مشاوره تحصیلی

روش صحیح درس خواندن

روش صحیح درس خواندن به لوازم و عواملی نیاز دارد که لازم است آن‌ها را فرا بگیرید.

  • روش صحیح درس خواندن

    شیوه درست درس خواندن احتیاج به لوازم و عواملی دارد که لازم است آن‌ها را یاد بگیرید. درس خواندن برای بیشتر دانش آموزان  از سخت‌ترین کارهای دنیاست. دلیل این مسئله میتواند آگاهی نداشتن آنها از شیوه های اصولی و درست مطالعه باشد. در واقع درس خواندن هنری‌ست که نکته سنجی های خاص خود را دارد، اگر که این نکته سنجی ها استفاده شود، موفقیت حتمی است. بیشتر دانشجویان از همان دوران ابتدایی به دنبال شیوه های درست درس خواندن و یادگیری بوده‌اند.

    از روش هایی مثل حفظ کردن گرفته تا حبس کردن خود در یک اتاق استفاده می‌کنند تا مطالب را در ذهن خود ذخیره کنند. ولی گاه متوجه می‌شوند همه آنچیزی که خوانده اند فراموش کرده و فقط وقت خود را تلف کرده اند. برای حل این مشکل چه باید کرد؟ در ادامه مقاله توضیح داده‌ایم که می‌توانید از روش‌های مؤثرتری در این زمینه استفاده کنید.

    برای مطالعه در رابطه با موفقیت قبل از حرکت به جلو کلیک کنید.

    مهارت‌های لازم برای روش صحیح درس خواندن

    برای اینکه برای درس خواندن یک شیوه صحیح داشنه باشید ، ایتدا چند مهارت پایه ای و مهم را باید یاد بگیرید

    1. مهارت گوش دادن

    شما صدا ها و حرف ها را گوش میدهید ، ولی این به معنای درک آنها نیست. اگر بخواهید گوش بدهید، موضوع فرق می‌کند. هرچقدر با دقت بالا گوش بدهید، بیشتر موضوع را درک می‌کنید. به جرات می‌توان گفت که دلیل بیشتر مشکلات یادگیری و ارتباطی ضعف و عدم توانایی در گوش دادن است.

    انتخاب و شروع تست های روانشناسی

    2. مهارت یادداشت ‌برداری

    یادداشت‌ برداری مهارتی است که به فهم و درک مطالب و اطلاعات بیشتر کمک میکند و با جزوه نویسی متفاوت است در واقع یادداشت ‌برداری به معنای ثبت نکات کلیدی و انتخاب مهم است.

    3. مهارت خلاصه ‌نویسی

    خلاصه نویسی به معنای مرور مطلبی‌ست که خوانده‌اید. در واقع توضیح دوباره از نکات اصلی به زبان خود شما است. یک خلاصه علاوه بر اینکه باید دارای نکات اصلی باشد، بلکه باید بیان‌ کننده روابط میان نکات اصلی هم باشد. خلاصه باید هماهنگی های مناسبی داشته باشد، یعنی ارتباط منطقی بین جمله‌ها وجود داشته باشد و به زبان خود فرد نوشته شود.

    4. مهارت پرسیدن

    پرسش های شما نشان میدهد که به چه میزان ظرافت، دقت، نکته ‌سنجی و مهارت در یادگیری دارید. بعد از سوال پرسیدن نترسید و به جا و به موقع سوال بپرسید.

    این مطلب را هم ببینید  ترک تحصیل

    اصول مطالعه مؤثر در روش صحیح درس خواندن

    برای آنکه برای درس خواندن شیوه درست و صحیح داشته باشید، ابتدا باید کلیاتی را با دقت اجرا کنید. به دلیل اینکه در صورت رعایت این اصول بهتر میتوانید یاد بگیرید و از وقت خود نهایت استفاده را ببرید. بعضی از این کلیات شامل:

    1. تعیین هدف

    شما باید اهدافی را قبل از مطالعه برای خودتان مشخص کنید، به این معنا که این درس را به چه دلایلی مایل هستید مطالعه کنید، آیا فقط نکته‌های اصلی درس را می‌خواهید یا تمایل دارید همه مطالب کتاب را متوجه شوید.

    2. تعیین مدت زمان مطالعه

    باید مشخص کنید برای مطالعه چه میزان زمان می‌خواهید صرف  کنید. انتخاب مقدار و زمان مطالعه منجر به آرامش فرد میشود و این آرامش باعث افزایش میزان سرعت و یادگیری مطالعه می‌شود.

    3. مطالعه فعالانه داشته باشید

    دانش آموزی که به دلیل یادگیری و به صورت هدفدار مطالعه می‌کند، برای اینکه یادگیری بهتری داشته باشد باید مطالعه فعال داشته باشد. عواملی که میتوانید مطالعه خودتان را فعال کنید شامل حل تمرین، خلاصه‌ برداری، گزینش نکته ‌های مهم و علامت گذاری است.

    4. جدیت داشته باشید و در عین حال به خود استراحت دهید

    زمانی که قصد دارید مطالعه کنید ، خیلی سریع شروع کنید و اجازه ندهید افکار مزاحم مانع شما شود. برای داشتن یک مطالعه نتیجه بخش و مفید و به دلیل اینکه از مطالب درک بهتری داشته باشید بعد از حدود 45 دقیقه استراحت کوتاهی (15 ـ 10 دقیقه) به خود بدهید.

    روش پس‌ ختام از روش های صحیح درس خواندن

    یکی از تاثیرگذار ترین و بهترین شیوه های صحیح و درست درس خواندن روش (پس‌ ختام) است که دارای شش مرحله میباشد این مراحل شامل:

    (پ) پیش‌خوانی

    در صورتی که مطالب  ک کتاب یا فصلی از یک کتاب را میخواهید یاد بگیرید، ابتدا به سرعت همه آن فصل را یک بار بخوانید تا یک برداشت به صورت کلی از مفاهیم و موضوعات آن فصل کسب کنید. مرحله پیش‌خوانی به شما کمک می‌کند که علاوه بر یک آشنایی مقدماتی با موضوع، نکات اصلی و فرعی را تا حد بسیار زیادی تشخیص دهید.

    انجام تست عشق و ازدواج

    (س) سوال کردن

    وقتی که آشنایی کلی با مطالب و مرحله پیش خوانی را طی کردید ، در مورد  موضوع مطالعه سعی کنید سوال هایی را طرح کنید. سوال گذاری امکان دارد وقت شما را بگیرد و کمی مشکل باشد،  اما به طور قابل ملاحظه ای سرعت و دقت، تمرکز حواس عمل شما را افزایش می‌دهد و باعث میشود به سادگی یادگیری شما صورت گیرد.

    این مطلب را هم ببینید  منابع و دروس پیش نیاز کنکور ارشد روانشناسی عمومی

    (خ) خواندن

    همه ما زمانی که درس میخوانیم منظورمان این است که بفهمیم، حفظ کنیم، درس را یاد بگیریم، و به خاطر بسپاریم، به همین دلیل سعی می‌کنیم خط به خط جزوه وکتاب را بخوانیم، حفظ کرده و در ذهن خود تکرار کنیم. در حالی که که هدف از مرحله خواندن یادگیری و به خاطر سپردن مطالب نیست.

    هدف از مرحله خواندن فقط فهمیدن و انتقال اطلاعات از کتاب به یادداشت ‌است.

    (ت) تفکر

    زمان خواندن در رابطه با مثال ها و مطالب سعی کنید فکر کنید و تصویر سازی ذهنی از مطالب داشته باشید.

    (آ) از حفظ گفتن

    گذراندن دو مرحله قبل یعنی تفکر و خواندن سعی کنید مطالب مهم آن را برای خودتان تکرار کنید. مطالبی که مطالعه کردید را به زبان خودتان و آن ‌طور که راحت‌ تر هستید، تکرار کنید از حفظ گفتن به شما کمک می‌کند قسمت هایی را که خوب یاد نگرفته‌اید، تشخیص دهید و آن‌ها را از اول بخوانید

    (م) مرور کردن

    زمانی که تمام بخش ها را خواندید، در فاصله‌های مناسب مطالب مطالعه شده را مرور کنید. مهم ترین بخش مطالعه که باعث ثبت اطلاعات در لایه‌های زیرین ذهن می‌شود و مانع فراموشی میشود، مرور کردن است.

    روش صحیح درس خواندن و داشتن تمرکز حواس

    تمرکز حواس به معنای کم کردن عواملی که باعث حواس پرتی میشود.شاید بتوان گفت جدی‌ترین فعالیتی که تمرکز در آن نقش محوری و اساسی دارد مطالعه است. شاید بار ها در زمان مطالعه متوجه شده‌اید که فقط چشمانتان از روی عادت روی خطوط و کلمات میدود، بدون آن‌ که حواستان به آن باشد.  این مسئله امکان دارد شما را کسل و خسته کرده و وقت زیادی را از شما بگیرد.

    افزایش و تقویت تمرکز در روش صحیح درس خواندن

    1. کنترل اضطراب

    اضطراب به خودی خود بد نیست. روانشناسان اعتقاد دارند، برای تحریک انگیزه‌ها وجود میزانی از اضطراب لازم است. مشکل وقتی شروع میشود که شدت اضطراب بالا میرود. اضطراب زیاد علاوه بر اینکه نه تنها کمکی به یادگیری و موفقیت نمیکند، بلکه مانعی برای آن محسوب می‌شود.

    این مطلب را هم ببینید  منابع و دروس پیش نیاز کنکور ارشد روانشناسی سلامت

    2. تقویت روانی

    شیوه هایی را برای بالا بردن روحیه و تقویت روانی می‌توانید پیدا کنید. روحیه جرات و جسارت را در خود تقویت کنید، بااراده و امیدوار باشید تا میزان تسلط‌ شما بیشتر شود

    3. کنترل افکار مزاحم

    بین موانع تمرکز حواس، افکار مزاحم نقش مهم‌تری دارند. به طور معمول این افکار دارای منشا درونی و ذهنی است که باید از آن دوری کرده و آن‌ها را کنترل کرد. این عوامل عبارتند از: یادآوری خاطرات تلخ و شیرین  غوطه ‌ور شدن در تخیلات یا مواردی مثل گرسنگی و تشنگی یا سردی و گرمی، احساس درد، رنج، خشم، سردرد، شادی، غم و غصه، ترس، نگرانی و… است

    تست های شغلی

    نکات مهم در انجام روش های صحیح درس خواندن

    برخی از شیوه‌ها و نکات موثر برای مطالعه که به یادگیری بهتر می‌انجامد عبارتند از:

    • پیش از شروع برنامه ریزی داشته و مشخص کنید چه مباحثی را می‌خواهید بخوانید.
    • سعی کنید در فواصل زمانی کوتاه اما پیوسته درس بخوانید.
    • مکان مطالعه و درس خواندن را به صورت متناوب تغییر دهید.
    • با صدای بلند بخوانید، گویی برای خود در حال تدریس هستید.
    • مطالعه گروهی و انجام تکالیف به صورت گروهی، مثل رفتن به کتابخانه و تبادل نظر در یافتن پاسخ درست در افزایش انگیزه و آمادگی بسیار مؤثر است.
    • از فلش کارت‌های مرتبط استفاده کنید.
    • از خودتان امتحان بگیرید.
    • مبحثی را بر اساس سلیقه حذف نکنید، هر قسمت از درس اهمیت خود را دارد.
    • استراحت و خواب کافی را فراموش نکنید.
    • خود را غرق جزوه‌ها و منابع درسی متعدد نکنید.

    بیشتر افراد در انجام شیوه هایی که گفته شد با مشکل رو به رو میشوند و اکثرا ناامیدی به سراغشان می‌آید. به همین دلیل پیشنهاد میشود از مشاوره تحصیلی استفاده کنید. مشاور شیوه های درس خواندن را با جزئیات و متناسب با شرایط و شخصیت شما آموزش می‌دهد.

     

    روش صحیح درس خواندن

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    نوشته های مشابه

    دکمه بازگشت به بالا