گاموفوبیا یا ترس از ازدواج چیست؟
ترس از ازدواج یا همان گاموفوبیا یکی از دلایلی است که ازدواج جوانان را به تأخیر میاندازد. در واقع ازدواج یکی از تصمیمهای مهم زندگی است که تاثیرات زیادی بر جنبههای مختلف زندگی افراد میگذارد به همین خاطر لازم است که در زمان درست و با انتخاب فرد مناسب صورت گیرد. گاهی افراد به دلایل متعددی از جمله افزایش مسئولیت پذیری، مشکلات شخصیتی و یا داشتن تصورات غلط درباره ازدواج، از آن هراس دارند. در این شرایط لازم است که با اتخاذ راهکارهای مناسب و کمک گرفتن از روانشناس بتوانید شرایط را برای ازدواج خود فرآهم کنید.
علل مختلف
ترسیدن از ازدواج از ترسهای رایج در بین مردم بخصوص در مردان است. ممکن است فرد دچار شرطی سازی ترس شده باشد که در این صورت بهتر است در جلسات مشاوره شرکت کند. افراد به دلایل مختلفی از جمله دلایل شخصی، مالی و اجتماعی ممکن است از ازدواج بترسند و در تصمیمگیری برای آن دچار مشکل شوند. در ادامه به طور دقیقتری به علل گاموفوبیا میپردازیم.
1- احساس ناامنی
احساس ناامنی میتواند بزرگترین دلیل افراد در این ترس باشد. ازدواج کردن همیشه آسان نیست. در واقع زوجها باید با مهارت های لازم برای ازدواج موفق آشنا باشند. ازدواج مسئولیتهای زیادی را به دوش افراد اضافه میکند. علاوه بر این در ازدواج دیگر تنها مسأله، به اشتراک گذاشتن احساسات نیست بلکه افراد باید بتوانند تمام تعلقات مادی و حقوقی، خانوادگی و شخصیتی خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. گاموفوبیا میتواند نشات گرفته از احساس ناامنی و آسیبپذیری در مورد هریک از موارد گفته شده باشد.
2- رویدادهای ناگوار مرتبط با ازدواج
گاموفوبیا میتواند در پی هر رویداد ناگوار و ناخواستهای که به ازدواج مربوط است و تصویر افراد را از ازدواج شکل میدهد، به وجود بیاید. این رویدادها میتوانند مواردی از این قبیل باشند.
- – طلاق والدین در کودکی
- – مشاهده چالشها و مشکلات بسیار والدین در زندگی مشترک
- – شکستهای عاطفی قبلی
- – شنیدن اعترافات والدین در مورد اشتباهاتشان در زمینه ازدواج
3- افسردگی از دلایل ترس از ازدواج
ترسیدن از ازدواج و پذیرفتن مسئولیت سنگین آن میتواند ناشی از افسردگی فرد باشد؛ بنابراین علائم افسردگی در فرد باید بررسی شود. در این شرایط فرد ممکن است که قلبا علاقه بسیاری به ازدواج داشته باشد اما تصمیمگیری در این باره ترس و اضطراب زیادی را در او برانگیزد. کمبود اعتماد به نفس، تصویر تحریف شده فرد از خود و عدم اطمینان از عملکرد جنسی که همگی در شرایط افسردگی حضور دارند منجر به ترس در فرد میشوند.
4. داشتن شخصیت اجتنابی و درونگرا
افرادی که شخصیتی اجتنابی و یا درونگرا دارند قرار گرفتن در خانواده و روابط جدید برایشان بسیار دشوار است و بهداشت جسمی و روانی آنان را تهدید خواهد کرد. این افراد همواره میترسند که دیگران به آنان بی توجهی کرده و محبتی دریافت نکنند از همین رو ازدواج کردن استرس و اضطراب را در آنان افزایش میدهد.
برای مشاهده دوره صوتی شخصیت شناسی بر اساس MBTI کلیک کنید.
علائم مربوط به ترسیدن از ازدواج
ترسیدن زنان از ازدواج با ترسیدن مردان از ازدواج متفاوت است. بطور کلی علائم اصلی که در مردان و زنان بروز پیدا میکند شامل موارد زیر است. توجه داشته باشید که ممکن است فردی تمامی این علائم را داشته باشد و فردی دیگر تنها تعدادی از آن را تجربه کند.
- – ترس بسیار شدید و غیرمنطقی از ازدواج، به صورتی که حتی فکر کردن در مورد ازدواج یا مشاهده ازدواج دیگران نیز میتواند شروع کننده این ترس باشد.
- – اجتناب کامل از ازدواج یا هر رویداد و بحث مربوط به آن
- – تجربه احساس خشم، حملات اضطراب یا پانیک هنگام فکر کردن یا بحث کردن در مورد ازدواج
- – درک این مسأله که ترس غیرمنطقی است و با این حال ناتوانی در کنترل این ترس
- – عزت نفس پایین
- – تجربه علائم جسمی نظیر افزایش ضربان قلب، مشکلاتی در تنفس، حالت تهوع، سرگیجه، تعریق و ناراحتیهای شکمی
روشهای درمانی
گاموفوبیا با استفاده از روشهای مختلف رواندرمانی قابل درمان است. روشهای درمانی موفقیتآمیز در کاهش این ترس موارد زیر را دربر میگیرد.
1- درمان شناختی-رفتاری
درمان شناختی رفتاری یکی از مؤثرترین روشهای درمانی در درمان این مشکل محسوب میشود. گاموفوبیا میتواند با خاطرات و تجارب ناگوار در ارتباط باشد. درمانگر در اینباره با درمانجو وارد گفت وگو و مشاوره میشود و تلاش میکند که افکار منفی مرتبط با ازدواج او را استخراج کند. در واقع فرد مبتلا به گاموفوبیا افکار و تصاویر منفی از ازدواج دارد. درمانگر با استفاده از گفت وگوی سالم و همچنین تکنیکهای درمانی این افکار را با افکار و تصاویری مثبت جایگزین میکند.
2- مواجهه درمانی
مواجهه درمانی یکی دیگر از درمانهای موفقیتآمیز برای گاموفوبیا محسوب میشود. در مواجهه درمانی، درمانگر بیمار را با شرایطی مشابه با ازدواج رو به رومی کند یا بحثی جدی در مورد ازدواج ترتیب میدهد. در عین حال درمانگر به فرد کمک میکند تا بتواند آرامش خود را در طول جلسات حفظ کند و ریلکس باقی بماند. در طی انجام مواجهههای منظم درمانجو به تدریج به شرایط مرتبط با ازدواج عادت میکند و این توانایی را به دست میآورد که اضطراب ناشی از افکار مربوط به ازدواج را راحتتر تحمل کند.
3- خانواده درمانی
خانواده درمانی یکی از فاکتورهای مهم در کل فرایند درمان است. در خانواده درمانی درمانگر با سایر اعضای خانواده کار میکند و آگاهی آنها را از ترس فرد در مورد ازدواج بالا میبرد. در واقع برگزاری جلسات درمانی به همراه خانواده حمایت و انگیزه مناسبی از طریق خانواده برای تسریع روند درمان فرد فراهم میکند. این مسأله میتواند کلیت روند درمان را ارتقاء دهد.
چه زمانی باید به متخصص مراجعه کنید؟
این ترس میتواند به موقعیتی جدی تبدیل شود و فرد را به شدت منزوی کند. فرد مبتلا به گاموفوبیا از ازدواج میترسد اما نسبت به آن بیعلاقه نیست. این ترس میتواند به شدت به روابط عاطفی فرد آسیب بزند و در مقابل انگیزه های ازدواج او قرار بگیرد. در برخی از شرایط مراجعه به یک متخصص روانشناس ضرورت پیدا میکند. این شرایط زمانی است که علائم مربوط به گاموفوبیا بیش از 6 ماه ادامه یابد و در کیفیت زندگی شخصی فرد اختلال ایجاد کند.
سوالات متداول
مهم ترین دلایل ترس از ازدواج چیست؟
افراد به دلایل مختلفی از جمله دلایل شخصی، مالی، اجتماعی و یا ابتلا به اختلالات روانی از جمله افسردگی و یا اختلالات شخصیتی ممکن است از ازدواج بترسند و در تصمیمگیری برای آن دچار مشکل شوند.