تحمل فشار روانی و غیرقابل پیشبینی شدن جهان پیرامونشان دارند. از آنجا که خانواده و پدر و مادر مهمترین تکیهگاه عاطفی و مادی برای زندگی کودکان هستند، طلاق والدین و نامشخص بودن آینده این تکیهگاه برای کودکان یکی از سختترین فشارها را ایجاد میکند.
هنگام طلاق رعایت نکات زیر ضروری است
- تا آنجا که میتوانید نظم روزانه زندگی فرزندتان را تغییر ندهید.
- صحبتهای منفی را با درمانگر یا دوستانتان بیرون از منزل انجام دهید، نه در مقابل فرزندتان.
- اگر برای همدیگر دیگر همسر نیستید؛ اما باید نقش پدری و مادری را برای فرزندتان به خوبی ایفا کنید.
- جروبحثهای آشکار، درگیریهای شدید و صحبتهای قانونی را به طور کلی از چشم کودکان دور نگه دارید. هرچند کودکان بروز مشکل در خانواده را احساس میکنند.
صحبت کردن با کودکان درباره طلاق
یکی از سختترین کارها برای پدرومادر صحبت کردن درباره طلاق و خبر دادن آن به فرزندان است. در ادمه چند راهکار برای سهولت کار به شما پیشنهاد میدهیم.
ترتیب دادن یک جلسه خانوادگی
وقتی میخواهید فرزندتان را از تصمیم خود مطلع کنید باید هردو با حضور فرزند یا همه فرزندانتان مثل یک جلسه خانوادگی یک جا جمع شوید. این جلسه فرصتی است تا به سوالات فرزندتان با شفافیت پاسخ دهید و یک طرفه به قاضی نروید. مراقب باشید که این جلسه موقعیتی برای بحث و جدل دوباره در مقابل فرزندتان نشود. برای این منظور بهتر است پیش از آن با همسرتان تمام صحبتهایی که باید گفته شود را مرور کرده باشید و به توافق رسیده باشید.
یک پیامی به فرزندتان بدهید
در بسیاری از موارد کودک خود را در طلاق پدر و مادر مقصر میداند. شما حتما این اطمینان را به او بدهید که اینگونه نیست و به چه دلیلی تصمیم به جدایی گرفتهاید. کودکان در دنیای خیالی خود دلایل زیادی را پیدا می کنند تا طلاق را به گردن خود بیاندازند و این اتفاق را به نوعی مجازات در قبال رفتارهای خود در نظر بگیرند. آنها فکر می کنند خودشان باعث این اتفاق هستند. شما لازم است دلیل جدایی خود را با همسرتان برای آنها توضیح بدهید و به آنها بگوئید که در این تصمیم نقشی نداشته اند. به او توضیح دهید که امکان دارد احساس والدین به مروز زمان نسبت به همدیگر تغییر کند و ادامه زندگی ربایشان مقدور نباشد. ولی یادآوری کنید که ارتباط بین والدین با کودک و فرزندان قابل جدا شدن نیست. بگویید ما چون پدر و مادر تو هستیم با تو میمانیم از تو جدا نمیشویم، هرچند تصمیم داریم که از همدیگر جدا زندگی کنیم.
احترام به احساسات فرزند
زمانی که درباره طلاق با او صحبت میکنید به او بگویید که احساس اضطراب و ترس او را درک میکنید و میدانید که جدایی والدین حس خوشایندی برای او ندارد. به او بگویید که همراهش هستید و تمام تلاش خود را میکنید تا آسیب کمتری به او وارد شود.
صحبت از آینده
همانطور که در کنترل استرس طلاق کودکان طلاق گفتیم، کودک شما از آینده ترس دارد و این تغییر زندگی فشار روانی بسیاری را برای فرزند شما به وجود میآورد. از آینده برای فرزندتان صحبت کنید و اتفاقات احتمالی که ممکن است در زندگی به وجود بیاید را با کودک خود در میان بگذارید. تغییر در زندگی با پدر یا مادر، محل زندگی اصلی، تغییر احتمالی مدرسه و چیزهایی از این قبیل را توضیح دهید و نظر فرزندتان را بپرسید. طبیعی است درباره این تصمیمات بین شما و فرزندتان اختلافاتی رخ دهد اما شما در آخر باید با فرزندانتان به یک توافق دوطرفه برسید.
صداقت
خود را برای تمام سوالات فرزندتان آماده کنید و تمام تلاش خود را بکنید تا صادقانه به او جواب دهید. تمامی دلایل طلاق را برای فرزند خود بازگو نکنید، خصوصا اگر دلیل طلاق به سرزنش یکی از والدین منجر شود. مهم آن است که او درک کند که شما همچنان پدر و مادر او هستید، اما تصمیم گرفتهاید از هم جدا شوید و به همین دلیل قرار است تغییراتی در زندگی او اتفاق بیفتد.