ازدواج با شخصیت پارانوئید
ازدواج و زندگی با اختلالات شخصیت پارانوئید میتواند بر تمام جنبه های زندگی شما تاثیر بگذارد. شخصیت پارانوئید یک الگوی رفتاری ثابت و دائمی مخرب با شما برقرار میکند. متاسفانه به دلیل ناآگاهی از نشانههای شخصیت پارانوئید، پیش از ازدواج بدبینی و کنترلهای این شخصیت به پای علاقه و غیرتی بودن او گذاشته میشود. اما پس از ازدواج طولی نمیکشد تا متوجه شوید که تمام روابط و رفت و آمدهایتان دیگر تحت کنترل شما نبوده و برای آرام کردن همسر پارانوئید خود از بسیاری خواستههایتان صرف نظر کردهاید. در ادامه درباره ازدواج و زندگی با اختلال شخصیت پارانوئید صحبت کرده و راهکارهایی برای تعامل با آنان را بیان میکنیم.
پیش از ازدواج با شخصیت پارانوئید را بشناسید
شخصیت پارانوئید به طور کلی با سوء ظن و بد گمانی فرد بیمار به تمام افراد و اتفاقات پیرامونش تعریف میشود. این افراد حرفهای بدون منظور دیگران را تهدید و مضطرب کننده برداشت میکنند. نیت و حرفهای افراد را بدخواهانه میدانند. عدم اعتماد آنها به همه چیز و همه کس است و معمولا با صحبت کردن تغییری ایجاد نمیشود.
به خواستگار پارانویید چه بگوییم؟
طبیعتا یکی از ترسهای زنان و مردان برای ازدواج، ابتلای طرف مقابلشان به یکی از اختلالات روانی میباشد، که ممکن است حتی تا مدتها بعد از آشنایی خود را نشان ندهد. برای اطمینان از انتخاب خود میتوانید از مشاوره پیش از ازدواج و مراجعه جداگانه به روانشناس استفاده کنید و از آنها بخواهید که هر دو شما را ارزیابی کنند.
اگر در جریان آشنایی، حس کردید که شریک آینده زندگی شما شخصیت پارانوئید دارد، لازم است که خیلی رک و واضح در این مورد با او صحبت کرده و بگویید که این رفتار و شخصیت را نمیبپذیرید. در نهایت آن که شناخت پیش از ازدواج اهمیت زیادی داشته و باید برای انتخاب مناسب تمامی جوانب را در نظر بگیرید.
پارانوئید با شما چه می کند؟
چالشهای رابطه با پارانوییدها، زیاد و بسیار شدید است. مخصوصا وقتی که او بیماری خود را نپذیرد و برای درمان مراجعه نکند. به همین دلیل درکی از اشتباهات خود ندارد و بدبینیهای او به واقعیتهای ذهنی تبدیل شده و اصلاح آن بسیار سخت میشود. عدم تمایز واقعیت و توهم در این افراد، میتواند شما را خسته و دلسرد بکند.
- شخصیتهای پارانوئید همیشه به شما مشکوک هستند و نمیتوانند اعتماد کنند. پس سعی نکنید اثبات کنید، چون نمیپذیرند.
- ممکن است شخصیتهای پارانوئید قضاوت کنند، واضح توهین کنند، دائم شما را متهم کرده و انتقاد کنند.
- تاکید شما به اینکه شخصیت پارانوئید در حال اشتباه است، او را بسیار ناراحت و آزرده میکند.
- به نظر میرسد توانایی شادی و عشق ندارند و مدام در پی کشف اسنادی هستند که سوءظنهایشان را تایید کند.
- شخصیت پارانوئید دائم نیاز به کنترل شما و رفتارتان دارد. از روابط شما با دوستان جلوگیری کرده و شما را ملزم به تعهد میکند.
- ممکن است شخصیت پارانوئید دائم در اضطراب اینکه شما در حال خیانت هستید سر کند.
زندگی و ازدواج با شخصیت پارانوئید
با اینکه شما نمیتوانید به تنهایی متحد شریک زندگی خود در درمان شخصیت پارانوئید باشید، اما رابطه سالم، یک زمینه عالی برای رشد و درمان است. مثل هر رابطهای، باید روی الگوهای وابستگی متقابل کار کنید. به این ترتیب زوجین میتوانند تواناییها و عادات سالم خود را به تنهایی و یا با یکدیگر رشد دهند. در بهترین حالت، هر دو طرف باید مجزا در جلسات درمان توسط روانشناس حضور پیدا کنند. 4 چالش مهم که در جلسه درمان بررسی میشود عبارتند از:
1. تنظیم مرزها پیش از ازدواج با شخصیت پارانوئید
همسر مبتلا به اختلال شخصیت پارانویید، به محبت و درک نیاز دارد. اما این بدان معنا نیست که آنها میتوانند هر طور که دوست دارند با شما رفتار کنند و ناراحتیهای خود را روی دوش شما بیاندازند. یک درمانگر میتواند در تعیین حد و مرزها در رابطه و درک انتظاراتتان کمک کند.
2. تمرین مراقبت از خود
زوجین باید بتوانند از خود مراقبت کرده و آگاهیشان را نسبت به همسر خود بالا ببرند. با تشویق کارهای مثبت شخصیت پارانوئید و گذراندن وقت با او، در همسر پارانوئید و بدبین خود عادات مثبت ایجاد کنید.
3. ایجاد یک زندگی اجتماعی سالم
رفتارها و بداخلاقیهای شخصیت پارانوئید میتواند ازدواج شما را به مرز طلاق و جدایی برساند. جنگ روانی در کنار فشار طلاق، سلامت روان شما را به خطر میاندازد. حفظ ارتباطات اجتماعی با خانواده و آشنایان میتواند به حفظ آرامش و سلامت شما کمک کند.
در زندگی با پارانوئید بدانید
- اگر با یک شخصیت پارانوئید زندگی میکنید، بدانید که تنها نیستید. اختلال شخصیت پارانوئید یکی از شایع ترین اختلالات شخصیتی است.
- ترحم، تقبیح و تکذیب شخصیت پارانوئید، به احتمال زیاد باورهای آنان را تغییر نخواهد داد. پس توجه کنید که بعد ازدواج با شخصیت پارانوئید برای تغییر نگرش او کاری نمیتوانید انجام دهید.
- با آنها مشاجره نکنید، دلیل نیاورید، با اتهام و توهین نیز صحبت نکنید. با ترسهای او همدل باشید و سعی کنید با احساسات او همراه شوید.
- یک شخصیت پارانوئید ممکن است در بسیاری از موارد از راههای مثبت به رشد خانواده کمک کند.
- درمان تخصصی، تنها راه برطرف کردن کامل اختلال شخصیت پارانوئید است.
- نیاز به دارو برای شخصیت پارانوئید احتمالا ضروری به نظر برسد (دقت کنید که ابتدا روانشناس باید بررسی کند که به دارو نیاز هست یا نه، سپس با تشخیص او به روانپزشک مراجعه کنید.)
طلاق گرفتن از همسر مبتلا به پارنوئید
همانطور که گفته شد این اختلال شخصیتی مشکلات و سختیهای بسیار زیادی برای اطرافیان و مخصوصا همسر فرد به دنبال دارد. در شرایطی که فرد در ابتدا این موضوع را نمیدانسته و پس از شروع زندگی متوجه آن شده، تحمل شرایط مسلما سختتر هم خواهد شد. در این وضعیت طلاق هم یک راهکار است اما توصیه میشود که قبل از هر اقدامی با یک روانشناس صحبت کنید تا تمام جوانب را بررسی کرده و بهترین راهکار را ارائه دهد.