آموزش سلام کردن به کودک
سلام کردن از آدابی است که خانوادهها در فرهنگ ما به آن بسیار اهمیت میدهند. برخی از کودکان در نگاه اول با سلام پر انرژی و جذابی که میدهند به شما احساس خوب منتقل میکنند. شما پیش خودتان فکر میکنید که چه بچه باادبی است و در مقابل متصور میشوید که اگر بچه ای سلام کردن بلد نباشد بی ادب است. ولی در واقع اینگونه نیست و باید سلام کردن به کودک آموزش داده شود. در ادامه به آموزش سلام کردن به کودکان میپردازیم. همراه ما در سایت آموزشی و پژوهشی رابینیا باشید.
آداب معاشرت
قبل از آموزش سلام کردن باید در خصوص آداب معاشرت باید با کودکان صحبت شود. آداب معاشرت به معنی رعایت نکاتی است که افراد در زمان روبرو شدن با دیگر افراد در مکان و موقعیتهای مختلف زندگی انجام میدهند. آداب معاشرت رفتار هایی از افراد است که در اجتماع از خود بروز می دهند. رعایت آداب معاشرت در زمان غذا خوردن، لباس پوشیدن و صحبت کردن با دیگران الزامی است. سلام کردن از جمله آداب معاشرت است که برای همه افراد و حتی کودکان مهم است.
در بسیاری از مواقع افراد وقتی با خانواده ی خود به بحث و گفت و گو می پردازند به گونه ای با صمیمیت بیشتر با یکدیگر گفت و گو می کنند زیرا رعایت همه آداب معاشرت در خانواده سالم و مخصوصا در گفت و گو میان خواهران و برادران در خانواده نمی تواند امکان پذیر باشد. اما رعایت این آداب در بر خورد با افراد دیگر و همچنین در موقعیت های مختلف اجتماعی بسیار حائز اهمیت است و عدم رعایت این نکات می تواند به شخصیت افراد در نگاه دیگران آسیب زند. در ادامه به مهم ترین آداب معاشرت که رعایت آن ها الزامی است پرداخته خواهد شد.
1.آداب ملاقات با افراد
در صحبت کردن باید لبخند بر لب داشته باشند تا بتوانند این نگرش را در ذهن طرف مقابل خود ایجاد کنند که آن ها از این هم صحبتی در حال لذت بردن هستند و همچنین بتوانند انسانی اجتماعی از خود به دیگران نشان دهند. از دیگر آدابی که باید در هنگام ملاقات با افراد رعایت کنند این است که به طوری مثبت فکر کنند و با القای تفکر مثبت خود به دیگران بتوانند شخصیت جذاب و کاریزماتیک برای خود به وجود آورند. در هنگام صحبت کردن تلاش کنند زیبا صحبت کنند و در آن نهایت ادب را به کار گیرند. از واژگان ناپسند استفاده نکنند و با خوش رویی در جواب افراد شروع به سخنرانی کنند.
در بسیاری از مواقع پیش می آید که انسان ها باید با دیگران برای اولین بار و یا حتی برای دفعه های چندم ملاقات کنند. در این حالت آدابی وجود دارد که باید این آداب را رعایت کنند تا بتوانند شخصیت مطلوبی از خود در چشم طرف مقابل بر جای بگذارند. افراد باید سعی کنند در هنگام صحبت با طرف مقابل خود به چشم های او نگاه کنند اما نه این که به آن چشم ها خیره شوند، تنها می توانند به چشم های طرف مقابلشان به طور مناسب نگاه کنند که به آن ارتباط چشمی می گویند.
والدین باید تلاش کنند که این آداب را از همان دوران کودکی فرزند خود به او آموزش دهند و این پیش بینی وجود خواهد داشت که در صورت یادگیری چنین آدابی از همان ابتدای کودکی، فرزندانی با شخصیت دوست داشتنی و جذاب تربیت خواهند کرد.
2.آداب لباس پوشیدن
این نکته بسیار مهم است که در موقعیت و مکان متفاوت چه نوع لباسی بپوشید و از چه پوششی استفاده کنید. اصلی ترین نکته در مرحله اول آراستگی است که والدین باید به فرزند خود آموزش دهند. کودکان همیشه باید با لباس تمیز و آراسته در مجالس مختلف ظاهر شوند. در ابتدا کودک هیچ دیدگاهی ندارد که چرا باید در هر موقعیتی آراسته و تمیز باشند ولی توجه والدین به لباس های خودشان و کودکشان نگرش آنها را میسازد که همیشه آراسته باشند.
علاوه بر آراستگی ظاهری بوی خوب هم در آداب معاشرت بسیار مهم است. کودکان اینگونه آموزشها را از والدین خود میگیرند. کودکان باید از همان سنین بدانند که از چه نوع لباسی در هر موقعیت استفاده کنند. مثلا با لباس ورزشی نمیتوان به مهمانی رفت و یا با کت و شلوار حضور در ورزشگاه نامتعارف است. آموزش این نکات برای کودکان به عهده والدین است.
3.آداب غذا خوردن
غذا خوردن هم مثل دیگر آداب از اهمیت زیادی برخوردار است. باید نکات مهم از آداب غذا خوردن به کودکان آموزش داده شود.
- ابتدا باید این را بدانید که قبل از اینکه طرف مقابل شروع به غذا خوردن نکرده شما نباید شروع کنید.
- در زمان غذا خوردن با دهان بسته غذا را بجوید و به آرامی غذای خود را میل کنید.
- هیچوقت با دهان پر با دیگران صحبت نکنید.
- در غذا خوردن عجله نکنید.
این یکی از اصلی ترین آدابی است که باید در هنگام صرف غذا رعایت شود و در این صورت افراد بسیار مورد تحسین قرار می گیرند. افراد باید تا قبل از شروع به غذا خوردن هر صحبتی دارند انجام دهند و در هنگام صرف غذا از صحبت های بی جا ممانعت کنند. در این صورت می توان این گونه بیان کرد که بخشی از آداب معاشرت را که جزئی از آداب غذا خوردن به شمار می رود، رعایت می کنند و در این صورت کمال شخصیتی خود را ارتقا خواهند داد. والدین باید تلاش کنند تا این آداب را در همان ابتدای کودکی به فرزندان خود آموزش دهند.
اهمیت سلام کردن
سلام کردن کودکان از دو جهت اهمیت دارد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
1.شخصیت و تربیت کودک
سلام کردن از اساسی ترین قسمت تربیت محسوب میشود. افراد بزرگسال با کودکان در مورد مسائل علمی و اجتماعی صحبت نمیکنند تا از شناخت و آگاهی کودک آشنا شوند. آنها با سلام کردن کودک به میزان معرفت و شناخت او پی میبرند. پس در این صورت تنها از طریق سلام کردن در خواهند یافت که کودک از تربیت بالایی بر خوردار است یا نه. در بسیاری از موارد والدین با خود این اندیشه را همراه دارند که کودکشان به مرور می تواند یاد بگیرد که به همه افراد سلام کند.
ولی این موضوع دیدگاهی کاملا غلط است، چرا که با معاشرت فقط میشود به معرفت و شناخت دست پیدا کرد. ولی با کودکان به دلیل اختلاف سنی نمیشود خیلی معاشرت کرد و فقط با بازی با کودک میشود با آن ارتباط برقرار کرد. ادب کودک و سلام کردن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چرا که شخصیت هر فرد از کودکی شکل میگیرد و باید از بچگی آموزش سلام کردن ببیند تا در بزرگسالی از شخصیت عالی برخوردار شود.
برای مطالعه اختلال شخصیت کودکان کلیک کنید.
2. شخصیت والدین
زمانی که کودکی در برخورد با شما سلام نمیدهد همه والدین کودک را مقصر اصلی میدانند. چرا که سلام دادن یک امر اکتسابی بوده و باید آموزش داده شود. اگر کودکی سلام ندهد پی میبردید که والدین وقت خود را صرف تربیت فرزند خود نکردند و مورد قضاوت قرار میگیرند. این کودکان علاوه بر اینکه نتوانستند آداب معاشرت یاد بگیرند، از تربیت درست هم بهره مند نیستند.
از این رو است که پدر و مادر از کودکی باید به فرزندشان آداب معاشرت و سلام کردن را آموزش دهند چرا که اگر نتوانند به درستی این کار را انجام دهند، فرزندشان در بزرگسالی و بعد از بلوغ در سلام کردن ناتوانند.
مزیت های سلام کردن کودکان
وقتی کودکی به افراد بزرگسال در مواجه با آن ها سلام می کند، این عمل صحیح کودک دارای مزیت های بسیار مهمی است که در این بخش از مقاله به آن ها خواهیم پرداخت.
1.مورد توجه قرار گرفتن
زمانی که کودک با برخورد با دیگران سلام میکند بسیار مورد توجه قرار میگیرند که از مهمترین مزیتهای سلام کردن است. به شکلی که افراد در مورد آن ها صحبت می کنند و همچنین می پذیرند که والدین این کودک به درستی نقش والد را برای فرزند خویش ایفا می کنند و مسیر کاملا صحیحی را برای تربیت کودک خود دنبال خواهند کرد.
از جهت دیگر کودک در معرض دیده شدن قرار خواهد گرفت که تربیت صحیح والدین و ادای آداب معاشرت درست قابل تحسین است. این کودکان می توانند به این طریق از همان ابتدا خود را از نگاه بقیه افراد فردی کاملا باهوش و همچنین کاملا با تربیت ببینند و این می تواند حتی باعث شود که کودکان در هنگامی که بزرگ می شوند بتوانند از جایگاه ویژه تری نسبت به کودکان دیگری که این توانایی را دارا نیستند، برخوردار باشند.
2.مورد تحسین قرار گرفتن والدین
بسیار مشاهده شده که در این هنگام افراد دیگر از کودک گله مند نیستند که چرا سلام نمی کند بلکه این تقصیر را گردن والدین کودک می اندازند که چرا نتوانسته اند به کودک خود این را آموزش دهند که در هنگام بر خورد با دیگران سلام کنند. این می تواند ناشی از شیوه ی غلط تربیتی والدین این کودکان باشد. به این ترتیب والدینی که به کودک خود نه تنها صرفا سلام را بلکه آداب معاشرت را یاد می دهند، می توانند از دید افراد دیگر مورد تحسین واقع شوند.
والدین باید این نکته را بدانند که در صورتی که کودکشان بتواند از همان ابتدا به یادگیری آداب معاشرت و همچنین به روی آوردن به تربیتی صحیح بپردازد، قطعا این والدین از طرف افراد دیگران مورد تحسین واقع شده و افراد دیگر والدین این کودک را تحسین می کنند. مواقعی پیش می آید که کودکان با توجه به این که آموزش ندیده اند که سلام کنند از طرف دیگران والدین خود و همچنین سبک تربیتی و شیوه آموزشی آداب معاشرت والدین خود را زیر سوال می برند.
آموزش سلام کردن به کودکان
همانگونه که خواندید، کودکان سلام کردن و آداب معاشرت را از پدر و مادر خود یاد میگیرند که چگونه عمل کنند. در آموزش سلام کردن والدین نقش بسیار مهمی دارند حتی آموزش این مورد از معلمان و مربیان نیز پررنگ تر است. این نکته بسیار مهم قابل ذکر است که والدین باید در عمل هم از گفتههای خود استفاده کنند و فقط آموزش گفتاری نباشد چرا که کودکان کارهای والدین را تقلید میکنند.
وقتی والدین برای سلام کردن به کودک خود سختگیری میکنند، باید خودشان هم زمانی که با دیگران مواجه میشوند سلام کنند. در این زمان است که کودک یاد میگیرد که در مقابل دیگران سلام کند.
1. انگیزه کودک برای سلام کردن را افزایش دهید
اشتباهی که برخی والدین دچار آن میشوند این است که وقتی کودک سلام نمیکند به دیگران سخت گیرانه برخورد میکنند و در مقابل بقیه او را نکوهش میکنند تا در دیدار بعدی حتما سلام کنند ولی کاملا برعکس است چرا که در این زمان کود انگیزه خود را از دست میدهد. در این زمان بهترین کار این است که با مهربانی با کودک تذکر بدهند تا سلام کنند.
با این اقدام والدین کودک انگیزه میگیرد که به دیگران سلام کند و والدین و حتی بقیه ی افراد باید بدانند که در اولین سلام کردن کودک بعد از تذکر والدین، کودک باید هم از طرف والدین و هم از سمت بقیه بزرگسالان مورد تحسین قرار بگیرد. اگر کودک در این باره تحسین شود، پیش بینی خواهد شد که در تمام موقعیت های بعدی از سلام کردن به افراد دیگر در هنگام ملاقات با آن ها استفاده خواهد کرد.
2.توجه به کودک در هنگام سلام کردن
بسیاری از والدین هستند که به کودکان خود هشدار می دهند و تذکر می دهند که حتما در هر جایی و به هر کسی سلام کنند. اما بسیار پیش آمده که والدین به این فکر نمی کنند که وقتی کودک به آن ها سلام می کند باید با توجه کردن به سلام کودک و همچنین با جواب دادن سلام کودک به او این انگیزه را بدهند که بخواهد باز هم به سلام کردن خود ادامه دهد. بار ها مشاهده شده که کودکان به بزرگسالان سلام می کنند و بزرگسالان به هیچ عنوان نه تنها جواب سلام این کودکان را نمی دهند بلکه نه توجه و نه حتی نگاه هم به این کودکان نمی کنند.
در این صورت نباید از کودک این انتظار را داشت که در موقعیت دیگر به آن ها سلام کند زیرا کودک از آن جایی که مورد عدم توجه از طرف این افراد قرار گرفته است خواستار تجدید این عدم توجه نخواهد بود. به این ترتیب ترجیح می دهد این دفعه سلام نکند. پس باید پس از آموزش به سلام کردن کودک نیز توجه کرد.
3. احساسات کودک را برانگیخته کنید
کودکان بسیار احساساتی هستند و از منطق قابل توجهی بر خوردار نیستند. در این حالت والدین می توانند از این امکان استفاده کنند و با برانگیخته کردن احساسات کودک خود به فرزند خویش سلام کردن را بیاموزند. والدین می توانند از یک عروسک نمادین استفاده کنند و نام او را سلام بگذارند. سپس به کودک یاد آور شوند که این عروسک نامش سلام است ولی ناراحت است چون که افراد زیاد نام او را نمی برند.
در این حالت کودک به دید ترحم به این عروسک نمادین سلام نگاه می کند و برای همدلی با این عروسک سعی می کند زیاد از واژه سلام استفاده کند. سپس والدین می توانند با استفاده از همین عروسک سلام به کودک یاد آور شوند که تنها کافی است در هنگام رویارویی با افراد و بزرگسالان از واژه سلام استفاده کنند. به این ترتیب می توانند به کودک خود این را آموزش داده و باعث شوند کودک سلام کند.
نکته نهایی
آموزش آداب معاشرت و رعایت این آداب و همچنین توجه به این آداب از طرف والدین می تواند باعث شود که کودکان با مشاهده والدین خود بتوانند این آداب را رعایت کنند. سلام کردن یکی از پایه و اساس های آداب معاشرت به حساب می آید زیرا سلام اولین اقدام افراد در ملاقات با افراد دیگر خواهد بود.
اگر به هر دلیلی والدین تا به حال نتوانسته اند آداب سلام کردن را به کودکان خود آموزش دهند، می توانند از روانشناسان و مشاوران متخصص در حوزه کودک استفاده کنند و با مشاوره از این متخصصان می توانند به راحتی و به بهترین شکل ممکن این آداب را به کودکان خود آموزش دهند. زیرا بسیار پر اهمیت است که کودکان بتوانند در ملاقات با افراد دیگر از واژه سلام استفاده کنند.