امپاتی به معنی خود را به جای دیگران قرار دادن است.امپاتی یا همدلی یعنی نگاهکردن به دنیا از دریچه چشم دیگران. در حقیقت، امپاتی لازمه درک منطق دیگران است.
هرچه توانایی امپاتی در شما افزایش پیدا کند ، ارتباط های صمیمانه تری با دیگران خواهید داشت. روانشناسان معتقدند که امپاتی می تواند تا حد زیادی مشکلات خانوادگی را که عموما از عدم درک متقابل ناشی می شود ، حل و فصل کند.
امپاتی در خانواده
مادری فرزندش را به تفریح می برد. او خیلی خوشحال است اما کودک زار زار گریه می کند. مادر ابتدا دلیل گریه کودک را نمی فهمد اما وقتی خود را جای کودک می گذارد و از دید کودک به جهان می نگرد تازه متوجه می شود کودک فقط پاهای آدمها را می بیند ، و دراین شلوغی چیز دیگری نمی بیند. از این پایین دنیا خیلی خسته کننده است …
خودتان را جای همسر ، معلم ، شاگرد ، فروشنده ، خریدار ، … بگذارید . آیا طرف مقابلتان را دوست دارید؟ اگر پدر و یا مادر هستید خودتان را جای فرزندتان بگذارید . آیا چنین والدینی را دوست دارید؟
امپاتی در روابط کاری:
یکی از خطاهای ما در شغل مان این است که فکر میکنیم باید دیگران مانند ما فکر کنند و بفهمند. به همین دلیل چون شاخص درک و فهم طرف مقابل، ما هستیم برای مذاکره و ارتباط با دیگران دچار خطایی بزرگ میشویم؛ به عبارتی ما فقط حرف خودمان را میزنیم و بعد، کلی تعجب میکنیم که چرا دیگران حرفهای ساده ما را نمیفهمند؟ این نکته ساده پایه سوءتفاهمهای زیادیست که هم زندگیهای خانوادگی و هم معاملات تجاری را تحتالشعاع خود قرار میدهد. اگر مایلید در ارتباطات خود و در مذاکرات حرفهای خود اثرگذارتر باشید به این چند نکته دل بسپارید و از این لحظه به کار بگیرید:
هرکسی منطق خودش را دارد حتی کسی که شما منطقش را نمیفهمید و میگوید منطق ندارد.
از دیدگاه کرم، احمقانهترین کار انسانها نخوردن کتابهای شان است.
داستانکی از رودلف کریستن به نام گل وگرگ است که به همین موضوع اشاره دارد: روزی گرگ گرسنهای به گله زد و گوسفندی را با خود برد. چوپان که گوسفندش را از دست رفته میدید برای راحتی وجدانش سنگی را به طرف گرگ پرتاب کرد و چند فحش آبدار نثار گرگ و ارواح پدر و مادر و همسایههای او کرد. در این میان گلها که شاهد ماجرا بودند با تعجب گفتند چرا چوپان که برای ما نی میزند و ما را دوست دارد؛ وقتی گرگ، گوسفندانی را که لگدمان میکنند و میخورند، از ما دور میکند به او حرف بد میزند؟
در مذاکرات کاری یا خانوادگی شما چند دیدگاه وجود دارد: گل، گرگ، چوپان و گوسفند؟ هر دیدگاه، منطق متفاوتی دارد. اینکه میگویند پیاده از سواره خبر ندارد، بیانگر همین تفاوت دیدگاه و منطق است.