روانشناسی فردیاضطراب و استرس

شناخت اضطراب

  • استرس واضطراب و دلشوره

    تعریف استرس، اضطراب و دلشوره:

    اگر چه مردمان عادی تفاوتی میان استرس و اضطراب قایل نیستند و غالبا انها را به صورت مترادف بکار میگیرند، اما در تعریف این دو را میتوان اینگونه از هم جد نمود. استرس را میتوان یک حالت و یا یک تجربه روانی و جسمانی خاصی تعریف نمود که گذرا و موقتی می باشد.برای مثال دانشجویی که از ارایه کنفرانس دچار ترس میشود. و یا دانش اموزی که استرس امتحان دارد. و یا فردی که در اولین برخورد با جنس مخالف دچار استرس میشود.
    اما اضطراب همانند استرس دارای علایم مشابه جسمانی و روانی می باشد با این تفاوت که این علایم در فرد بصورت مزمن و پایدار در میاید. بنابراین می توان گفت اضطراب ماحصل استرسهای مداومی است که فرد در طول زندگی آن را تجربه نموده است. برای مثال اگر چنانچه مثالهایی که در باره استرس گفته شد ادامه پیدا کند در طولانی مدت بصورت مزمن و بیمارگونه خود را نشان می دهد که میتوان آن را اضطراب نامید.
    دلشوره همان حالات جسمانی اضطراب و استرس می باشد.
    بنابر این استرس و اضطراب و دلشوره یک حالت نابسامان و درهم ریختگی جسمانی مخصوصاْ در قفسه سینه همراه با یک نگرانی فکری می باشد که هشداریست برای وقوع یک اتفاق واقعی و یا خیالی . معمولاْ اضطراب بیمارگونه یک جنبه خیالی و یا بدون هیچگونه دلیلی می باشد که فرد قادر به کنترل آن نیست و یا اینکه می تواند با دارو بطور موقت آنرا کنترل نماید . تجربه نشان داده است که روان درمانی و هیپنوتیزم درمانی به همراه هم می تواند فرد را به صورت اساسی و ریشه ای درمان کند . حالتهای اضطراب همان آشفتگی و بیقراری جسمی و فکری می باشد که در فرد بوجود می آید . حالتهای اضطراب مانند : تپش قلب – دلشوره – لرزش اندام – حالت تهوع – تنگی نفس – سرگیجه – خشکی دهان – سستی اندام و غیره … منشاء اضطراب ناشی از تجربیات تلخ و ناراحت کننده دوران کودکی و یا گذشته فرد و یا ناشی از شرایط فعلی فرد می باشد. شروع ناگهانی استرس و اضطراب به همراه همه علائم ذکر شده فوق را تقریبآ می توان حمله هراس یا وحشت نامید
    علل استرس، اضطراب و دلشوره:
    از جمله دلایل اصلی استرس و اضطراب میتوان چنین نام برد: 1.ترس از مورد تایید واقع نشدن 2. ترس از ارزیابی منفی 3. تردید از انجام و عواقب یک عمل 4. نگرانی در مورد یک اتفاق ناگوار یا نامشخص 5. ترس از مرگ 6. ترس از از دست دادن عزیزان، شغل، ترس از تنهایی و بسیاری از موارد استرس زای دیگر که اگر چنانچه ادامه یابد مزمن شده و تبدیل به اضطراب دایم و بیمارگونه میگردد که خود یکی از علایم افسردگی می باشد.
    پیامدها و عواقب استرس و اضطراب:
    از جمله عواقب استرس و اضطراب اختلال در عملکرد روانی، رفتاری و جسمانی می باشد. عوامل روانی همچون عدم تمرکز حواس، فراموشی، پر خوری، اختلالات خواب، سو مصرف الکل و مواد مخدر، بی قراری، تحریک پذیری، اختلالات جنسی و در نهایت افسردگی و غیره میباشند. اختلال رفتاری همچون اختلال در عملکرد کاری، تحصیلی و عملکرد ورزشی میشود. اختلالات جسمانی همچون افزایش فشار خون، دردهای جسمانی چون سردرد، دردهای قفسه سینه و غیره، دیابت، افزایش ضربان قلب، و اختلالات قلبی و عروقی میشود.
    درمان استرس ، اضطراب و دلشوره:
    اگر چه روشهای درمانی روانشناختی چون شناخت درمانی و رفتار درمانی و همچنین دارو درمانی میتواند بسیار مفید باشد، اما به نظر میرسد که هیپنوتیزم درمانی به همراه روشهای درمانی روانشناختی و رفتار درمانی موثر ترین درمان برای اختلالات اضطراب و استرس باشند.

    این مطلب را هم ببینید  5 رفتار عجیب درونگرا‌ها

    نمونه های گزارش شده پس از دوره درمان:

    خانم 30 ساله ای با استرس و اضطراب بسیار شدی، مشکل صحبت در جمع ، حالت افسردگی، خواب های آشفته، بد خوابی و کم خوابی و…. مراجعه و در طول دوره درمان از روند بهبودش کاملآ احساس رضایت و تقریبآ در جلسات پایانی چنین گزارش نمود: احساسم در مورد خودم نسبت به گذشته خیلی بهتر شده، انگیزه ام بالا رفته و خواب آرامی دارم. و به زندگی امیدوار شده ام.

    انتخاب و شروع تست های روانشناسی

    خانم 21 ساله ای با مشکل اضطراب شدید، افسردگی، پرخاشگری و بد خوابی مراجعه و در طی روند جلسات درمان، او و والدینش کاملآ از روند بهبودی احساس خرسندی می نمودند. (البته این بیمار دارای دیابت نوع 1 که علی رغم استفاده از انسولین، قند ناشتای او 200 و غیر ناشتا 400 بود. که طبق گزارش شان به ترتیب به 100 و 200 کاهش پیدا کرد. البته این هیچ دخالتی در امر پزشکی نیست و در کتب روانشناسی در ارتباط با کاهش فشار خون و دیابت به وسیله فنون روانشناسی گزارشات زیادی وجود دارد. و این بیمار نیز پس از چندین ماه پیگیری نه تنها حالات گوناگونش بهبود پیدا کرده بود، بلکه به نظر می آمد از میزان قند خونش نیز راضی بود.) و بطور کلی بیمار از همه لحاظ احساس بسیار خوب و مثبتی را گزارش نمود. در ارتباط با کاهش قند خون می توان گفت با کاهش استرس و فشار های روحی می توان بطور غیر مستقیم بر کاهش قند خون اثر گذاشت.

    آقای 27 ساله ای با مشکل حمله هراس و وحشت (پانک اتک) هر چند روز یک بار به همراه استرس و اضطراب شدید و مداوم،کابوس شبانه،حالت تهوع در هنگام وحشت و…. مراجعه و پس از چندین جلسه درمان چنین گزارش می دهد: بعد از 2 یا 3 جلسه پدرش چنین می گوید پسرم نسبت به قبل خیلی بهتر شده. بیمار می گوید روحیه ام خیلی بهتر شده ودیگر آن حمله ها به من دست نمی دهد. بطور کلی در پایان جلسات درمانی می گویند انتظارش را نداشتم که اینگونه و با کمک شما خوب شوم از قبل از درمان هم بهترم.خدا را شکر می کنم.

    این مطلب را هم ببینید  بررسی تفاوت بین مشاوره فردی و گروهی

    و بسیاری از موارد دیگر….

    مطالب دیگران

    استرس، باعث مرگ زودهنگام می ‌شود

    یک گروه از محققان روانشناس اعلام کردند: استرس، اضطراب و فقر در اوایل زندگی می ‌تواند باعث بروز بیماری طولانی و مرگ زودهنگام شود.

    به گزارش بی ‌بی سی، تعدادی از تحقیقات نشانگر آن است که استرس ‌های دوران کودکی ناشی از فقر و تجاوز به عنف می ‌تواند باعث بروز عوارض قلبی، تورم عروق و پیر‌شدن سریع سلول‌ های بدن شود. محققان آمریکایی می ‌گویند: تجارب نامطلوب اولیه در زندگی انسان می ‌تواند دوره ‌ای از بیماری طولانی مدت را در پی آورد. یک محقق انگلیسی نیز می ‌گوید: در نتیجه تحقیقات جدید شواهد بیشتری از تأثیر استرس در دوران کودکی بر جسم انسان به دست آمده است.

    در یکی از موارد تحقیقی محققان دانشگاه پیتسبورگ ارتباط میان زندگی در فقر و علائم اولیه بروز عوارض قلبی در 200 نوجوان سالم را مورد بررسی قرار دادند. محققان در نتیجه ی تحقیقات خود متوجه شدند که آن دسته از افرادی که از خانواده‌ های فقیر‌تر هستند دارای شریان‌ های سفت ‌تر وفشار خون بالاتر هستند. نتیجه 2 آزمایش دیگر نیز نشان داد که افراد دارای خانواده فقیر‌تر در بزرگسالی می ‌توانند از نظر اجتماعی تهدید محسوب شوند و خشونت و عصبانیت بیشتری در رفتار آن ها مشاهده می ‌شود. پروفسور کارن ماتیوز، محقق ارشد این تحقیق می‌ گوید: تحقیقات دیگری نیز که در این زمینه انجام گرفته است، حکایت از آن دارد که استرس دوران کودکی به عوارض قلبی می ‌انجامد.

    استرس‌ های روانی مانند اضطراب و هیجان می‌ توانند تغییراتی را در بدن ایجاد کنند که منجر به برخی اختلالات در عملکرد اعضای بدن شود، مانند تأثیر روی سیستم قلبی- عروقی که در این مورد ثابت شده است که این عامل می ‌تواند در برخی افراد در ابتلا به بیماری قلبی، افزایشکلسترول و سایر خطرات قلبی کمک کند. رابطه بین استرس و بیماری‌ های قلبی از مدت ‌ها پیش شناخته شده است.

    این مطلب را هم ببینید  4روش قطعی درمان استرس شدید

    اغلب محققان بر این باورند که استرس یک ریسک فاکتور برای بیماری ‌های عروق کرونر و در نتیجه انفارکتوس حاد میوکارد است. به‌ طور کلی پیشرفت تکنولوژی و زندگی مدرن امروزی موجب تغییراتی در روش زندگی و شرایط اجتماعی وابسته به افزایش اختلالات استرسی و بیماری‌ های قلبی- عروقی شده است.

    انجام تست عشق و ازدواج

    درست است که پیشرفت تکنولوژی برای تشخیص و درمان و همچنین تغییرات در فاکتورهای خطرناک بیماری‌ های عروق کرونر می‌ تواند بیماری و مرگ ‌و‌ میر قلبی را کاهش دهد، اما مرگ‌ و ‌میر بیماری ‌های عروق کرونر با تظاهرات سندروم حاد عروق هنوز علت اصلی مرگ، هم در کشو‌رهای توسعه ‌یافته و هم در حال توسعه است. استرس‌ های روانی علاوه بر این که یک فاکتور خطرناک برای عروق کرونر است، می ‌تواند موجب انفارکتوس حاد میوکارد، تاخیر در بهبود بیماری و عوارض آن در طول درمان و نگهداری بیمار شود.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    حانیه رحیمی

    اگر فقط برای پول در آوردن کار کنید، آن را به دست نمی‌آورید! ولی اگر عاشق کاری باشید که انجام می‌دهید، موفقیت در دستان شماست.

    نوشته های مشابه

    اشتراک در
    اطلاع از
    guest
    0 نظرات
    قدیمی‌ترین
    تازه‌ترین بیشترین رأی
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها
    دکمه بازگشت به بالا
    0
    افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x