انواع مختلف روان پریشی
برخی از انواع روان پریشی بر اثر شرایط و موقعیتهای ویژهای بهوقوع میپیوندند، مانند:
اختلال روان پریشی کوتاهمدت
این اختلال که گاهیاوقات با نام روانپریشی واکنشی نیز از آن یاد میشود، در مواقعی رخ میدهد که فرد تحت فشارهای روحی شدید مانند فقدان عزیزان است. بنابر میزان استرسی که فرد تجربه میکند، این مشکل میتواند در طی چند روز تا هفته درمان بشود.
حتما بخوانید:راهکارهای مفید برای دلداری دادن به همسر عزادار که افراد متاهل باید بدانند
اختلال روانی ناشی از مصرف الکل یا مواد
سوء مصرف موادی نظیر کوکائین و متاآمفتامینها باعث بروز اختلالات روانی میشود. اثرات مواد توهمزایی مانند LSD موقتی هستند. علاوهبر مواد مخدر ممنوع، برخی داروهای مجوزدار مانند استروئیدها نیز میتوانند باعث ایجاد توهم بشوند. افرادی که به مصرف این دست از داروها و الکل اعتیاد دارند، با قطع ناگهانی مواد ممکن است دچار اختلالات روان پریشی شوند.
روان پریشی ارگانیک
جراحت در سر یا بیماریهای عفونی نیز میتوانند موجبات اختلالات روانپریشی را فراهم کنند.
انواع اختلالات روانی
دلایل مختلفی برای بروز اختلالات نامبرده وجود دارد: مصرف مواد، جراحت، بیماریهای عفونی و…، اما گاهی اوقات نیز برخی اختلالات بهطور خودجوش در فرد ایجاد میشوند و نشانههایی از روان پریشی را ایجاد میکنند:
اختلال دوقطبی
افراد دچار این اختلال تعادل رفتاری ندارند. خلقوخوی این افراد از حالت کسل و خموده به حالت بهشدت فعال و پرانرژی در نوسان است. در حالتی که بهشدت پرانرژی هستند، نشانههایی از روان پریشی را نشان میدهند. در این حالت احساس میکنند که بهشدت توانمند هستند و ویژگیهای خارقالعادهای دارند. در حالات افت روحیه نیز احساس ترس، افسردگی و غم به سراغشان میآید. مثلا فکر میکنند که کسی قصد آزارشان را دارد.
حتما بخوانید:اختلال شخصیت مرزی چیست و چطور درمان میشود؟
اختلال وهم و هذیانگویی
افراد دچار این مشکل به چیزهایی اعتقاد دارند که اساسا وجود خارجی ندارند. عقاید آنها براساس نوعی وهم شکل میگیرد.
اسکیزوفرنی و اضطراب روان پریشی نیز ازجمله سایر اختلالات اینچنینی هستند که باعث وقوع نشانههای روان پریشی در فرد میشوند.