طلاق والدین و تاثیر آن بر دختران
طلاق یک پدیده آسیب زننده به کودکان تلقی میشود. آثار منفی طلاق در دختر و پسر به یک اندازه مخرب است ولی دختران به شکلی متفاوت این مشکل را پشت سر میگذارند. زوج هایی که اقدام به جدایی میکنند از زیانهای آن مطلع بوده و نگران آنها هستند. دیدار و حضانت فرزند از مشکلات بزرگ این پدیده به شمار میرود که ذهن زوجین را درگیر خود میکند. با توجه به سن و جنسیت فرزند آسیب و مشکلاتی که گریبان گیر آنهاست با هم متفاوت است. در این بین نقش والدین در کمرنگ کردن تاثیر منفی هیجانها و افزایش سازگاری فرزندان بسیار اهمیت دارد. دختران طلاق تا یکسال علائمی همچون: افسردگی، خشم و مشکلات روحی را دارند که پس از آن به مرور زمان کاهش پیدا میکند. در پسران نیز، نابهنجاریهای رفتاری بسیار مشهود است
افت تحصیلی یا شغلی دختران
پس از طلاق پدر و مادر دختران در زمینه شغلی و تحصیلی دچار افت شدیدی میشوند. در 10% دختران طلاق دیده شده که دیگر تمایلی به ادامه تحصیل ندارند و قصد ترک تحصیل را دارند. در این مورد اصلا نگران نباشید چرا که این موضوع هم گذرا بوده و هم با صحبت بین والدین و فرزند و زمانی هم مشاور این مشکل حل میشود و شاهد افزایش پیشرفت تحصیلی خواهید بود. پشتوانه برای فرزند بسیار تاثیرگذار است.
بلوغ زودرس در دختران
بر اساس یافتههای تازه به دست آمده مشخص شد: دختران نوجوانی که فرزند طلاق هستند و پدرو مادر آنها از یکدیگر جدا شدهاند،در مراحل رشد جسمی دچار تغییر میشوند و بلوغ و قاعدگی زودرس را تجربه میکنند. بسیاری از دختران چون در سن پایین به بلوغ میرسند، آمادگی و اطلاعاتی در این زمینه ندارند و بهتر است مادر با فرزند خود در مورد تغییرات هورمونی و جسمی صحبت کند و او را از نگرانی خارج کند و آمادگیهای لازم را به او بدهد.
پدیده کوچک زنان بزرگ
پس از طلاق دختران در خیال خود به این موضوع مینگرند که از لحاظ شخصیتی باید از همسالان خود بزرگتر باشند و این موضوع از نگرانیهای بزرگ آنان است. خانمهایی که از همسر خود جدا میشوند مسئولیت زیادی به گردن خود راند که باید آنها را مدیریت کنند. زنان به دلیل تنهایی به دنبال سنگ صبور میگردند کسی که بتوانند به او اعتماد کرده و از غم و مشکلات و ناراحتیهای خود با او صحبت کنند. چه کسی بهتر از فرزند خود. مادر از دلتنگی، ناراحتی، فشار مالی و… با دختر خود صحبت میکند غافل از اینکه تمامی غم و مشکلات خود را به او منتقل میکند. در این زمان دختر تلاش میکند تا التیامی برای زخمهای مادر شود و او را از این مشکلات خارج کند. او تمام سختی هارا به جان میخرد تا زودتر بزرگ شود. در اینجا اشتباه از مادر است، او باید به فرزند خود بیاموزد که متناسب با سن خود رشد کند و نباید برای تسکین دردهای خود از فرزندش استفاده کند.
کاهش اثرات منفی
ارتباط نزدیک با مادر پس از طلاق، برای دختر بسیار خوب است تا بتواند بحران پس از طلاق را به خیر و خوشی پشت سر بگذارد. در واقع ارتباط نزدیک و صمیمی بین مادر و دختر استرس و مشکلات را برای هر دو راحت میکند تا زودتر به التیام برسند. به این نکته نیز دقت که اصلا نباید رابطه فرزند را با پدرش خراب کنید. اگرهیجانات منفی فرزند خود گاهش پیدا نکرد حتما به مشاور مراجعه کنید.
نکات مهم
بهتر است قبل از جدایی موضوع را با فرزند خود در میان بگذارید و از مقصر جلوه دادن یکدیگر اجتناب کنید. به فرزند خود بگویید که قدر او را دوست دارید و او مقصر این جدایی نیست. پس از جدایی هردو با فرزند خود در ارتباط باشید و او را د تمامی مراحل زندگی همراهی کنید. زمانی که زندگی مشترک به پایان خود میرسد و کار به جدایی میکشد، درگیریها، جر و بحث، توهینها و تنشهای زیادی در محیط خانواده و بین زوجین به وجود میآید؛ در این میان فرزندان دختر اضطراب و افسردگی فراوانی را تجربه میکنند و گمان میکنند نظام خانواده در حال فروپاشی است.