معرفی کتاب هنر سیر و سفر اثر آلن دوباتن
کتاب هنر سیر و سفر با عنوان اصلی The Art of Travel از آلن دوباتن در سال 2004 منتشر شد و مانند سایر آثار او، مضمونهای فلسفی مدرن دارد. این کتاب به دلیل اصالت و نبوغ در اندیشه و محتوایش مورد ستایش قرار گرفت. درونمایهی کانونی هنر سیر و سفر، جزئیات ظریف و درهم پیچیدهی فلسفهی سفر است.
برخلاف تبلیغات صنعت گردشگری، دوباتن به خواننده نمیگوید کجا سفر کند و برایش نسخه تجویز نمیکند، بلکه به او میگوید که چطور سفر کند. دوباتن با استفاده از مهارت نویسندگی خود، دانشش از فلسفه و استفاده از هنر، جنبهای عمیقتر و دلرباتر از سفر را بازمینماید.
سفری که در آن فراتر از گرفتن عکسهای زیبا از مناظر، تجربهی ژرف و لذتبخش بودن در مکان و مناظر جدید امکانپذیر باشد. هنر سیر و سفر دربارهی چگونه کشف کردن است. دوباتن تلاش میکند خواننده را به کسب مهارت بیشتر در توجه به همه چیز ترغیب کند، بهطوری که از همهی فضاها از محیط شخصی گرفته تا مناظر و مردمان غافل نماند.
برای این منظور، دو باتن از هنر و پتانسیل فلسفی آن استفاده میکند. او با ذکر مثالهایی از ادبیات، نقاشیها و سفرهای شخصی خود و دیگران مفهوم مورد نظرش را شفاف و واضح شرح میدهد.
برای دریافت خلاصه صوتی کتاب هنر سیر و سفر و دهها کتابی که هر فرد باید در زندگی خود خوانده باشد، فقط کافیست پکیج 180 خلاصه کتاب توسعه فردی رابینیا را تهیه کنید.
درباره نویسنده کتاب هنر سیر و سفر
آلن دوباتن نویسندهی انگلیسیتبار در سال 1969 در سوییس متولد شد. او تحصیلاتش در رشتهی فلسفه در دانشگاه هاروارد را نیمه رها کرد و به نویسندگی روی آورد. دغدغهی دوباتن ترکیب مفاهیم فلسفی با رویدادهای عادی و روزمره است. او با انتشار کتابهایش دید نخبهگرایانه به هنر را تلطیف و پیادهسازی آن در زندگی روزمره را ممکن ساخت.
دوباتن برای ترویج این دیدگاه علاوهبر نگارش کتاب، موسسهای با نام «مدرسه زندگی» تاسیس نموده و در آن به تدریس و سخنرانی مشغول است. اغلب آثار دوباتن با استقبال خوانندگان و منتقدان روبهرو شدهاند. کتاب هنر سیر و سفر نیز بازخوردهای خوبی به همراه داشته است.
از جمله آثار دوباتن میتوان به «جستارهایی در باب عشق»، «تسلی بخشیهای فلسفه»، «سیر عشق»، «هنر همچون درمان» و «اضطراب وضعیت» اشاره کرد. خرید و دانلود کتاب الکترونیکی (pdf) ترجمهی این آثار از نشرهای مختلف در فیدیبو موجود است.
مجموعهی آثار و فعالیتهای دوباتن برای او لقب «فیلسوف زندگی» را به همراه آورده است. او در آثار خود با ریزبینی و نکتهسنجی به سراغ پدیدههایی میرود که همگان آن را کموبیش به طریقی تجربه میکنند. با این حال، منتقدان بسیاری با سبک نوشتاری دوباتن مخالفت کرده و آن را نوعی سادهسازی عوامانه و کمارزش قلمداد کردهاند.
«میشیگو کاکوتانی» یکی از این منتقدان است که با بررسی کلی آثار دوباتن دربارهی کتاب هنر سیر و سفر باور دارد که نویسنده به سوال اصلی چرا مردم سفر میکنند؟ جوابی سردستی و سطحی داده است.
دوباتن معتقد است مردم برای فرار از روزمرگی زندگی، از خانه، برای فرونشاندن کنجکاویشان دربارهی مردم و فرهنگ سرزمینهای دوردست و دیدار از مکانهای مشهور توریستی سفر میکنند. شهرنشینان برای امکان آرامش و لذت از طبیعت به روستاها و خارج از شهر پناه میبرند.
«کاکوتانی» مینویسد:
«دوباتن در کتاب «هنر سیر و سفر» به ما پیشنهاد میکند تا علاقه و گرایش خود به سفر را به عنوان کلیدی برای درک «آن چیزی که فیلسوفان یونانی به زیبایی آن را eudaimonia یا شکوفایی انسان نامیدهاند» در نظر بگیریم.
هر چند جایجای کتاب مملو از نکات جذاب و خوشایندی از مسافران مشهور گذشته است، اما در کل جذابیت خود کتاب جذابیتی دستدوم است.
بهواقع این کتاب بازیافتِ سطحی و توخالی اندیشهها و مشاهدات دیگران است که با کلیگوییهای عاری از ظرافت و روایتهای بیمزه و دافعهبرانگیز مسافرتهای خستهکنندهای که مولف رنجشان را بر خود هموار کرده کنار هم چسبانده شدهاند.»