مشاوره خانواده چیست؟
مشاوره خانواده یا خانواده درمانی بهعنوان یک درمان سیستماتیک شناخته میشود. در این جلسات، خانوادهها تشویق به گفتگو میشوند و رابطه بهتری با یکدیگر پیدا میکنند. در جلسات مشاوره خانواده ممکن است یک الگوی رفتاری مورد ارزیابی قرار گیرد و یا مسائل مربوط به یک حادثه بررسی شود. مشاوره و درمان خانواده در بیشتر مواقع با درمانهای رفتارشناختی انجام میشود.
این جلسات مشاوره، راهحل محور است که طی آنها روانشناس افکار اعضای خانواده را از نزدیک بررسی میکند. هدف این است که ابتدا مشکلات روشن شود و سپس روی راهحل آنها تمرکز شود. صحبت در مورد این مسائل باعث میشود اعضای خانواده بهتر یکدیگر را شناخته و با آگاهی بیشتری رفتار کنند.
مشاوره خانوادگی انعطافپذیر است. زیرا هر خانواده منحصربهفرد بوده و نمیتوان از یک متد درمانی برای همه استفاده کرد. یک روانشناس حرفهای در طول جلسات مشاوره سعی میکند بیطرفی را حفظ کرده و بههیچوجه کسی را سرزنش نکند. در این شرایط افراد خانواده راحتتر مشکلات را کشف کرده و نگرانیهای خود را در مورد توانایی تغییر خانواده بیان میکنند.
روانشناسی خانواده چیست؟
قبل از بررسی جنبههای مختلف مشاوره خانواده و اهمیت آن، بهتر است با ریشه این تخصص یعنی روانشناسی خانواده آشنا شویم. روانشناسی خانواده یکی از زیرمجموعههای روانشناسی بوده و بر احساسات، افکار و رفتار افراد، زوجها و خانواده در روابط تمرکز میکند. روانشناسی خانواده و زوجها طیف وسیعی از مشکلات رابطه را شامل میشود. سوء مصرف الکل و مواد مخدر، مشکلات جوانان، افسردگی، بیشفعالی و تعارض با خانواده از این دست مشکلات هستند، که با روانشناسی خانواده میتوان آن را برطرف کرد.
این تخصص بر پایه اصول نظریه سیستمها بوده و خانواده به عنوان یک سیستم در مرکز توجه قرار دارد. در روانشناسی خانواده پیشفرض این است که پویایی خانواده نقش اساسی در عملکرد روانی اعضای خانواده دارد. این حوزه روانشناسی علاوه بر مشاوره خانواده در زمینه مشاوره ازدواج هم رویکردهای مناسبی را ارائه داده است.
مهمترین دلایل برای مراجعه به مشاور خانواده چیست؟
امروزه شکل روابط، سبک زندگی و ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر آنقدر دچار تغییر و تحول شده است که میتوان در هر دورهای از زندگی دلایل گوناگونی را برای مراجعه به مشاوره خانواده پیدا کرد.
درک شرایط یکدیگر و رسیدن به فهم مشترک
در بسیاری از موارد ریشه مشکلات و تعارضات خانوادگی، درک نکردن شرایط یکدیگر است. رسیدن به یک فهم مشترک از مشکلات، آسیبها و شرایط یکدیگر اولین دلیل برای انجام مشاوره خانواده حضوری یا جلسات مشاوره خانواده آنلاین است.
ایجاد فضای صمیمی و گرم میان اعضا
شاید این اتفاق در هر خانوادهای رخ دهد که در طول زمان روابط میان اعضا کمی سرد شود و صمیمیت قبل را از دست بدهد. اما زمانی که این تغییر در روابط تا حد زیادی خودش را بروز میدهد و یا ادامهدار میشود، بهتر است برای مراجعه به یک مشاور خانواده خوب اقدام کنید.
اگر احساس میکنید صمیمیت میان اعضای خانوادهتان بسیار کم شده یا هر کسی تمایل به تنهایی و گوشهگیری از باقی اعضا دارد، دلیل بسیار مهمی برای مراجعه به مرکز مشاوره خانواده به شمار میرود.
اعتیاد یکی از اعضا
اعتیاد مسئلهای است که امکان دارد برای هر یک از اعضای خانواده مانند پدر، مادر یا فرزندان رخ دهد. اعتیاد اعضا میتواند عواقب روانی زیادی را برای خانواده به بار آورد که اثرات مخرب آن تا سالها باقی میماند. برای درمان به موقع و یادگیری چگونگی روبهرو شدن با این اتفاق، حضور یک مشاور خانواده خوب در کنار شما بهترین راهکار است.
از دست دادن یکی از اعضای خانواده
اتفاقاتی مانند از دست دادن اعضای خانواده به دلایل مختلفی مانند فوت کردن یا ترک خانواده، از جمله اتفاقاقی است که میتواند آرامش روانی اعضا را تحت تاثیر قرار دهد. زمانی که یکی از اعضا، دیگر در خانواده حضور ندارد، میتواند زمینهساز غم و اندوه یا ناراحتی و کینه باشد. آمادگی برای روبهرو شدن با این اتفاق و گذر از این مرحله دشوار، از جمله دلایلی است که ضرورت مراجعه به مشاور خانواده خوب را نشان میدهد.
اختلاف والدین و طلاق
اختلاف میان زن و شوهر و مطرح شدن مسئله طلاق، اولین عاملی است که به سرعت فرزندان را تحت تاثیر قرار میدهد و موجب از بین رفتن آرامش روحی آنها میشود. برای آنکه مشکلات مرتبط با اختلاف والدین یا طلاق آنها به درستی حل شود، مراجعه حضوری و آنلاین به مرکز مشاوره خانواده ضروری است.
روشهای متداول در روانشناسی خانواده
چرا حفظ سلامت روان و آرامش خانواده اهمیت دارد؟
خانواده یکی از مهمترین عوامل شکلگیری رفتار فرد است. در واقع میتوان گفت اولین آموزهها و یادگیریها در خانواده اتفاق میافتد. دو کودکی را در نظر بگیرید که یکی از آنها در محیط خانوادگی متشنج و میان کشمکش پدر و مادر، دعوا و درگیری رشد کرده است و کودک دیگر در محیطی آرام و محبتآمیز پرورش یافته. به نظر شما روند رشد کدام کودک عادی، مناسب و معقول است؟
بدون شک حفظ آرامش، محبت و حل تعارضات خانوادگی به روش عاقلانه و پایهای، اتفاقی است که به سلامت روان خانوادگی و فردی منتهی میشود و یک خانواده سالم و شاد را به وجود میآورد. مشاور خانواده خوب نقش اساسی را در ایجاد توازن میان اعضای خانواده و یادگیری رفتارهای درست آنها، ایفا میکند.
از آنجایی که هر یک از ما اولین قدمها را در محیط خانواده برمیداریم، پس حفظ سلامت روان و آرامش در خانواده هم یکی از ضروریات زندگی ماست. یک مشاور خانواده خوب میتواند مرجع امن و مطمئنی برای رفع تضاد و تعارضها و مشکلات خانوادگی باشد.
بسیاری از اوقات اتفاق میافتد که والدین با یکدیگر، والد و فرزند یا حتی فرزندان یک خانواده با هم یا به تنهایی دچار مشکلاتی میشوند که حل آنها در محیط خانه ممکن نیست. در این صورت مراجعه حضوری یا آنلاین به مرکز مشاوره خانواده یا ارتباط با یک مشاور خانواده خوب میتواند بهترین مسیر را برای رفع مشکلات، پیش پای شما قرار دهد.
همچنین شما میتوانید از مشاوران رابینیا به صورت آنلاین وقت رزرو نمایید.