بد غذایی کودک
بد غذایی کودک مسئلهای است که ذهن بسیاری از والدین را به خود مشغول کرده است. برخی کودکان دچار بی اشتهایی هستند و برخی از آنها تنها غذاهای مخصوص مثل شیرینی و یا آب میوهها را میخورند و یا علاقهای به خوردن سبزیجات و گوشت ندارند.
واضح است برای اینکه کودک بتواند رشد طبیعی خود را طی کند، باید از انواع مواد غذایی تغذیه شود تا انرژی برای فعالیتها و سوخت بدن، رشد و وزن گیری تامین شود. از طرفی برخورد نامناسب والدین و اجبار و زور آنها برای غذا دادن به کودک موجب لجبازی و تنفر او از غذا میشود. اما پیش از هر چیز برای تغذیه مناسب باید دید که کودک در چه مرحله رشدی قرار دارد، سپس به دنبال رفع بد غذایی کودک خود باشید.
دلایل بد غذایی کودکان
برای درمان بد غذایی کودکتان ابتدا باید منشا آن را پیدا کنید. معمولا منشا بد غذایی کودکتان را میتوانید در شیوۀ فرزندپروری خود بیابید. برخی شیوههای نادرستی که والدین برای غذا دادن به کودک به کار میبرند، دلیل اصلی بد غذایی کودک میباشد. برای مثال برخی والدین از غذا به عنوان تنبیه کودک استفاده میکنند و زمانی که کار اشتباهی انجام میدهد او را مجبور میکنند تا غذایی را که دوست ندارد بخورد. در حالی که برای تنبیه کودک باید از روشهای سالم دیگر استفاده بکنند.
برای کسب اطلاعات دربارهی تنبیه در تربیت اسلامی کلیک کنید.
عدم رعایت ساعت دقیق غذا خوردن و برنامه غذایی مناسب، اهمیت غذا خوردن را برای کودک کم میکند. اگر غذا خوردن در محیطی به دور از آرامش و پر از کشمکش باشد، کودک اشتهای خود را از دست میدهد. بسیاری از مادران را دیدهایم که با ظرف غذا به دنبال کودک میدوند. اصرار بیش از حد مادر باعث میشود کودک کلافه شود و اشتیاقی برای غذا خوردن نداشته باشد. یکی دیگر از دلایل بد غذایی کودک میتواند استقلال طلبی او برای به دست گرفتن قاشق و غذا خوردن به صورت مستقل باشد. برای اصلاح روش غذا دادن خود به فرزندتان بهتر است از مشاوره کودک برای ایجاد تغییراتی کاربردی استفاده کنید.
در کنار این مسائل توجه داشته باشید که گاهی اسهال، ورم گلو، عفونت ادراری و بی اشتهایی عصبی میتوانند دلایلی برای بد غذایی کودک باشند که لازم است موضوع را با یک پزشک در میان بگذارید.
انواع بد غذایی در کودکان
ممکن است کودک شما برخی غذاها را با میل و اشتیاق زیادی بخورد، اما برخی دیگر را به اطراف بپاشد و تمایلی برای خوردن آنها نداشته باشد. در این موقعیت سعی نکنید با او جنگ کنید، بلکه اگر واقعا به تغذیه کودک خود اهمیت میدهید، سعی کنید غذاهای مختلفی را به او پیشنهاد دهید. باید بدانید که تغذیه کودک از جمله نیازهای اساسی و اولیه کودکان است. در ادامه برخی غذاهای مفیدی که کودکان میلی به خوردن آنها ندارد را به همراه راهکار مناسب برای خوردن آنها میپردازیم.
نخوردن سبزیجات از انواع بد غذایی کودک
بسیاری از کودکان حتی زمانی که هنوز سبزیجات را امتحان نکردهاند از بوی تند آنها بدشان میآید. حتی ممکن است آن را بخورد و تف کند. در این شرایط نباید واکنش تندی نشان دهید بلکه روزی دیگر امتحان کنید و آن را به کودک پیشنهاد دهید. همیشه به کودک خود حق انتخاب دهید. در خرید و انتخاب سبزیجات از کودکان مشورت بگیرید و نظر او را بپرسید. ممکن است سبزیجات سبز را دوست نداشته باشد میتوانید از سبزیجات نارنجی و قرمز یا به صورت خام در سالاد استفاده کنید.
کودکی که تنها آب میوه می خورد
بسیاری از کودکان در طول روز فقط آب میوه، شیر یا نوشابه مینوشند، آنقدر که میلی به غذا ندارند. این شرایط میتواند آسیب زا باشد. برای کودکان تا 6 سالگی مصرف 175 گرم نوشیدنی کافی است. نوشیدنیهای صنعتی که به آنها شکر اضافه شده بسیار مضر هستند. سعی کنید تا حد امکان نوشابه را از دسترس کودکتان دور کنید. میتوانید به مرور مقدار کمی آب به آب میوه و نوشابه او اضافه کنید و هر روز مقدار آب را بیشتر کنید.
کودکی که تنها به شیرینی جات تمایل دارد
برخی کودکان به خوردن غذاهای شیرین عادت کردهاند و هیچ چیز به جز شیرینی و شکلات نمیخورند. توجه داشته باشید که اگر جلوی او را نگیرید باعث چاقی در کودک میشود. سعی کنید برای میان وعده از غذاهایی که به طور طبیعی شیرین هستند، مانند ماست کم چرب، میوه، موز منجمد یا انگور، برشهای سیب با کره بادام زمینی استفاده کنید. اگر به فکر سلامتی کودک خود هستید شیرینیجات در خانه نگه ندارید.
بد غذایی کودکانی که فقط به تنقلات مضر اشتیاق دارد
کودکی که مدام چیپس و پفک می خورد جایی برای خوردن غذاهای اصلی ندارد و دچار بی اشتهایی میشود. کودک را به برنامه تغذیهای سالم عادت دهید تا در زمان مشخص غذا بخورد و برای خوردن نهار و شام جا داشته باشد. بنابراین هله هولهها را از دسترس او دور کنید و زمانی که بهانه گیری کرد بر روی برنامه غذایی پایبند بمانید. فقط میتوانید از میوه، سبزیجات و خوراکیهای مفیدتر به او بدهید. البته خوردن تنقلاتی مانند چیپس و پفک یک بار در ماه اشکالی ندارد و نباید مصرف آنها را کلا برای کودکتان منع کنید.
نکاتی برای درمان بد غذایی کودک
1. غذا خوردن را برای کودک سرگرم کننده کنید. میتوانید غذای او را با قالبهای مختلف برش بزنید. سعی کنید از رنگهای متنوعی در غذا استفاده کنید.
2. در پیشنهاد دادن غذاهای مفید به کودکان مایوس نشوید. بسیاری از کودکان پس از 10 الی 15 بار بالاخره غذای جدید را امتحان می کنند. زمانی که غذای جدیدی را به او پیشنهاد میدهید ابتدا از لقمههای کوچک شروع کنید و غذای مورد علاقهاش را نیز برای او بپزید.
3. از غذایی که تمام خانواده میخورند به کودک بدهید و آن عضو خانواده را که با اشتها غذا میخورد کنار کودک بد غذا بنشانید تا وسوسه شود.
4. کودکانی که در پختن و آماده کردن غذاها مشارکت میکنند به احتمال بیشتری دوست دارند تا آن غذا را بخورند. بنابراین اجازه دهید تا کودکتان نیز وارد آشپزخانه شود و با نظارت و حفظ امنیت به شما کمک کند. کارهایی مثل پوست کندن نخود فرنگی، پهن کردن خمیر، شستن کاهو یا دیگر کارهای آسان آشپزخانه.
5. در غذا دادن به کودک اصرار بیش از حد نکنید. غذا را جلوی او بگذارید و بگویید که فعلا همین غذا را برایش آماه کردهاید اگر نخورد گرسنه میماند و غذای دیگری هم نیست. بعد کودک را به حال خودش رها کنید بگذارید تا مراحل گرسنگی را طی کند. بعد از چند بار کودک متوجه میشود که باید غذای خود را بخورد.
نکته مهم در درمان بد غذایی کودک
گاهی بد غذایی کودک با تمام راهکارهایی که ذکر کردیم درمان نمیشود و این مسئله برای والدین به یک دغدغه تبدیل میگردد. در این جور مواقع از کمک تخصصی مشاورین و روانشناسان غافل نشوید. روانشناس با بررسی همه جانبه، به شما در علت یابی و درمان کمک میکند. این موضوع در رشد کودک نیز تاثیر زیادی دارد چراکه تغذیه از جمله نیازهای اساسی هر کودک است. پس بهتر است هرچه زودتر برای رفع بد غذایی کودک خود اقدام نمایید.
سوالی که ممکن است سوال شما باشد!
1. تغذیه کودک در چه سنی از اهمیت بیشتری برخوردار است؟
تغذیه از نیازهای اساسی همه انسانها و مخصوصا کودکان است و در تمامی طول زندگی از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. لازم است که والدین از همان بدو تولد و تا سنین بلوغ و نوجوانی برای داشتن بهترین تغذیه در فرزندشان تلاش کنند.