آسیب شناسی فردی

خودشیرینی و مضرات آن در جامعه

تاثیر عوامل زیستی-هورمونی و آزاد شدن دوپامین در خوشیرینی

  • خودشیرینی و مضرات آن در جامعه

    بیشتر ما افرادی را می‌شناسیم که دارای ویژگی‌های اجتماعی هستند: به همسایه‌ای فکر کنید که مدام در حال طعنه و قلدری هستند، یا آن همکار که به نظر می رسد همیشه تمام اعتبارش را در محل کارش به دست می آورد و در حالی که مخفیانه شما را گرفتار میکند، تا خودش پیشرفت کند.

    همین امر در مورد افرادی که از این کار لذت میبرند نیز صادق است:آن عضو خانواده یا دوست را به خاطر بسپارید که دائماً به دنبال تأیید است و همیشه برای جلب رضایت دیگران اغلب به قیمت نیازها یا خواسته های خود فراتر می رود. آیا این دو ویژگی شخصیتی در واقع در انتهای متقابل یک پیوست رفتاری و بیولوژیکی یکسان زندگی می کنند؟

    برخی از تعاریف

    ابتدا ، بیایید با برخی از تعاریف شروع کنیم تا برخی از اصطلاحات گیج کننده و علت تداخل را مشخص کنیم.جامعه شناسی “واژه دیگری است که برای اختلال شخصیت ضداجتماعی (ASPD) در کتاب راهنمای تشخیصی و آماری (DSM) روانپزشکی استفاده می شود ، اما بیشتر در عرصه پزشکی قانونی و عموم مردم استفاده می شود.

    اختلالات فکری و روانی یک اصطلاح مرتبط است، اما اغلب برای توصیف افراد در جمعیت های مجرمانه استفاده می شود . بسیاری از افراد مبتلا به سوسیوپاتی نیز دارای روان‌پریشی هستند.

    “سوسیوپاتی با عملکرد بالا” یک اصطلاح محاوره ای مفید است که به افرادی اطلاق می شود که دارای بیماری های اجتماعی هستند. این افراد ممکن است به ویژه در تجارت ، سیاست یا رسانه موفق باشند.

    انتخاب و شروع تست های روانشناسی

    آنها نسبت به یک فرد معمولی مبتلا به ASPD دارای هوش برتر و کنترل ضربه بهتر هستند ، که به آنها در موفقیت در کار و محیط اجتماعی کمک می کند.

    اصطلاح “خوشایند مردم” ، همچنین به صورت محاوره ای، معمولاً در روان درمانی و خودیاری برای توصیف افرادی که به دنبال تایید هستند و نیازهای دیگران را بالاتر از نیازهای خود قرار می دهند.

    تمایل به خشنودی مردم اغلب با اضطراب، افسردگی، اختلالات خوردن و مصرف مواد همراه است، و می تواند بهبودی از این اختلالات را سخت تر کند. آموزش نحوه رفتار قاطع و مرزهای تعیین شده اغلب اجزای کلیدی درمان های ایجاد شده هستند.

    این مطلب را هم ببینید  ویژگی شخصیتی و سیستم ایمنی قوی

    جامعه شناسی

    در اینجا برخی از ویژگی‌هایی که معمولاً در افراد مبتلا به سوسیوپاتی و روان‌پریشی دیده می‌شود بیان شده است:

    • عدم انطباق با هنجارهای اجتماعی
    • دروغگویی برای سود یا لذت
    • بی مسئولیتی در کار
    • عدم پشیمانی یا احساس گناه
    • احساس بیش از حد عزت نفس
    • جذابیت
    • بی احساس و فقدان همدلی
    • تمایل به ریسک پذیری
    • پرخاشگری
    • تکانشگری
    • به راحتی عصبانی می شود

    و در اینجا برخی از ویژگی های منسوب به افراد خوشایند آمده است:

    • می‌خواهد همه او را دوست داشته باشند
    • اغلب عذرخواهی می کند
    • میخواهد اعتبارسنجی کند
    • وقتی حد و مرز تعیین می کنند احساس گناه می کند
    • ترس و اجتناب از درگیری
    • پیرو قانون
    • احساسات ، نیازها و نظرات خود را پشت سر دیگران قرار می دهد
    • نه گفتن مشکل دارد
    • احساس مسئولیت بیش از حد نسبت به احساس دیگران دارد

    این دو لیست نمی توانند متضاد باشند. یک جامعه شناس شادی خود را در اولویت قرار می دهد ، بدون گناه زندگی می کند، از هر وسیله ای که لازم است برای رسیدن به آنچه می خواهد استفاده می کند، از مسئولیت دوری می کند، اگر بتواند از پس آن بربیاید، قوانین را زیر پا می گذارد، و احساس همدلی کمی می کند.

    شخص راضی کننده نیازهای دیگران را بالاتر از نیازهای خود قرار می دهد، اغلب دچار گناه می شود، برای کمک به دیگران زیاده روی می کند، از تعارض اجتناب می کند، بیش از حد مسئولیت پذیر است، از پروتکل پیروی می کند و دائما نگران نظرات و تایید دیگران است.

    دوپامین و سلسله مراتب اجتماعی

    در بسیاری از گونه های جانوری (موش، نخستی ها) سلسله مراتبی از سلطه اجتماعی وجود دارد. حیوانات غالب اغلب رفتارهای پرخاشگرانه و تکانشی انجام می دهند و تمایل دارند در مواقع کمبود منابع غذایی ، دسترسی به غذا و دسترسی به جفت های ترجیحی بیشتر داشته باشند.

    این مطلب را هم ببینید  نمایه شخصیتی افراد سالم روانشناختی

    حیواناتی که رتبه اجتماعی پایین‌تری دارند، بیشتر در معرض تجاوزات حیوانات غالب قرار می‌گیرند و رفتارهای تسلیم‌آمیزی مانند چرخاندن به پشت و اجتناب از تعارض از طریق پنهان شدن دارند. آیا سوسیوپات های با عملکرد بالا می توانند همتای انسانی این حیوانات غالب باشند؟ شاید اینطور باشد.

    مطالعات نشان می دهدکه سطح زیر نوع گیرنده های دوپامین در مغز ، گیرنده دوپامین نوع 2 (DRD2) ، در مغز حیوانات غالب بیشتر است. علاوه بر این، محاصره آزمایشی این گیرنده در حیوانات غالب رفتارهای تسلط اجتماعی را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود حیوانات رفتار مطیع‌تری داشته باشند.

    انجام تست عشق و ازدواج

    نه تنها این، بلکه حیواناتی که سطح دوپامین پایینی دارند، رفتارهای اعتیادآور را آسان‌تر از حیواناتی که سطح نرمال دارند، ایجاد می‌کنند. بنابراین، فعالیت زیاد در این گیرنده ممکن است رتبه اجتماعی بالاتری ایجاد کند، در حالی که فعالیت کمتر منجر به رتبه پایین تر و آسیب پذیری بیشتر در اعتیاد میشود

    مطالعات تصویربرداری در انسان نیز الگوی مشابهی را نشان می‌دهد. اگرچه، طبق اطلاعات من، سطح دوپامین در بیماران اجتماعی و افراد راضی کننده به طور مستقیم اندازه گیری نشده است، مطالعات دیگری نیز وجود دارد که می توانیم از آنها استفاده کنیم.

    برای مثال، یک گروه تحقیقاتی دریافتند که روان‌گردان ترشح دوپامین بیشتری نسبت به افراد عادی دارند ، که نشان دهنده سیستم قوی تر دوپامین است.

    سیستم دوپامین قوی در مقابل ، افراد مبتلا به اختلالات مصرف مواد ، چاقی، و اختلالات اضطرابی (اختلالاتی که معمولاً با خوشایند مردم) همه سطوح پایین تری از دوپامین در مغز دارند.

    برای مطالعه در رابطه با 4 دسته علائم روان پریشی کلیک کنید.

    فعال سازی مغز در هنگام تصمیم گیری و استرس روانی

    مطالعات MRI عملکردی به دانشمندان اجازه می دهد تا از الگوهای فعال سازی مغز در حالی که افراد وظایفی را انجام می دهند ، عکس بگیرند. به طور خاص برای برانگیختن پاسخ در مدارها و مناطق کلیدی مغز طراحی شده است.

    این مطلب را هم ببینید  نابرابری اقتصادی و اجتماعی

    مطالعات MRI متعددی در افراد مبتلا به ASPD یا روان‌پریشی انجام شده است و نشان دهنده عملکرد غیر طبیعی در مناطق مغزی است که در پردازش عاطفی و استرس دخیل هستند ، در طول وظایفی که برای فعال‌سازی در این مدارها طراحی شده‌اند،

    سوسیوپات ها/سایکوپات ها کاهش درگیری مناطق کلیدی مغز مانند آمیگدال ، اینسولا ، قشر پیش پیشانی داخلی و قشر سینگولا قدامی را نشان می دهند.
    در مقابل، افرادی که در انتهای طیف مورد علاقه مردم قرار دارند، در بسیاری از همین نواحی مغزی فعالیت بیشتری دارند. به عنوان مثال، فعال شدن بیشتر در  قشر پیشانی داخلی در افراد مشاهده می شود که تمایل بیشتری برای سازگاری در مواجهه با باورهایی دارند که با آنها مخالف هستند.

    مخالفت ممکن است استرس روانی بیشتری را برانگیخته باشد. همین الگوی افزایش فعال‌سازی در حین انجام وظایف استرس‌زا یا هنگام تصمیم‌گیری در اینسولا، آمیگدال، قشر کمربندی قدامی، و قشر پیش پیشانی داخلی نیز در افراد مبتلا به اضطراب و اختلالات مصرف مواد دیده می شود.

    به طور خلاصه، در حالی که افراد مبتلا به روان‌پریشی یا سوسیوپاتی فعالیت خود را در نواحی کلیدی مغز که در پردازش عاطفی و تصمیم‌گیری اخلاقی دخیل هستند کاهش داده‌اند، مغز افرادی که تمایلات مردم‌پسند و چالش‌های مرتبط با سلامت روان دارند، فعال‌سازی را افزایش داده‌اند.

    تست های شغلی

    نتیجه گیری

    آیا بین سیستم دوپامین یا فعالیت مغزی در این مدارهای کلیدی و روان‌پریشی/اجتماعی و خوشایند مردم در اینجا رابطه علی وجود دارد؟ آیا این داده‌ها می‌توانند به یک عوامل بیولوژیکی و رفتاری اشاره کنند، جایی که روان‌پریشی/اجتماعی و مردم‌پسندی در دو نقطه مخالف قرار دارند؟

    هنوز خیلی زود است که بگوییم، اما می‌توان و باید مطالعات بیشتری انجام داد تا مشخص شود که آیا این دو دسته از ویژگی‌ها ممکن است فقط مقابل  یکدیگر باشند و آیا اینکه جایی در وسط قرار دارد.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    نوشته های مشابه

    اشتراک در
    اطلاع از
    guest
    0 نظرات
    قدیمی‌ترین
    تازه‌ترین بیشترین رأی
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها
    دکمه بازگشت به بالا
    0
    افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x