تغذیه و مراقبت های مادرو جنین در هفته سی و نهم
در سی و نهمین هفته باردری، فرزند شما کاملا رشد کرده و آماده تولد است. در این هفته استراحت کافی داشته باشید و به تغذیه خود اهمیت بدهید. زایمان و تولد فرزند انرژی زیادی از شما میگیرد پس بهتر است از قبل زایمان بدن خود را آماده کنید. پس از زایمان هم باید به فرزند خود شیر دهید که به تغذیه شما بستگی دارد.
در ادامه به اصلی و مهمترین علائم و تغییرات مادر و جنین در هفته سی و نهم اشاره میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر همراه ما باشید.
اندازه جنین
در این مرحله جنین تقریبا 50 تا 60 سانتی متر طول دارد و وزن او 3150 تا 3200 گرم میباشد.
وضعیت مادر
در این هفته بدن در حال آماده شدن برای زایمان است و گردن رحم شروع به باز شدن میکند. تا قبل از این هفته، دردها و انقباضات تقریبا 30 تا 40 ثانیه بودهاند اما از این هفته به بعد مدت زمان دردها بیشتر میشود. در صورتی که دردها هر پنج دقیقه یکبار تکرار میشوند و هربار به مدت یک دقیقه طول میکشند احتمالا فرایند زایمان شروع شده است. در این هفته به حرکات جنین دقت کنید. اگر جنین حرکت نمیکند و یا حرکاتش بسیار شدید شده است هرچه سریعتر به متخصص مراجعه کنید.
وضعیت جنین
در این هفته ارتباط بدن و مغز کامل شده و مغز به بدن فرمان میدهد. سر جنین یک چهارم بدن است و هر اندازه که باشد در حین تولد از مجرای تولد رد میشود پس جای نگرانی وجود ندارد. به همین دلیل ممکن است سر نوزاد حالت مخروطی شکل به خود بگیرد اما با گذشت مدتی پس از تولد به حالت طبیعی خود برمیگردد. در این هفته اندامهای بدن فرزند شما به طور کامل رشد کرده است و به تدریج پوست بدن عوض میشود و جایگزین لایه پوستی قبلی میگردد. اجزای صورت به طور کامل شکل گرفتهاند و چشمها باز شدهاند.
علائم هشدار
مهمترین نشانههای شروع زایمان شامل موارد زیر است.
- ترشح خون از واژن
- پاره شدن کیسه آب
- دردها و انقباضهای شدید و مداوم
- انقباضهای شدید با فاصله کمتر از 10 دقیقه
علائم زیر بسیار خطرناک بوده و با مشاهده آنها سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- تاری دید یا دیدن نورهای درخشان
- احساس درد در بالای شکم
- سردردهای مداوم و شدید
- حساسیت به لمس
- تورم ناگهانی بدن
- تهوع و استفراغ
- تغییر در بینایی
ورزش و تغذیه
در صورتی که در طول دوره بارداری پیاده روی میکردهاید، در این هفته نیز میتوانید پیاده روی کردن را ادامه دهید. این کار باعث میشود که روحیه تان افزایش یابد و فرایند زایمان تسهیل گردد. در این هفته بدن شما باید برای زایمان انرژی داشته باشد. همچنین شما باید پس از زایمان، شیردهی به نوزاد خود را شروع کنید. برای این منظور از میوهها و سبزیجات به حد کافی مصرف کنید و با خوردن سوپ، نان تست، بیسکوییت و غیره انرژی خود را برای زایمان افزایش دهید. در بیمارستان غذا خوردن ممنوع خواهد شد پس قبل از آن به حد کافی غذا میل کنید. نوشیدن مایعات در هفته سی و نهم کمک زیادی به بدن میکند.
برای مطالعه دانستنیهای بارداری کلیک نمایید.
سوزش سر دل
سوزش سردل در هفتههای آخر بارداری بسیار دیده میشود. از خوردن غذاهای سنگین، چرب و شور خودداری کنید. وعده های غذایی را افزایش دهید و همینطور حجم غذای مصرفی در هر وعده را کاهش دهید.
علائم زیر در هفته سی و نهم شایع است.
- احساس خستگی
- گرفتگی عضلات
- مشکل در خواب
- تغییر خلق و خو
- ترشح سینهها
- تکرر ادرار
- ورم پاها
- کمردرد
- نفخ
انقباضات شدید
دهانه رحم باز شده و شدت انقباضات رحمی افزایش پیدا میکند. دردهای مداوم، طولانی و شدید نشانه شروع زایمان هستند. در این صورت هرچه سریعتر به بیمارستان مراجعه کنید.