چگونه درس بخوانیم تا خسته نشویم ؟
این سؤالی است که بسیاری از محصلان از دانش آموزان گرفته تا دانشجویان با آن مواجه میشوند. خیلی از افراد از این مسئله شاکی هستند که هنگام مطالعه احساس خواب آلودگی و خستگی میکنند و نمیتوانند ساعات متوالی و با کیفیت درس بخوانند. اگر شما هم با این مشکل رو به رو هستید ما در ادامه این مقاله به ارائه راهکارهایی برای درس خواندن با احساس خستگی کمتر پرداختهایم که مطالعه آن میتواند برای شما سودمند باشد. پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
نکاتی که قبل از هر چیز باید در نظر بگیرید
قبل از اینکه هر اقدامی در جهت بهبود درس خواندن خود انجام دهید نکات زیر را در نظر بگیرید
- اگر با وجود اینکه به اندازه کافی استراحت کردهاید بازهم برای شروع کار احساس خستگی میکنید، ممکن است مشکل جای دیگری باشد. برای مثال نبود انگیزه کافی مشکلی است که به بررسی و مداخلات روانشناختی مهمتری نیاز دارد.
- برای اینکه وضعیت تحصیلی خود را بهبود ببخشید تغذیه و ورزش خود را فدا نکنید. این کار سلامت شما را به خطر خواهد انداخت و در بلند مدت نمیتواند روال باثباتی داشته باشد.
- به جای اینکه تعداد ساعات مطالعه را هدف قرار دهید کیفیت مطالعه را در نظر بگیرید. در واقع تعداد ساعات مطالعه اهمیت چندانی ندارد بلکه میزان یادگیری شماست که مهم است.
راهکارهایی برای درس خواندن بدون خستگی
در ادامه به راهکارهایی که میتواند به کاهش میزان خستگی شما هنگام مطالعه کمک کند، اشاره خواهیم کرد
1- در برنامه ریزی درسی اولویت بندی را فراموش نکنید
کارهای دشوار را در اولویت خود قرار دهید و آنها را زمانی انجام دهید که بیشترین انرژی را دارید. این زمان برای اکثر افراد معمولاً صبح هنگام است. در نتیجه مطالعات سختتر را به صبح اختصاص دهید تا هرچقدر که زمان به سمت عصر میرود و کارایی ذهنتان کاهش مییابد چالشها و سختیهای برنامه شما نیز کاهش یابد.
اگر کارهای ساده را در ابتدای صبح انجام دهید ممکن است احساس پیشرفت غلطی به شما دست دهد که باعث شود دائماً کارهای خود را به تعویق بیندازید. به همین خاطر بهتر است که کارهای سختتر را در ابتدا و فعالیتهایی نظیر کارهای روزانه و معاشرت را هنگام عصر انجام دهید.
2- ورزش کنید تا ساعات بیشتری درس بخوانید و زود خسته نشوید
فعالیت بدنی توانایی یادگیری و حافظه را تقویت کرده و اضطراب و افسردگی را کنترل میکند اما فواید ورزش به همین جا ختم نمیشود. چرا که ورزش میتواند حتی روی میزان انگیزه، تمرکز و هوشیاری شما نیز تأثیر بگذارد.
با این مزایایی که در مورد ورزش وجود دارد، شما نه تنها به کمک آن میتوانید از ساعات مطالعه خود بیشتر بهره ببرید بلکه میتوانید ساعات طولانیتری نیز درس خواندن را ادامه دهید.
توجه داشته باشید که هر نوع ورزشی برای همه افراد مناسب نیست. در نتیجه قبل از اینکه رشته ورزشی خاصی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید عواملی نظیر میزان انعطافپذیری، قدرت و سلامت کلی بدن خود را در نظر بگیرید و ترجیحاً با یک متخصص مشورت کنید.
3- بهبود تغذیه برای افزایش میزان درس خواندن و کاهش خستگی
اگرچه مغز شما فقط 2 درصد از وزن بدن شما را تشکیل میدهد، اما 20 درصد از میزان مصرف انرژی روزانه شما را مصرف میکند. مطالعات نشان میدهد که فعالیتهای ذهنی غیر لذت بخش ( که فعالیتهای درسی نیز معمولاً در این دسته قرار میگیرد) انرژی روانی ما را تخلیه میکند. بنابراین، مهم است که به هنگام انجام کارهای خسته کننده ذهنی، سطح انرژی خود را حفظ کنید.
به این منظورغذاهایی بخورید که گلوکز را به آرامی در جریان خون شما آزاد کرده و برای مدت طولانیتری انرژیتان را تأمین کند. مواد غذایی نظیر لبنیات کم چرب، آجیل، میوهها، غلات و انواع سبزیجات نمونههای مناسبی در این مورد هستند. اما غذاهای فست فود نظیر پیتزا، ساندویچ و شیرینیهایی نظیر کوکیها، کیک و شکلات تأثیر معکوسی دارند و نمیتوانند در طول مطالعه انرژی مورد نیاز را برایتان تأمین کنند.
4- با انرژی درس بخوانید تا خسته نشوید
از آنجا که مغز نوسانگر انرژی است بسیار مهم است که انرژی ذهن خود را با جریان یافتن افکار ناسازگار و مخرب تلف نکنید. از جمله این افکار میتوان به مواردی نظیر : ” اگر در امتحان قبول نشود چه میشود؟” اشاره کرد. یک روش مؤثر برای مبارزه با این افکار تشخیص آنها در لحظه ایست که از ذهن شما عبور میکنند. به این منظور باید بتوانید بیشتر افکار خود را بررسی کنید و از روشهایی نظیر نوشتن افکار استفاده کنید.
5- برنامه منظمی برای استراحت خود داشته باشید
استراحت درست نه تنها منجر به آرامش بیشتر شما میشود، بلکه تمرکز از دست رفتهتان را نیز بازیابی میکند. تمرکز شما پس از 50 دقیقه به تدریج کاهش مییابد. پس از این زمان مطالعه، کیفیت لازم را نخواهد داشت و در واقع نوعی از دست رفتن وقت محسوب میشود. به همین خاطر پس از هر 50 دقیقه به مدت 5 تا 10 دقیقه استراحت کنید تا بتوانید مجدداً تمرکز خود را به دست بیاورید. در طول استراحت میتوانید هرکاری به غیر از مطالعه را انجام دهید. برای مثال قدم بزنید، چیزی بخورید، موسیقی گوش کنید و…. هدف این است که کاری که می کنید خستگی شما را رفع کند و تمرکزتان را برگرداند.
برای مشاهده 7 راز موفقیت در کنکور کلیک کنید.