دانستنی های بارداری
تغییرات بزرگی در دوره بارداری چه از لحاظ جسمی و چه از لحاظ روحی برای زنان اتفاق میافتد. سازگاری با این تغییرات به وجود آمده به مادران کمک میکند تا فرزند سالمی را به دنیا بیاورند همچنین به مادر هم آسیبی وارد نمیشود. هرچه اطلاعات بیشتری از بارداری داشته باشید دوران راحتتری را سپری کرده و شیرین ترین لحظات را سپری میکنید. این نکته را در نظر بگیرید که قبل از بارداری با مراجعه به پزشک و روانشناس داشته باشید تا خطری شما و فرزندتان را تهدید نکند. در ادامه در سایت آموزشی و پژوهشی رابینیا همراه ما باشید تا اطلاعات مفیدی را کسب کنید.
پیشگیری از بارداری
عموما ناخواسته باردار شدن برای خانواده ها خوشایند نیست، همینطور این موضوع میتواند خطرناک باشد و سلامت مادر و جنین را به خطر بیاندازد. اگر والدین آمادگی روحی و روانی برای ورود عضو جدید به خانواده را نداشته باشند، تمرکز کافی به روی تربیت فرزند نداشته و این سبک تربیتی به وجود آمده تاثیرات منفی و مخربی را برای فرزند به همراه خواهد داشت.
برای جلوگیری از بارداریهای ناخواسته از روش های جلوگیری مطمئن مثل استفاده از کاندومهای مردانه و زنانه، استفاده از دستگاه IUD و قرصهای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.
برنامه ریزی برای بارداری
حتما قبل از بارداری برنامه ریزی های لازم را انجام دهید تا فرزندی سالم هم از لحاظ روحی و هم از لحاظ روانی داشته باشید. نادیده گرفتن یکسری از شرایط قبل از بارداری منجر به آسیب به مادر و فرزند میشود. از مصرف هرگونه الکل و مواد مخدر همچنین سیگار و قلیان اجتناب کنید. چندماه قبل از بارداری شروع به مصرف فولیک اسید کنید. تاثیرات قلیان و سیگار تا ماهها در خون زن و مرد باقی میماند پس قبل از اقدام به بارداری سیگار و قلیان و… را قطع کنید. از وضعیت جسمی خود غافل نشوید و به پزشک متخصص مراجعه کنید.
عوامل خطرناک در دوران بارداری
عوامل خطرزا در دوران بارداری را بدانید و بشناسید که آسیبی به شما و فرزندتان وارد نشود. علائمی که در ادامه بیان میکنیم، خطرناک بوده و در صورت روبهرو شدن با آن به پزشک مراجعه کنید.
A. مبتلا بودن به هر گونه بیماری
بیماریهایی مثل: آسم، تشنج، تیروئید و… چه به صورت حاد و چه به صورت مزمن میتواند سلامت مادر و جنین را به خطر اندازد. داروهای مصرفی اینگونه بیماری ها باید مورد بررسی قرار گیرد که برای جنین مضر نباشد.
B. لکه بینی و خون ریزی
خونریزی و لکه بینی در دوران بارداری به هر اندازه که باشد، خطرناک است و در صورت ادامه باعث سقط جنین میشود. برای جلوگیری از آسیب به جنین به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
C. قند یا فشار خون بالا
فشارخون بالا در مادر تهدید جدی برای مادر و فرزند به شمار میرود که در صورت مداوا منجر به مرگ مادر میشود. همچنین دیابت بارداری از اختلالات رایجی است که بسیاری از زنان باردار به آن مبتلا میشوند که اگر کنترل نشود باعث ایجاد ناهنجاری های زیادی از جمله: مرگ جنین، زایمان زودرس، عفونت و… میشود.
D. زایمان های زیاد
زایمان های متعدد بدن زن را تحلیل برده و موجب میشود که در زایمان های بعدی مادر زایمان سختی را تجربه کند. هرچه تعداد دفعات بارداری بیشتر باشد خطر بیشتری مادر و جنین را تهدید میکند.
E. اضطراب و استرس
این نکته را در نظر بگیرید که اگر در محیط پر از استرس و تشنجی زندگی میکنید، این عوامل به روی رشد جنین اثر مخربی میگذارد. به طور کلی اگر اضطراب و استرس زیادی دارید زایمان و بارداری سختی را تجربه خواهید کرد. برای رفع این مشکل حتما به مشاوره مراجعه کنید تا با کمک اون عوامل استرس زا را از خود دور کنید.
مشکلات مادران در دوران بارداری
زنان برای مادر شدن و در طی بارداری، به سبب تغییراتی که در بدن آنها اتفاق میافتد، دچار چالشهای بارداری زیادی میشوند که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
A. گرفتگی های عضلانی ناگهانی
گرفتگی ناگهانی عضلات، اتفاقی رایج در بین بسیاری از زنان باردار است که معمولا در شب اتفاق میافتد. دلیل اصلی بروز این مشکل مشخص نیست و متخصصان در این باره نظرات متفاوتی دارند. با این حال ورزش و نرمشهای سبک در طول روز به کاهش گرفتگی عضلات کمک میکند.
B. ایجاد تغییراتی در پوست و مو
تغییرات هورمونی که در بدن زن باردار رخ میدهد میتواند منجر به تغییرات پوستی او شود. برای مثال بسیاری از مادران از تیرگی نقاطی از بدن و یا بیشتر شدن موها در این دوران خبر میدهند. توجه داشته باشید که بسیاری از این تغییرات پس از اتمام بارداری به مرور به حالت ابتدایی خود برخواهد گشت.
C. افسردگی و مشکلات روحی
مادران به دلیل نگرانی هایی که برای پشت سر گذاشتن بارداری و داشتن زایمان راحت دارند، همین نگرانیها و تغییرات هورمونی خلق و خوی مادر را تغییر میدهد که غم و اندوه و نا امیدی به همراه دارد.
افسردگی و مشکلات روحی تنفر از همسر را نیز در برخی از بانوان به همراه دارد که در صورت تمایل میتوانید مطالعه کنید.
D. یبوست و مشکلات گوارشی در دوران بارداری
یبوست در دوران بارداری یکی دیگر از مشکلات زنان باردار میباشد که معمولا مصرف مکملهای غذایی مثل آهن و ویتامینها باعث تشدید این مشکل میشوند. از پزشک خود بخواهید مکملهایی را برای شما تجویز کند که مشکلات گوارشی کمتری ایجاد میکنند. همچنین استفاده از مواد غذایی فیبردار و نوشیدن آب کافی نیز به برطرف شدن یبوست کمک بسیاری خواهد کرد. در نتیجه بدانید تغذیه در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد. میتوانید از متخصص تغذیه مشاوره بگیرید.
آمادگی برای زایمان
در 3 ماه آخر بارداری باید مراقبتهای بیشتری از خود و فرزند خود داشته باشید تا زایمان راحتی را تجربه کنید. اگر در بارداری مراقبت کافی را نداشته باشید زایمان زودرس اتفاق افتاده و نوزاد نارس به دنیا میآید. اقدامات لازم قبل از زایمان را انجام دهید، کیف بیمارستانی و همچنین آزمایشات و سونوگرافیهای خود را آماده کنید تا با مشکلی مواجه نشوید.