برخورد با شخصیت وسواسی جبری
نحوه برخورد با شخصیت وسواسی جبری چگونه باید باشد؟ در تعامل با این افراد چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟ شخصیت وسواسی جبری، یکی از اختلالات شخصیت است که باعث میشود فرد بسیار منظم و سخت گیر و دقیق باشد. تمام اختلالات شخصیت ریشه در کودکی دارد و سبک زندگی معیوب، میتواند آنها را به مرحله حاد و غیرقابل درمان برساند. بنابراین لازم است که در صورت مشاهده نشانههای شخصیت وسواسی جبری، اطلاعات خود را در این مورد بالا برده و در اسرع وقت به روانشناس مراجعه کنید. از آنجا که برای درمان شخصیت وسواسی جبری دارویی وجود ندارد، درمانهای فردی در کنار خانواده درمانی بیشترین تاثیر را خواهد داشت. در ادامه این مقاله به توضیحات بیشتری در رابطه با نحوه برخورد با این افراد خواهیم پرداخت.
اختلال شخصیت وسواسی جبری چیست؟
شخصیت وسواسی جبری یا OCPD افرادی هستند که بسیار کمال گرا بوده و به نظم شدیدا اهمیت میدهند، تا حدی که به خاطر این نظم، کیفیت کار، انعطاف پذیری و بازدهی صحیح را به خطر میاندازند. آنها آنقدر به اصول و قواعد کار میچسبند که نیت و هدف اصلی آن کار را فراموش میکنند. هر کاری که بر اساس نظم و ترتیب انجام نگیرد شدیدا آنها را پریشان میکند.
کمال گرایی باعث میشود که کارهای شخصیت وسواسی جبری به انتها نرسد و این موضوع او را آزار میدهد. شخصیت وسواسی جبری نمیتواند اشیای حتی بیارزش خود را دور بریزد و در کارها وجدان کاری بسیار زیادی دارند.
توجه داشته باشید که شخصیت وسواسی جبری با اختلال وسواس فکری عملی تفاوت داشته و تنها 22 درصد بین این دو اختلال هم پوشانی وجود دارد.
برخورد با شخصیت وسواسی جبری بر اساس اختلال وی
اگر قصد زندگی و ازدواج با شخصیت وسواسی جبری را دارید بهتر است بدانید چگونه باید با یک شخصیت وسواس اجباری برخورد کنید. برای این کار ابتدا باید بدانید که آنها چگونه رفتار میکنند. چه رفتاری در آنها مشهود است که شما میتوانید تشخیص دهید. البته تشخیص دقیق توسط متخصص صورت میگیرد.
- شخصیت وسواسی جبری بسیار مرتب و خوش لباس است. پوشش و رفتار آنها را مسخره یا مورد نقد قرار ندهید.
- برای شخصیت وسواسی جبری هیچ تفکر خاکستری وجود ندارد. همه چیز یا سیاه است یا سفید. ممکن است در مورد بسیاری از مسائل بیمنطق باشند، تعادل برای آنها معنا ندارد.
- شخصیتهای وسواسی جبری عمدتا معتقدند که حق با آنهاست. وقتی یک شخصیت وسواسی جبری به شما بگوید حق با شماست، احتمالا عاشق شما شده است.
- ارزشهای افراد با شخصیت وسواسی جبری انعطاف ناپذیر است. تفکر دوگانه باعث میشود که نظر دیگران را نپذیرند. درباره ارزشهایشان ممکن است گوش کنند، اما ساعتها درباره اینکه چرا ارزشهای آنها بهتر است با شما صحبت میکنند.
- شدیدا به جزئیات دقت میکنند. ممکن است جزئیات بسیار زیادی را کنار هم بگذارند و نتیجههای نادرست بگیرند. حتی ممکن است درباره جزئیات بیمعنی و بیاهمیت شما را بازجویی کنند.
- شخصیت وسواسی جبری قوانین و نظم فراوان دارند و ممکن است شدیدا این نظم و چهارچوبها برای دیگران آزار دهنده باشد.
- شخصیت وسواسی جبری اعتیاد به کار دارد، شدیدا کار میکنند و ممکن است به دلیل قانون پذیری زیاد، مورد انتقاد همکاران باشند.
برخورد با انتظارات شخصیت وسواسی جبری
همه چیز باید کامل به نظر برسد، این تفکری است که شخصیت وسواسی جبری قصد دارد به آن برسد. شخصیت وسواسی جبری میخواهد یک فرد کامل در تمام نقشهای خود مثل پدر و مادری، همسر، کارمند و … باشد. کسانی که با یک شخصیت وسواسی جبری زندگی میکنند، زندگی خسته کننده و خشک دارند. دقیق بودن، محدودیتها و استحکام بیش از حد در همه چیز، باعث جنون اعضای خانواده میشود. عدم اطلاع از چگونگی برخورد با شخصیت وسواسی جبری میتواند به شما نیز آسیب بزند.
برخورد با شخصیت وسواسی جبری چگونه باید باشد؟
توجه داشته باشید که درمان شخصیت وسواسی جبری باید به وسیله روشهای علمی و آگاهانه انجام شود، بنابراین قبل از هر کاری، با یک مشاور خانواده در ارتباط منظم باشید. برخی از راهکارهایی که در برخورد با شخصیت وسواسی جبری میتوانید انجام دهید شامل موارد زیر است.
- این افراد هیچوقت از وضعیت موجود راضی نیستند.
- سعی کنید به طور آهسته، حساسیتهای آنها نسبت به نظم و ترتیب را بشکنید. برای اینکار حتما مشورت روانشناس لازم است.
- آنها نگران هستند کاری که میکنند کافی نباشد، بنابراین تلاش کنید تا این ترس را در آنها برطرف کنید.
- به او آرامش بدهید. وسواسی جبریها همیشه یک اضطراب درونی دارند. بنابراین سعی کنید با استخر، ورزش، موسیقی و… به آرامش آنها کمک کنید.
- آنها از اینکه کار خود را درست انجام ندهند احساس شرم و عصبانیت دارند. شما نباید این احساسات را در آنها بیشتر کنید.
- هرگز سعی نکنید با تحقیر، تخریب و انتقاد، رفتار آنها را زیر سوال ببرید. آنها نسبت به باورهای افراطی و غلط خود آگاهی ندارند.
- افراد با شخصیت وسواسی جبری را طرد نکنید و از خود نرانید.
- تلاش و قدردانی از شیوه برخورد با شخصیت وسواسی جبری است.
- به رفتارهای درست آنها پاداش بدهید. مثلا اگر وقت خود را با شما گذراندند، آرام نشستند و به حرفهای شما گوش دادند، حرفهای خوب زدند و… ، با پاداش دادن، رفتار درست را در آنها تایید کنید.
سوالات متداول
آیا تستهای روانشناسی برای پی بردن به این اختلال وجود دارد؟
بله. تستهای مختلفی وجود دارند که به ارزیابی شخصیت افراد میپردازد که معروفترین آن پرسشنامه چند محوری مینه سوتا میباشد.
چه افرادی بیشتر در خطر ابتلا به این اختلال قرار دارند؟
بر اساس آمار مردان دو برابر بیشتر از زنان به این اختلال دچار میشوند . بسیاری از افرادی که به سایر اختلالهای روانی دچار هستند احتمال اینکه دارای این اختلال نیز باشند زیاد است.