رویکردهای روان درمانی

فوائد و عوارض هیپنوتیزم

هیپنوتیزم را به عنوان روشی برای مقابله با ضمیر خودآگاه و بیان حقایق پنهان در ضمیر ناخودآگاه بیان شده است

  • فوائد و عوارض هیپنوتیزم

    هیپنوتیزم روشی برای آشکار شدن حقایق مخفی و پنهان در ضمیر ناخودآگاه است که توسط متخصص انجام می‌شود. طی فرآیند هیپنوتیزم بخش عمده مغز شما فعال می‌شود چرا که هم زمان فکر و روح‌تان درگیر می‌گردد. از مزایای استفاده از هیپنوتیزم درمانی رهایی از افکار یا خاطرات آزاردهنده و تسکین برخی از دردهای جسمانی مانند میگرن و سندروم روده تحریک پذیر است.

    همینطور برای ترک اعتیاد و برخی اختلالات خواب هم از هیپنوتیزم استفاده می‌شود. ولی بازهم بسیاری از مردم تصورات غلطی در مورد هیپنوتیزم دارند که امکان دارد دیگر به حالت عادی گذشته بازنگردند. برخی دیگر هم تصور می‌کنند رازهای زندگی آنان با هیپنوتیزم برملا می‌شود و همین دلایل باعث می‌شود تا از انجام آن خودداری کنند.

    در ادامه به فوائد و عوارض هیپنوتیزم می‌پردازیم، همراه ما در سایت آموزشی و پژوهشی رابینیا باشید.

    تاریخچه هیپنوتیزم

    اصطلاح هیپنوتیزم، از کلمه هیپنوس که در یونان باستان به معنی خواب بوده، مشتق شده است. در گذشته هیپنوتیزم بیش تر نوعی حقه بود و به کلاهبرداران از آن به عنوان روشی برای گول زدن مردم استفاده می کردند.

    در اوایل قرن 18 میلادی یک فیزیکدان آلمانی به نام مشمر برای اولین بار از هیپنوتیزم استفاده کرد. او اسم این عمل را مگنتیت حیوانات گذاشته بود و معتقد بود که بین تمام موجودات زنده (حیوانات، انسان ها، گیاهان) یک سیگنال نامرئی وجود دارد که توسط آن می‌توان بر رفتار این موجودات و خصوصا انسان تاثیر گذاشت.

    انتخاب و شروع تست های روانشناسی

    این نکته قابل ذکر است که به عنوان اولین ابداع کننده هیپنوتیزم از افراد دیگری نیز در منابع مختلف نام برئه شده است. بر اساس همین منابع در قرن 19 میلادی فردی به نام اتین فلیکس هیپنوتیزم را نوعی روش درمان معرفی کرد. او علاقه زیادی به تاثیر تلقین بر ذهن داشت و رفتار افراد در خواب را مطالعه می کرد.

    هیپنوتیزم چیست؟

    طبق آخرین بررسی‌های منتشر شده در نشریات بیوفیزیولوژیکی و علوم اعصاب، هیپنوتیزم را به عنوان روشی برای مقابله با ضمیر خودآگاه و بیان حقایق پنهان در ضمیر ناخودآگاه بیان کرده است و به طور کلی شامل دو عنصر اصلی القا و پیشنهاد است. به فرد متخصصی که هیپنوتیزم را انجام می‌دهد، هیپنوتیزور می‌گویند.

    هیپنوتیزور مجموعه‌ای از اطلاعات را برای فرد تصویرسازی می‌کند که نام این فرآیند، القا است. در القا وقایع خاصی برای شخص مطرح می‌شود که به آن پیشنهاد می‌گویند. مثلا زمانی که روانشناس هیپنوتیزم را انجام می‌دهد، ممکن است ساحلی آرام را برای شما به تصویر بکشد که اسم این فرآیند القا است.

    این مطلب را هم ببینید  راهکار منفی بافی در سالمندان

    در ادامه از شما می‌‌خواهد که شما به سمت دریا حرکت کنید که این یک پیشنهاد است. افرادی که تحت هیپنوتیزم قرار می‌گیرند فشار بسیار زیادی را تحمل می‌کنند؛ چرا که همزمان فکر و روح افراد درگیر می‌شود.

    محققان، مغز این افراد را با تکنیک‌های تصویر برداری عصبی مورد بررسی قرار دادند و متوجه شدند که در زمان هیپنوتیزم، تمامی مغز این افراد از قشر پیش فرونتال تا ساقه قدامی و شبکه‌های عصبی در حال فعالیت هستند، به همین دلیل اطلاعاتی که از آن‌ها آگاه نبوده‌ایم، در زمان هیپنوتیزم نمایان و بیان می‌شوند در نتیجه گاها فشار بسیار زیادی به فرد پس از هیپنوتیزم وارد می‌شود.

    بازگردانی خاطرات فراموش شده با رگرسیون هیپنوتیزم

    رگرسیون هیپنوتیزم یا رگرسیون درمانی، روشی است که به وسیله آن تمامی خاطرات فراموش شده یا سرکوب شده ناشی از آسیب‌ها و تروماها، به خاطر فرد باز می‌گردند، البته این متد یکی از تکنیک‌های روانکاوی نیز هست که برای درمان ترس‌ها و تاثیرات منفی خاطرات فراموش شده بسیار مفید است. حتی در بسیاری از موارد افرادی که ذهن کنجکاوی دارند و به دنبال هیجانات و کشف خاطرات گمشده در ذهن خود هستند به سمت رگرسیون کشیده می‌شوند و علاوه بر درمان، آن را یک روش تفریحی می‌دانند.

    یکی از بهترین کاربردهای هیپنوتیزم و روانکاوی، پاک کردن خاطراتی است که باعث ناراحتی‌تان می‌شود. پس اگر خاطرات غم انگیزی دارید که هر بار با مرور کردن آن‌ها آشفته و پریشان می‌شوید، روان درمانگر با بهره گیری از این خاصیت هیپنوتیزم، می‌تواند به شما کمک کند.

     

    فوائد و عوارض هیپنوتیزم

     

    انجام تست عشق و ازدواج

    استفاده از هیپنوتیزم در علم پزشکی

    پتانسیل‌های موجود در علم هیپنوتیزم، باعث شده که از آن به عنوان یک طب مکمل در روان درمانی، روانشناسی و حتی پزشکی استفاده شود. این علم در آمریکا و اروپا کاربرد بسیار زیادی دارد و اکثر مخاطبان این روش درمانی به دنبال حذف عادات و خاطرات منفی خود هستند.

    علم هیپنوتیزم به اندازه ای پیشرفت کرده است که در علم پزشکی هم بسیار کمک می‌کند و با استفاده از این متد و حذف عادت‌های منفی به پیشگیری و بهبود بیماری‌های جسمانی بسیار کمک می‌شود.

    این مطلب را هم ببینید  معرفی رشته سنجش و اندازه گیری (روانسنجی) Measurement (psychometrics)

    در ادامه به برخی از کاربردهای هیپنوتیزم اشاره می‌کنیم.

    1. میگرن

    هیپنوتیزم می‌تواند در درمان میگرن و سردرد نقش مؤثر داشته باشد و به دلیل کمبود عوارض جانبی ناشی از داروها، یک درمان جایگزین مطلوب برای میگرن به شمار می‌رود. امروزه بسیاری از افرادی که از این بیماری رنج می‌برند توانسته‌اند توسط روش‌های نوین هیپنوتیزم به بهبود کامل دست یابند.

    2. ترک سیگار و اعتیاد

    هیپنوتراپی، می‌تواند به افرادی که مایل به ترک سیگار و یا ترک اعتیاد هستند کمک کند، به خصوص اگر با سایر روش‌های درمانی مانند روان درمانی همراه شود، می‌تواند درمان قطعی و غیر قابل بازگشتی را ایجاد کند. در بسیاری از کمپ های ترک اعتیاد از این روش برای تسهیل پروسه درمان و ترک کمک می‌گیرند.

    3. کنترل درد های جسمانی

    هیپنوتیزم می‌تواند اثرات ضد درد داشته باشد که معمولا برای درد ناشی از عمل جراحی کاربرد بسیار زیادی دارد. همچنین یک روش بسیار مفید برای کنترل درد زایمان در زنان است و کمک می‌کند که درد زایمان به مقدار قابل توجهی کاهش یابد.

    4. سندروم تحریک پذیری روده

    هیپنوتیزم در کوتاه مدت می‌تواند علائم سندروم روده تحریک پذیر را کاهش دهد و حتی در بعضی از موارد باعث درمان کامل و قطعی این بیماری شود.

    5. بی خوابی و اختلالات خواب

    هیپنوتیزم می‌تواند در کابوس‌های خواب (که بیشتر کودکان 7 تا 12 ساله را تحت تاثیر قرار می‌دهد)، کنترل بی خوابی و همچنین بعضی از اختلالات خواب غیر معمول مانند راه رفتن در خواب، حرف زدن در خواب و … موثر واقع شود.

    عوارض هیپنوتیزم

    افرادی که قصد انجام هیپنوتیزم را دارند از این موضوع می‌ترسند که هیپنوتیزور فرد را وادار به انجام کارهای غیر اخلاقی کند. باید بدانید درصورتی که شما عملی را در حالت عادی انجام نمی‌دهید این روش نمی‌تواند شما را مجبور به انجام آن کند.

    اگر قبل از هیپنوتیزم از الکل استفاده کنید ممکن است در زمان هیپنوتیزم مشکلاتی برای فرد به وجود می‌آید. اگر از مواد مخدر استفاده می‌کنید و یا تفکرات توهم آمیز دارید حتما به هیپنوتیزور اطلاع دهید چون ممکن است برای شما خطرآفرین باشد.

    تست های شغلی

    هیپنوتیزم و کاربرد های خانگی

    تلقین به نفس یکی از تکنیک های هیپنوتیزم است که به عنوان راهکاری سریع برای تغییر شیوه زندگی و حل مشکلات مورد استفاده قرار می گیرد. این روش ها می توانند راهکار بسیار موثری باشند برای کسب اعتماد به نفس و رسیدن به آرامش در زندگی.

    این مطلب را هم ببینید  معرفی رشته روانشناسی عشق (Psychology of love)

    البته استفاده از این راهکار درمانی مشروط به این است که فرد تلقین پذیری بالایی را از خود نشان دهد.

    ارتباط هیپنوتیزم و مدیتیشن

    برخی از متخصصان و محققان بر این باورند که این دو ارتباط وسیعی با هم دارند و بسیار نزدیک به هم هستند. چرا که هر دو آن ها به کنترل ذهن و بدن می پردازند. اما از سوی دیگر عده ای کاملا با این حرف مخالف هستند و مدیتیشن و هیپنوتیزم را کاملا مستقل از یکدیگر می دانند و بر این باورند که هیچ ارتباطی میان این دو وجود ندارد.

    چرا که طی فرایند هیپنوتیزم، یک فرد دیگر ذهن را تحریف می کند تا افکار و نگرش فرد تغییر بیابد. در حالی که در مدیتیشن، خود فرد با استفاده از تکنیک هایی تلاش می کند تا آگاهی اش را نسبت به خود افزایش دهد.

    تقریبا نزدیک به 200 سال است که هیپنوتیزم مورد استفاده قرار می گیرد و تحقیقات زیادی بر روی آن انجام شده است. اما هنوز هم بخش بسیار بزرگی از نحوه کارکرد آن و تاثیرش بر مغز کشف نشده است. حتی بسیاری ها باور دارند که تاثیرات هیپنوتیزم به علم متافیزیک و ماورالطبیعه نزدیک است.

    تخصص در انجام هیپنوتیزم

    هیپنوتیزور در فرآیند نقش بسیار مهم و کلیدی دارد. هیپنوتیزم یک علم و مهارت است و جادو یا حقه نیست. باید فرد این مهارت را آموزش ببیند و با تمرین و تکرار آن را تقویت کند. البته این که یک فرد بتواند این علم را به صورت پراکنده بیاموزد و بر روی افراد بسیار تلقین پذیر امتحان کند کار چندان سختی نیست.

    این افراد نمی توانند کمک زیادی بکنند چرا که تنها به رفع سطحی مشکل می پردازند و توانایی بررسی های عمیق تر را ندارند. این در حالیست یک هیپنوتیزر حرفه ای به بررسی ریشه مشکل فرد در اعماق ذهنش می گردد تا آن را به طور کل بر طرف سازد. پس می توان گفت تنها پزشکان و متخصصانی می توانند هیپنوتیزم کنند که به طور کامل بر این علم مسلط باشند.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    مهسا پیرمحمدی

    بِه رویاهای خود باور داشته باشید، آنها به دلیلی به شما داده شدند 👌💎

    نوشته های مشابه

    دکمه بازگشت به بالا