راهکار های مقابله با تهدید به خودکشی در نوجوانان
دانستن راهکار های مقابله با تهدید به خودکشی در نوجوانان از موضوعاتی است که متخصصان بهداشت روان بر اهمیت و حساسیت آن تاکید میکنند. نوجوانی یکی از پرفشارترین و سختترین بحرانهای عاطفی و اجتماعی است. تهدید به خودکشی در نوجوانان نوعی کمک خواهی از والدین و آشنایان است که به دلیل غرور جوانی به این صورت بروز پیدا میکند.
اگر با نوجوانی روبرو هستید که شما را با خودکشی تهدید کرده یا صحبتهایی میکند که میل به خودکشی را در او نشان میدهد باید به او توجه کنید تا اتفاق غیرقابل جبرانی پیش نیاید. هر صحبت و اقدام شما میتواند بر تصمیم او تاثیر بگذارد. با آگاهی از روشهای برخورد با تهدید به خودکشی در نوجوانان میتوانید برخورد صحیحی با او داشته باشید.
در ادامه این مقاله راهکار های مقابله با تهدید به خودکشی در نوجوانان را بررسی میکنیم. همراه ما در سایت آموزشی و پژوهشی رابینیا باشید.
رفتار صحیح در مقابله با تهدید به خودکشی در نوجوانان
اگر نوجوانی شما را تهدید به خودکشی میکند و شما فکر میکنید که نوعی باج خواهی، ابراز وجود، تلاش برای اثبات خود، جرئت ورزی یا … است؛ حتی اگر حق با شما باشد هم باید بدانید که این رفتار نوعی فریاد برای کمک خواهی است. بهتر است که شما به همدلی و دوستی با این فرد بپردازید و برای جلوگیری از این اتفاق، توصیههای زیر را در نظر داشته باشید:
1. تهدید به خودکشی در نوجوانان را جدی بگیرید
دلایل زیادی باعث میشود که نوجوان تهدید به خودکشی کنند؛ اما تعداد زیادی از آنها تنها برای اثبات جدی بودن خود در مورد این تهدید، حرف خود را عملی کردهاند. نوجوانی سنی است که فرد، تصور کاملی از نتیجه رفتار خود ندارد. بنابراین سعی کنید با جدی گرفتن این تهدیدها، او را مجبور به عملی کردن اقدامش نکنید. گاه با وجود واضح بودن علائم خودکشی اطرافیان موضوع را جدی نمیگیرند. خودکشی یکی از علائم افسردگی نیز است که برای درمان آن نوجوان حتما باید مشاوره افسردگی دریافت نماید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه افسردگی کلیک کنید.
2. به چالش نکشید
گاه برای پیدا کردن علل خودکشی در نوجوانان و یا پی بردن به احتمال انجام خودکشی، اطرافیان سعی در به چالش کشیدن نوجوانان دارند. اما بهتر است در این موضوع آنها را به چالش نکشید. منظور از به چالش نکشیدن او به این معناست که شما نباید تمام حرفهای او را رد کنید و به نصیحت و بحث با او بپردازید.
فراموش نکنید اولین چیزی که او در این لحظه نیاز دارد، نوعی همدلی و تخلیه شدن است. شما با به چالش کشیدن بیش از حد و جنگ و جدال، او را عصبانیتر کرده و فاصله خود را با او بیشتر میکنید. شما در زمان مناسب نیز میتوانید دلایل آن را پیدا کنید.
3. تحریک نکنید
در نظر بعضی از افراد، نوجوانان فقط حرفهای توخالی میزنند و در واقع توان عملی کردن حرفشان را هم ندارند. اما لازم است به یاد داشته باشید که هر کسی به یکباره تجربه کسب نکرده و در این راه خیلی از بزرگ ترها شما را یاری کردهاند. باید آگاه باشید با تحریک و عصبانی کردن نوجوان، او را به سمت رفتار تکانشی سوق میدهید و ممکن است با اتفاقی غیر قابل بازگشت روبرو شوید. تحریک پذیری از ویژگیهای نوجوانی است و باید مراقب آن باشید.
برای اطلاع بیشتر در زمینه تکانشگری کلیک کنید.
4. غیر مستقیم حرف بزنید
همانطور که میدانید غرور نوجوان به شما اجازه نمیدهد که مستقیما تجربههای خود را در اختیارش بگذارید و با او حرف بزنید. بنابراین متخصصان توصیه میکنند که ابتدا به صورت غیر مستقیم با او صحبت کرده و گفتگو را تا جایی پیش ببرید که او دلش بخواهد از دردهایش به شما بگوید. به طور مثال “پدربزرگم میگفت وقتی از چیزی ناراحت باشی، از چشمهات معلوم میشه! ناراحتی رو نباید پنهون کرد، باید دربارهاش حرف زد. تو دربارهی ناراحتیت با چه کسی حرف میزنی؟”.
5. اهرم باج خواهی نسازید
اینکه او را جدی بگیرید، به حرفهایش گوش بدهید، با او همدلی کنید و… میتواند این امکان را ایجاد کند که تهدید به خودکشی در نوجوانان به یک اهرم برای رسیدن به خواستههایشان تبدیل شود؛ بنابراین ظرافت رفتار بسیار مهم است. باید با نوجوانی که تهدید به خودکشی میکند، به صورت بالغانه صحبت کنید. برای او مشخص کنید اگر حرفها و تهدید به خودکشی را تکرار کند، شما چطور برخورد خواهید کرد و در نهایت چه چیزی نصیبش میشود. برای این منظور بهتر است از روانشناسی نوجوان کمک بگیرید.
6. فضا را امن کنید
درست است که با او صحبت کرده اید و به وضعیتی نسبتا متعادل رسیده اید، اما برای اطمینان بیشتر لازم است هرگونه وسایل خطرناک مثل داروهایی را که نوجوان از آنها برای خودکشی استفاده میکند، از دسترس او دور کنید. اول اینکه این وسیلهها میتوانند هوس خودکشی را در نوجوان دوباره زنده کنند. دوم اینکه پیدا کردن وسیله ای برای خودکشی، فرصتی برای فکر کردن و خارج شدن از فضای احساسی میباشد.
7. اقدام کنید
به کاوش بپردازید، گذشته را بررسی کنید و دلیل این رفتار نوجوان را بیابید. تهدید به خودکشی معمولا در نوجوانانی دیده میشود که به نوعی زیاده خواهی یا افسردگی دچار هستند. ابتلا به اختلالات روانی یا اعتیاد نیز ممکن است در این نوجوانان بروز پیدا کرده باشد. در هر صورت، هرچه سریعتر به اقدامات عملیِ لازم بپردازید. به یک روانشناس و مشاوره خانواده مراجعه نمائید. صبر پیشه کرده و سعی کنید بیشتر به حرفها و دردودل عزیزانتان گوش بدهید.
تفاوت جنسیت در تهدید به خودکشی در نوجوانان
لازم است بدانید که خانمها بیشتر از آقایان تهدید به خودکشی میکنند، اما اقدام به خودکشی موفق در آقایان شایعتر است. خانواده باید سازمان خود را حفظ کند و منبع آرامش برای نوجوان باشد. سعی نکنید همه مسائل را به تنهایی حل کنید. حتما از کمکهای اجتماعی مثل بزرگ ترها، روان پزشکها و روان شناسان استفاده نمایید تا بحران تهدید به خودکشی در نوجوانان را پشت سر بگذارید.
سخن آخر
در نهایت اینکه خودکشی یک اتفاق بسیار وحشتناک است که میتواند برای هر فرد و خانوادهای اتفاق بیفتد. پس بهتر است خانوادهها به نشانهها و تهدید خودکشی نوجوان خود توجه کنند تا از بروز یک فاجعه پیشگیری شود. هیچ نوجوانی بدون مشکل و ناراحتی خاص تهدید به خودکشی نمیکند. در بسیاری از مواقع افسردگی باعث ناراحتی نوجوان شده و در نتیجه تهدید به خودکشی میکند. شما میتوانید با یافتن علت و رفع آن، از بروز اتفاقات آینده پیشگیری کرده و احتمال تهدید به خودکشی در نوجوانان را به حداقل برسانید.