رفتار با دانش آموزان طلاق
چگونگی برخورد با دانش آموزان طلاق، یک مسئله مهم است که والدین و مربیان آموزشی باید نسبت به آن آشنایی پیدا کنند. طلاق آسیبهای زیادی به تمامی اعضای خانواده وارد میکند ولی کودک نمیداند به چه صورت با معضل طلاق روبهرو شود و این مسئله تاثیرات منفی زیادی را روی تحصیل دانش آموزان طلاق میگذارد. در این موقعیت دانش آموز خود را با دیگر دوستانش مقایسه میکند که رفتار آگاهانه با او میتواند از آسیبها بکاهد. زمانی که زمان طلاق والدین در دوران تحصیل فرزند باشد، آسیب بیشتری به فرزند وارد میشود. در تصورات او، زندگی بدون پدرومادر بسیار سخت بوده که درک کردن او در این برهه از زمان بسیار مهم است. درست رفتار کردن با او به بهبود روحیه کودک کمک میکند تا پس از اتفاقات ناگوار جدایی پدرومادر،تاثیرات مثبتی در او به وجود بیاید و راحتتر زندگی کند.
مشکلات ناشی از طلاق و تصور آن در ذهن دانش آموزان
در سه سال اول دوره تحصیلی کودک فقط به فکر موفق شدن در درس و تحصیل بوده و در حال ارتباط برقرار کردن با همسالان خود میباشد. ولی زمانی که والدین از هم جدا میشوند، دانش آموز خود را با دوستانش مقایسه میکند. دوستان او درباره زندگی خود با هم صحبت میکنند و کودک میبیند که دوستانش با خانواده باهم زندگی میکنند، این مسئله به مرور زمان افت تحصیلی را به همراه دارد و باعث کاهش اعتماد به نفس آنها میشود.
اگر والدین دانش آموز مدرسهای دارند باید او را در اولویت قرار دهند. رفتار درست با دانش آموزان طلاق مسأله مهمی است که علاوه بر تأثیر منفی در روحیه فرد، عملکرد درسیاش را نیز کاهش میدهد. باید با دانش آموزان طلاق طوری رفتار کنید که ضمن درک این قضیه، متوجه شوند که در پایان راه نیستند و با وجود طلاق والدینشان باز هم آنها میتوانند موفقیتهای زیادی را به دست آورند.
برخورد با دانش آموزان طلاق بر اساس شرایط سنی
در هر سنی برای فرزندان محصل مشکلات طلاق ممکن است پیش بیاید. از این رو باید بدانیم که طبق شرایط و سن چه نوع رفتاری با فرزندتان انجام دهید.
صحبت در مورد خانوادههای تک والدی یا طلاق
مربیان معمولاً در مورد یک تصویر رایج از خانواده، یعنی پدر، مادر و فرزند حرف میزنند اما باید از این جهتگیریها پرهیز کنید و در مورد همه خانوادهها از جمله خانوادههای تک والدی یا طلاق نیز صحبت کنید. این مهم را باید به دور از هرگونه سوگیریهای منفی و یا مثبت انجام دهید.
رفتار مربیان در مدرسه با دانش آموزان طلاق
معلمان و مربیان باید نسبت به کودکان طلاق، عملکرد بهتری داشته باشند و آنها را درک کنند. هرچه میزان آگاهی بالاتر باشد، مشکلات دانش آموز نیس کاهش پیدا میکند.
مشکلات دانش آموزان طلاق در مدرسه
مربیان مدرسه از اهمیت خانواده با دانش آموزان صحبت میکنند. کودکی که پدرومادرش از هم جدا شده باشند، این سوال در ذهنش ایجاد میشود که چرا این اتفاق برای او افتاده است. این تفکرات باعث گوشه گیری و انزوای دانش آموز شده و مشکلات زیادی را برای او به وجود میآورد. از عمده ترین مشکلات میتوان به حواس پرتی اشاره کرد که افت تحصیلی را به همراه دارد. مربیان زمانی که از این مشکل باخبر میشوند در صدد رفع آن اقدام میکنند.
رفتار والدین با دانش آموزان طلاق
همه کودکان علاقهمند هستند که از نعمت پدر و مادر به یک اندازه برخوردار باشند که این مورد پس از جدایی آسیبی جدی به کودکان وارد میکند. تغییر محل زندگی، تغییر مدرسه و دوری از دوستانی که قبلا داشت باعث میشود عملکرد دانش آموز کاهش پیدا کند. پدرومادر با مراجعه به روانشناس میتوانند این آسیبها را تا حدودی کاهش دهند و برخورد مناسبتری با فرزند خود داشته باشند. پدر و مادر به یک اندازه در مقابل تحصیل و عملکرد آن وظیفه دارند و با همه مشکلات فردی باید با هم در مورد درس و تحصیل فرزند به توافق برسند. اگر یکی از والدین سختگیری داشته و دیگری به طور کل بیخیال باشد، دانش آموز به طور ناخودآگاه جذب یکی از والدین شده و در تصورش یکی از والدین خوب و دیگری بد میشود.
عدم ترحم و قضاوت در رفتار
مربیان مدرسه بدون هیچ قضاوت و ترحمی باید از دانش آموزان طلاق بخواهند در مورد خانوادههای خود صحبت کنند. معلم نباید دانش آموز را مجبور کند بلکه این کار باید کاملاً داوطلبانه انجام شود تا دانش آموز تحت فشار روانی قرار نگیرد.
نکات مهم در رفتار مربیان
- برخی از دانش آموزانی که در آستانه طلاق هستند، ممکن است از این موضوع سوء استفاده کنند و درس نخوانند. به همین دلیل مربیان با آگاهی از این موضوع باید برای آنها برنامههای درسی ویژهای را طراحی کنند و در کنار آن به مسائل روانی مثل افسردگی آنها نیز توجه ویژهای داشته باشند.
- ممکن است یک دانش آموز بخواهد در مورد مسأله طلاق خود در سر کلاس درس حرف بزند. اهمیتی ندارد که کلاس ریاضی است و یا علوم، با جان دل، پذیرای صحبتهای او باشید و زمانی را برای برخورد مناسب با دانش آموزان طلاق کلاس خود در نظر بگیرید.
- برخی از کودکان واکنشهای شدید رفتاری را از خود نشان میدهند و ممکن است کنترلی روی این رفتارها نداشته باشند. از این رو مربیان باید این موضوع را با روانشناس و یا مشاوره مدرسه مطرح کنند.
- در کتابهای درسی مباحثی در خصوص خانواده وجود دارد که شما میتوانید با شاخ و برگ دادن به مطالب آن، در خصوص طلاق و علتهای آن صحبت کنید.
- نباید احساس دلسوزی و ترحمی را نسبت به دانش آموز داشته باشید و طوری رفتار نکنید که کودک دچار بزرگترین مصیبت دنیا شده است.