مشاهیر روانشناسی

زندگینامه هانس آیزنک

هانس آیزنک یک روانشناس معروف انگلیسی است که به دلیل نظریه های مختلفش در حوزه شخصیت معروف شده است. مهم ترین نظریه او نظریه شخصیت پنج عاملی است.

  • زندگینامه هانس آیزنک

    هانس یورگن آیزنک، روانشناسی انگلیسی با اصالت آلمانی بود که حرفه خود را در بریتانیا گذراند. او بیشتر به خاطر کارش در زمینه هوش و شخصیت شهرت دارد، اگرچه در زمینه های دیگر روانشناسی نیز کار کرده است.

    در زمان مرگ، آیزنک بیشترین مراجعه کننده به روانشناس زنده در ادبیات علمی مورد ارزیابی همتایان بود. یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که او در بین 55 محقق اطلاعاتی سومین محقق  بحث برانگیز است.

    تحقیقات آیزنک ادعا کرد نشان می دهد که برخی از شخصیت های خاص در معرض خطر بالای سرطان و بیماری های قلبی هستند. تحقیقات انجام شده توسط کالج کینگ لندن نشان داد که مقالات آیزنک “با علم بالینی مدرن” مغایرت دارد.

    در سال 2019، 26 مقاله وی (که همگی با رونالد گروسارت-ماتیک همکاری داشته اند) با تحقیق به سفارش کالج کینگ لندن “نا امن” تلقی شده اند. چهارده مقاله وی در سال 2020 پس گرفته شد و روزنامه ها 64 اظهارنظر نگران کننده درباره انتشارات وی صادر کردند.

    رود بوکانان، زندگینامه نویس آیزنک، استدلال کرد که 87 نشریه آیزنک باید پس گرفته شود. وی همچنین با استناد به یک تحقیق آمریکایی که به نظر می رسد ضریب هوشی کودکان سیاه پوست به طور متوسط ​​12 امتیاز کمتر از کودکان سفیدپوست است، معتقد بود که هوش ژنتیکی است.

    انتخاب و شروع تست های روانشناسی

    زندگینامه کودکی و تحصیلی آیزنک

    آیزنک در برلین متولد شد. مادر او ستاره فیلم هلگا مولاندر بود که در سیلسیا متولد شد و پدرش ادوارد آنتون آیزنک بازیگر و مجری کلوپ شبانه بود که پیش از این “زیباترین مرد ساحل بالتیک” انتخاب شده بود. مادرش لوتری و پدرش کاتولیک بود. آیزنک نزد مادربزرگ مادری خود از نژاد یهودی بزرگ شد.

    طبق قوانین نورنبرگ، وی تبعید شد و در اردوگاه کار اجباری درگذشت. اولین حرکت به انگلیس در دهه 1930 به دلیل مخالفت وی با نازی ها و آزار و اذیت آن دائمی بود. او در جایی گفته است: نفرت من از هیتلر و نازی ها و همه چیزهایی که آنها برای آن ایستادگی کردند چنان طاقت فرسا بود که هیچ بحثی نمی توانست با آن مقابله کند.

    وی دکترای خود را در سال 1940 از دانشگاه کالج لندن (UCL) در گروه روانشناسی به مدیریت پروفسور سر سیریل برت دریافت کرد، که در طول زندگی حرفه ای خود با او رابطه حرفه ای پر سر و صدایی داشت.

    زندگینامه شغلی آیزنک

    آیزنک از سال 1955 تا 1983 استاد روانشناسی در انستیتوی روانپزشکی در کالج کینگ لندن بود. آیزنک همچنین یک مدل ابعادی متمایز از ساختار شخصیت را بر اساس تحقیقات تجزیه و تحلیل عامل تجربی ایجاد کرد و سعی کرد این عوامل را در تنوع بیوژنتیکی جای دهد. در سال 1981 آیزنک به عضو بنیانگذار شورای فرهنگ جهانی درآمد.

    وی ویراستار بنیانگذار مجله بین المللی شخصیت و تفاوت های فردی بود و حدود 80 کتاب و بیش از 1600 مقاله مجله تالیف کرده است.  هانس آیزنک و همسر اول وی دارای یک پسر به نام مایکل آیزنک بودند که وی نیز استاد روانشناسی است. وی با همسر دوم خود، سیبیل آیزنک صاحب چهار فرزند شد: گری، کانی، کوین و دارین.

    هانس و سیبیل آیزنک سالهاست که به عنوان همکار و محقق به عنوان روانشناس در انستیتوی روانپزشکی در دانشگاه لندن همکاری می کنند. سیبیل آیزنک در مارس 2020 و هانس آیزنک در سال 1997 در بیمارستان لندن بر اثر تومور مغزی درگذشت  او فردی بی دین بود و نژاد یهودی خود را پنهان کرد.

    این مطلب را هم ببینید  زندگینامه ایوان پاولف

    آثار آیزنک و انتقادات به آنان

    روانشناسی سیاست

    در این کتاب، آیزنک پیشنهاد می کند که رفتار سیاسی را می توان از نظر دو بعد مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار داد: تمایز سنتی چپ و راست و میزان “حساسیت” یا “مقاومت” شخص. آیزنک گمان می کند که مورد دوم نتیجه درونگرایی یا برون گرایی فرد است.

    همکاران به دلایلی از جمله موارد زیر، تحقیقات پشت این کتاب را مورد انتقاد قرار داده اند:

    • آیزنک ادعا می کند یافته های وی می تواند در کل طبقه متوسط ​​انگلستان قرار گیرد، اما افراد نمونه وی بسیار جوان تر و دارای تحصیلات بالاتر از کل طبقه متوسط ​​انگلستان بودند.
    • پیروان احزاب مختلف به روش های مختلف جذب می شدند: کمونیستها از طریق شاخه های حزب، فاشیستها به روشهای نامشخص و پیروان احزاب دیگر با دادن نسخه هایی از پرسشنامه به دانشجویان و آنها و آشنایان جذب می شدند.
    • رتبه بندی ها با اعمال همان وزن در گروه های با اندازه های مختلف به دست آمد. پاسخ 250 هوادار حزب میانه رو طبقه متوسط ​​همان پاسخ 27 لیبرال طبقه کارگر داده شد.
    • نمرات بدون توضیحی در جهتی که نظریه های آیزنک را پشتیبانی می کند گرد شدند.

    ژنتیک و هوش

    آیزنک طرفدار تأثیر شدید ژنتیک و نژاد بر تفاوت ضریب هوشی بود. آیزنک از سوال آرتور جنسن مبنی بر اینکه آیا تفاوت ضریب هوشی بین گروه های نژادی منحصراً محیطی است، حمایت کرد.

    بر خلاف این موضع، در جریان یک سخنرانی آیزنک در دانشکده اقتصاد لندن، یاو توسط یک معترض سیلی خورد. آیزنک همچنین تهدید به بمب و تهدید به کشتن فرزندان خردسال خود را دریافت کرده است.

    انجام تست عشق و ازدواج

    آیزنک ادعا كرد كه رسانه ها این تصور گمراه كننده را در مردم ایجاد می كنند كه نظرات وی خارج از اجماع اصلی علمی است. آیزنک جنجال ضریب هوشی، رسانه ها و نظم عمومی را به عنوان شواهدی مبنی بر اینکه همه ادعاهای اصلی وی با اکثریت آرا حمایت شده است، عنوان کرد و ادامه داد که هیچ بحث واقعی در این مورد در میان محققان مربوطه وجود ندارد.

    در رابطه با این جنجال، بارنت در سال 1988 از آیزنك به عنوان یك “محبوب ساز” یاد كرد و نوشته های آیزنك را در این باره با دو قسمت از كتاب های اوایل دهه 1970 به تصویر كشید: تمام شواهد تاکنون نقش عمده عوامل ژنتیکی را در ایجاد تنوع گسترده ای از تفاوت های فکری که در فرهنگ خود می بینیم و بسیاری از تفاوت های مشاهده شده بین گروه های نژادی خاص را نشان می دهد. کل روند رشد توانایی های فکری کودک عمدتا ژنتیکی است و حتی تغییرات شدید محیطی، قدرت کمی برای تغییر این رشد دارند.

    ژنتیک شخصیت

    در سال 1951 اولین مطالعه تجربی آیزنک در مورد ژنتیک شخصیت منتشر شد. این یک نظرسنجی بود که با دانش آموز و همکارش دونالد پرل از سال 1948 تا 1951 انجام شد و دوقلوهای یکسان و ناهمسان از 11 و 12 سال را از نظر روان رنجوری آزمایش کرد.

    در مقاله ای که در مجله علوم ذهنی منتشر شده است، به طور مفصل شرح داده شده است. آیزنک و پرل نتیجه گیری کردند: “عامل روان رنجوری یک مصنوعات آماری نیست، بلکه نمایانگر یک واحد بیولوژیکی است که به طور کلی به ارث می رسد. گرایش روان رنجوری تا حد زیادی ارثی است.

    این مطلب را هم ببینید  زندگینامه دیوید آوزوبل

     

    هانس آیزنک

     

    نظریه صفات شخصیت هانس آیزنک

    یکی از معروف ترین نظریه های روانشناسی در حوزه شخصیت، نظریه صفات عاملی هانس آیزنک است. در این قسمت می خواهیم به طور کامل این نظریه را شرح دهیم.

    بسیاری از روانشناسان معاصر شخصیت معتقدند که پنج بعد اساسی از شخصیت وجود دارد که اغلب از آنها به عنوان ویژگی های شخصیتی “5 بزرگ” یاد می شود. پنج ویژگی اصلی شخصیتی که توسط این تئوری توصیف شده است عبارتند از: برونگرایی، مهربانی، گشودگی، وظیفه شناسی یا آگاهی و روان رنجوری.

    برای مشاهده بهترین پرسشنامه برون گرایی و درون گرایی در مجله رابینیا کلیک کنید.

    تست های شغلی

    مدت هاست که نظریه های ویژگی های شخصیتی می خواهند دقیقاً مشخص کنند که چند ویژگی شخصیتی وجود دارد. نظریه های قبلی تعدادی از ویژگی های احتمالی را پیشنهاد کرده است، از جمله لیست 4000 ویژگی شخصیتی گوردون آلپورت، 16 عامل شخصیتی ریموند کتل و نظریه سه عاملی هانس آیزنک.

    با این حال، بسیاری از محققان احساس کردند که نظریه کتل بسیار پیچیده و نظریه آیزنک بسیار محدود است. در نتیجه، تئوری پنج عاملی برای توصیف خصوصیات اساسی ایجاد شد که به عنوان اساس شخصیت عمل می کنند.

    پنج بعد مهم شخصیتی کدامند؟

    “پنج بزرگ” دسته گسترده ای از ویژگی های شخصیتی هستند. در حالی که ادبیات گسترده ای در حمایت از این مدل شخصیت پنج عاملی وجود دارد، محققان همیشه در مورد اسامی دقیق هر بعد توافق ندارند.

    استفاده از مخفف OCEAN (گشودگی، باوجدانی، برون گرایی، مهربانی و روان رنجوری) هنگام تلاش برای یادآوری پنج بزرگ می تواند مفید باشد. CANOE (با وجدانی، مهربانی، روان رنجوری، گشودگی و برون گرایی) اختصاری دیگر است که معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد.

    توجه به این نکته مهم است که هر یک از پنج عامل شخصیتی، طیف وسیعی از دو حد را نشان می دهد. به عنوان مثال، برون گرایی پیوستاری بین برون گرایی شدید و درون گرایی شدید است. در دنیای واقعی، بیشتر مردم خود را در جایی بین دو انتهای قطبی هر بعد می بینند.

    این پنج دسته به طور کلی به شرح زیر توصیف می شوند:

    1. گشادگی یا openness:
      این ویژگی شامل ویژگی هایی مانند تخیل و بینش است. افرادی که در این ویژگی بالا هستند طیف وسیعی از علایق را دارند. آنها در مورد جهان و افراد دیگر کنجکاو هستند و مشتاق یادگیری چیزهای جدید و لذت بردن از تجربیات جدید هستند. افراد با این ویژگی تمایل به ماجراجویی و خلاقیت بیشتری دارند. افرادی که در این ویژگی پایین هستند، اغلب بسیار سنتی تر هستند و می توانند با تفکر انتزاعی دست و پنجه نرم کنند.
    2. وظیفه شناسی یا Conscientiousness:
      ویژگی های استاندارد این بعد شامل سطح بالایی از توانایی فکری، کنترل تکانه خوب و رفتار هدف گرا است. افراد بسیار وظیفه شناس تمایل به سازماندهی و جزئی گرا بودن دارند. آنها از قبل برنامه ریزی می کنند، به این فکر می کنند که چگونه رفتارشان روی دیگران تأثیر می گذارد و مهلت های تعیین شده را رعایت می کنند.
    3. برون گرایی یا Extraversion:
      برونگرایی با تحریک پذیری، اجتماعی بودن، پر حرفی، ابراز وجود و ابراز احساسات بالا مشخص می شود افراد بسیار خوش مشرب اجتماعی هستند و تمایل دارند در موقعیت های اجتماعی انرژی بگیرند. بودن در کنار افراد دیگر به آنها کمک می کند تا انرژی و هیجان داشته باشند. افرادی که خیلی برون گرا نیستند (درون گرایان) تمایل بیشتری به حفظ و نگهداری دارند و انرژی کمتری برای سرمایه گذاری در زمینه های اجتماعی دارند. اتفاقات اجتماعی ممکن است طاقت فرسا به نظر برسند، و افراد درونگرا برای “آرامش” اغلب به یک دوره تنهایی و آرامش نیاز دارند.
    4. مهربانی یا Agreeableness:
      این بعد از شخصیت شامل ویژگی هایی مانند اعتماد، نوع دوستی، مهربانی، محبت و سایر رفتارهای اجتماعی است. افراد بسیار مهربان تمایل به همکاری بیشتری دارند،
    5. روان رنجوری یا Neuroticism:
      روان رنجوری یک ویژگی است که با غم و اندوه، نوسانات خلقی و بی ثباتی عاطفی مشخص می شود. افرادی که این ویژگی را از خود نشان می دهند مستعد نوسانات خلقی، اضطراب، تحریک پذیری و غم هستند. افرادی که در این ویژگی پایین هستند، پایدارند و از نظر عاطفی مقاومت بیشتری دارند.
    این مطلب را هم ببینید  زندگینامه اریک برن

    مدل شخصیت هانس آیزنک

    دو بعد برونگرایی شخصیت و روان رنجوری در کتاب 1947 ابعاد شخصیت توصیف شده است. در روانشناسی شخصیت، علامت گذاری ابعاد با حروف اول E و N معمول است.

    E و N یک فضای دو بعدی برای توصیف تفاوت های رفتاری فردی فراهم کردند. آیزنك خاطرنشان كرد كه این دو بعد چقدر با چهار تیپ شخصیتی كه برای اولین بار توسط پزشك یونانی جالینوس پیشنهاد شد، شباهت دارند.

    • N زیاد و E زیاد = مرد دیوانه
    • N زیاد و E کم = نوع مالیخولیایی
    • N کم و E زیاد = گروه خونی
    • N کم و E کم = نوع بلغمی

    بعد سوم، روان پریشی، بر اساس همکاری آیزنک و همسرش Sybil B. G. Eysenck در اواخر دهه 1970 به این مدل اضافه شد. مدل آیزنک سعی کرد نظریه ای دقیق درباره علل شخصیت ارائه دهد.

    به عنوان مثال آیزنك اظهار داشت كه برون گرایی ناشی از تغییر در تحریک قشر مغز است: “افراد درونگرا با فعالیت بالاتری نسبت به برون گراها مشخص می شوند و بنابراین به طور مزمن بیشتر از نظر برونگرا به صورت قشری تحریک می شوند.آیزنك همچنین اظهار داشت كه محلی سازی بعدی روان رنجوری از طریق تفاوت های فردی در سیستم لیمبیك تعیین می شود.

    اگرچه تصور برانگیختگی درونگراها نسبت به برون گراها ممکن است ضد شهودی به نظر برسد، اما برای رفتارهایی که درون گراها بدنبال تحریک سطح پایین تری هستند، پیامدهای مفروضی دارد. برعکس، فرد برون گرا سعی می کند با افزایش فعالیت، مشارکت اجتماعی و سایر رفتارهای تحریک طلبانه (همانطور که توسط قانون یرکس-دادسون پیش بینی شده است) تحریک خود را به سطوح مطلوب تری برساند.

    مقایسه با نظریه های دیگر

    جفری آلن گری، دانشجوی سابق آیزنک، یک تفسیر نظری جایگزین جامع (به نام تئوری شخصیت زیست روانشناختی گری) از داده های بیولوژیکی و روانشناختی بررسی شده توسط آیزنک، که بیشتر به مدل های حیوانی و یادگیری متکی بود، ارائه داد. در حال حاضر گسترده ترین مدل شخصیت، مدل پنج بزرگ است. ویژگی های فرض شده مدل پنج بزرگ به شرح زیر است:

    • وظیفه شناسی
    • موافقت
    • روان رنجوری
    • گشودگی به تجربه
    • برون گرایی

    برونگرایی و روان رنجوری در میان پنج عامل بزرگ بسیار شبیه به ویژگی های همنامان آیزنک است. آنچه او صفت روان پریشی می نامد، با دو ویژگی در مدل پنج بزرگ مطابقت دارد: آگاهی و تحمل (Goldberg & Rosalack 1994). سیستم شخصیتی آیزنک به تجربه باز توجه نکرد. او استدلال کرد که روش وی توصیف بهتری از شخصیت است.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    صبا دهقانپور

    خوشحالی محصول یه زندگی هدفداره، هدف رو از زندگی‌ بگیری، خوشبختی هم ازش گرفته میشه.

    نوشته های مشابه

    اشتراک در
    اطلاع از
    guest
    0 نظرات
    قدیمی‌ترین
    تازه‌ترین بیشترین رأی
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها
    دکمه بازگشت به بالا
    0
    افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x