وابستگی عاطفی خانم ها به مردان متاهل
وابستگی آن هم از نوع عاطفی (در مقابل وابستگی جسمی) یکی از سخت ترین تجربیات هر فردی در طول زندگی است و اما وابستگی عاطفی نسبت به فردی که خودش درگیر رابطه دیگری هست، این موضوع را آزاردهنده تر می کند. علت این وابستگی ها و چگونگی روبه رو شدن با این مشکلات موضوعی بسیار گسترده است و ریشه های عمیقی دارند. با توجه به آسیب زا بودن این گونه روابط سوالات زیادی در این مورد برای افراد پیش می آید که در ادامه مقاله به بررسی کامل آن می پردازیم.
دلایل وابستگی عاطفی به مردان متاهل
وابستگی به مردان متاهل دلایلی دارد که برخی از آن ها به شرح زیر هستند:
1. فریب خوردن
تحقیقات روانشناختی نشان داده است که یکی از مهم ترین ویژگی های خانم ها قدرت همدلی بالای آن هاست تا حدی که تصمیمات و معیارهای اخلاقی آن ها نیز بر اساس اصل همدلی صورت می گیرد، این موضوع در کنار خوبی های بیشماری که برای خانم ها به همراه دارد باعث می شود که آن ها به راحتی فریب دروغ های مردان رو بخورند و دیر یا زود به آن ها وابستگی پیدا کنند.
2. طلاق والدین
اگر فرد در خانواده ای بزرگ شده باشد که پدر و مادر از هم طلاق گرفته اند، همین موضوع می تواند دلیلی باشد برای اینکه این افراد کانون خانواده را امری جعلی و بی اساس در نظر بگیرند و به رابطه های خود به عنوان تصمیماتی مهم و حیاتی توجه نکنند. برای اطلاع بیشتر در زمینه فرزندان طلاق کلیک کنید.
3. اختلال شخصیت وابسته
بعضی از افراد و به خصوص خانم ها از زندگی کردن بدون اینکه تحت تسلط و سلطه دیگران باشند به شدت احساس اضطراب می کنند و به همین دلیل هدف شان از ایجاد رابطه با دیگران این است که تمایل دارند مسئولیت زندگی خود را به دیگری بسپارند.
افراد عادی در رابطه با این افراد احساس پریشانی می کنند و بعد از مدتی رابطه را پایان می دهند و به همین دلیل این افراد گزینه های مناسبی برای مردان خیانت کار به حساب می آیند زیرا می توانند به هرگونه ای که می خواهند با آن ها برخورد کنند و این افراد مبتلا به شخصیت وابسته نیز به دلیل ترس از طرد از آن ها شکایتی نخواهند داشت.
برای اطلاع بیشتر در زمینه برخورد با شخصیت وابسته کلیک کنید.
4. حمایت اجتماعی
در دنیای مدرن که افراد همه درگیر زندگی و کار و پیشرفت خود هستند احساس تنهایی پدیده شایع و فراگیری شده است. این موضوع به خصوص باعث ایجاد نقطه ضعف در دختران می شود به این دلیل که دختران به رابطه و بودن در کنار یک همدم و همراه زندگی که بتوانند در کنار او احساس آرامش و نشاط را تجربه کنند بیشتر اهمیت می دهند.
5. گرفتن تایید اجتماعی
تحقیقات نشان داده است که اکثر دخترانی که درگیر این روابط می شوند قبل از آن رابطه دیگری را تجربه نکرده بودند و به این دلیل پیشنهاد مردان متاهل را قبول می کنند چون به توانایی های خود در یافتن فرد مورد علاقه شان اعتماد ندارند و هدف اصلی آن ها این است که بتوانند توانایی های خود را اثبات کنند.
6. داشتن نگاه مثبت به مردان متاهل
یک فرض غلط که در ذهن قربانیان این روابط وجود دارد این است که تصور می کنند چون فرد مقابل توانسته است به یک رابطه جدی پایبند بشود پس حتما فرد مورد اعتمادی است و من هم می توانم به او تکیه کنم. به عنوان مثال اگر مردی با همسرش در جمع به صورت محبت آمیز رفتار کند این فرض در ذهن بقیه ایجاد می شود که حتما او خیلی مهربان و حمایت گر و متعهد است.
7. امنیت مالی
یکی دیگر از دلایل وابستگی دختران به مردان متاهل این است که این مردان احتمالا سن بالاتری از مردان مجرد دارند و به همین دلیل از لحاظ شرایط مالی در وضعیت بهتری هستند. شرایط مالی خوب باعث می شود که دختران این افراد را گزینه های مناسبی برای ایجاد یک رابطه عاطفی پایدار در نظر بگیرند.
8. عدم تعهد
یکی دیگر از دلایل مهم و تاثیرگذار در این زمینه می تواند به عدم علاقه دختران به ایجاد رابطه متعهدانه و پایدار برگردد. در شرایط کنونی که جوامع آزادی بیشتری را برای افراد قائل شده اند و دختران نیز می توانند برای پیشرفت بلندمدت خود در زمینه های تحصیلی و شغلی و اجتماعی برنامه ریزی کنند. شاید درگیر شدن در یک رابطه عاطفی متعهدانه و جدی مانع برنامه ریزی های بلند مدت این افراد بشود.
9. ارضای نیاز جنسی
گاهی اوقات صرف هیجان طلبی دلیل بروز چنین روابطی را می شود. بعضی از افراد در خانواده هایی بزرگ می شوند که تعهد و وفاداری جایگاه مهمی در آن خانواده ها ندارد و همین امر نیز می تواند سبب شود که توجه به نیازهای اولیه و غریزی در اولویت قرار بگیرد.
10. انتقام گرفتن از مردان
شکست های قبلی در روابط می تواند باعث ایجاد حس تنفر و عصبانیت نسبت به همه مردان را در یک زن ایجاد کند و باعث شود که هدف فرد از ایجاد رابطه با مردان متاهل خراب کردن زندگی طرف دیگر باشد تا به این طریق انتقام خود را از همه مردان گرفته باشد.
دلایل مردان متاهل برای ایجاد رابطه با فردی دیگر
مردان متاهل نیز برای برقراری رابطه با زنان دیگر دلایلی دارند که برخی از آن ها به شرح زیر هستند:
1. تنوع طلبی
تحقیقات نشان داده است که مهم ترین دلیل خیانت مردان به همسران خود به دلیل تنوع طلبی مردان است. مردان کمتر از زنان می توانند به صورت طولانی مدت به رابطه عاطفی پایبند بمانند و همین موضوع نیز باعث می شود که شروع خیانت های زناشویی در اکثر مواقع از جانب مردان شروع شود.
برای اطلاع در زمینهی درمان تنوع طلبی مردان و زنان کلیک کنید.
2. عدم توجه همسر
تحقیقات نشان داده است که هر چه فضای درون خانواده و روابط زناشویی صمیمانه تر و حمایت کننده تر باشد امکان بروز خیانت کاهش می یابد. مردی که از لحاظ عاطفی، اجتماعی، خانوادگی، مالی و جنسی به خوبی ارضا می شود احتمال این که در بیرون از خانه به دنبال جایگزینی برای همسر خود باشد خیلی کم تر است.
3. خشم و انتقام
مشکلات متعدد و درگیرها و بحث و جدل های مداوم در خانه امکان دارد باعث لبریز شدن کاسه صبر مردان شود و او را به فکر انتقام گیری بیاندازد. در چنین مواقعی مردان هدفشان از خیانت و ایجاد رابطه با فرد سوم به دلیل انتقام گرفتن از همسرشان است.
پیامدهای وابستگی عاطفی خانم ها به مردان متاهل
مراقب باشید که ما در مورد استثنائات صحبت نمی کنیم، اگر در پایان مطالعه این مقاله هنوز احساس کردید که دلایل مستدل و کافی برای ادامه رابطه در اختیار دارید توصیه می شود حتما با یک فرد بی طرف و آگاه مشورت کنید.
اگر واقع بینانه به شرایط نگاه کنیم متوجه می شویم که احتمال موفقیت این گونه روابط بسیار کم است و دیر یا زود به پایان خواهند رسید و در صورتی که پایان پیدا نکنند، عاقبت خوبی در انتظار افراد درگیر در این گونه روابط نخواهد بود. در زیر به تعدادی از پیامدهای نامطلوب این روابط اشاره می کنیم:
1. احساس بلاتکلیفی و ابهام در مورد آینده
این گونه روابط به دلیل چالش های فراوانی که به همراه خود دارد ممکن است افرد را دچار احساس بلاتکلیفی و سردرگمی نماید. نفر سوم بودن در روابط عاطفی موضوع بسیار سختی است.
شما نمی دانید چه موقع، کجا و به چه صورت قرار است با فرد مورد علاقه تان در ارتباط باشید و همیشه در فضایی بین امید و ناامیدی سرگردان هستید. شاید در آغاز این موضوع جذاب و دارای هیجان باشد اما به مرور موجب فرسودگی روانشناختی شما خواهد شد و شما را به فردی پریشان و نگران و زودرنج تبدیل خواهد کرد.
2. تجربه شکست عاطفی
وابستگی عاطفی به خودی خود به اندازه کافی آزاردهنده است، حالا اگر در نهایت این وابستگی منجربه شکست عاطفی شود بسیار سخت تر خواهد بود و اثرات کوتاه مدت و بلندمدت روانشناختی بسیاری را به این گونه افراد تحمیل می کند. این موضوع می تواند به دنبال خود دامنه وسیعی از اختلالات روانی از قبیل افسردگی، اضطراب فراگیر، اعتیاد، بدبینی به دیگران، احساس بی ارزشی و … را به همراه داشته باشد.
3. احساس بی ارزشی
در میان پیامدهایی که در پارگراف بالا به آن اشاره شد یک مورد فراگیرتر از بقیه است و آن احساس بی ارزشی می باشد. فردی که در این گونه روابط شکست می خورد در پایان احساس بازیچه بودن را تجربه می کند و خود را به عنوان موجودی ضعیف و ناتوان و کودن فرض می کند که به راحتی توسط دیگران مورد سوء استفاده قرار می گیرد. از طرف دیگر امکان دارد که فکر کند طرف مقابل به خاطر نقطه ضعف هایش او را ترک کرده است.
4. احساس شرم و گناه
وقتی این روابط طولانی مدت باشد به مرور زمان باعث مشکوک شدن اطرافیان به خصوص همسر مرد متاهل می شود. در این گونه مواقع معمولا این موضوعات از پرده بیرون می افتد و همه اطرافیان طرفین در مورد این رابطه آگاهی پیدا می کنند. این موضوع برای هر دو طرف می تواند به شدت آزاردهنده باشد و باعث ایجاد احساس شرم و در بعضی مواقع احساس گناه بشود.
5. فروپاشی خانواده مرد متاهل
در صورت متوجه شدن همسر مرد خیانتکار این موضوع می تواند مشکلات فراونی را برای کانون خانوادگی شان به وجود آورد به خصوص اگر دارای فرزند باشند. در نهایت بعضی از این رسوایی های اخلاقی منجربه طلاق می شود و دچار فروپاشی خانواده می گردد.
در موارد دیگری اگرچه به دلایل مختلف از جمله اجتماعی، مالی، فرهنگی و… خانواده به طور کامل دچار فروپاشی نگردد اما به طور قطع باعث ایجاد سردی و عدم اعتماد و منازعات فراوان و در نهایت ناامن شدن فضای خانواده می گردد که ضرر آن می تواند به مراتب بیشتر از طلاق باشد.
برای اطلاع بیشتر در زمینه طلاق درمان خیانت کلیک کنید.
نحوه مدیریت وابستگی عاطفی به مردان متاهل
اگر به هر دلیلی وارد این گونه روابط شده اید و قصد پایان دادن به آن را ندارید، سعی کنید مواردی را که در زیر به صورت مختصر مطرح می شود را رعایت کنید تا در صورت بروز مشکلات احتمالی دچار آسیب های روانی کمتری شوید:
1. رابطه خود را به صورت پیوسته ارزیابی کنید
همیشه باید مراقب باشید تا در حد امکان به صورت عاقلانه تصمیم گیری کنید و برای این کار نیاز دارید که جایگاه خود را در این گونه روابط بررسی کنید. می توانید برای اینکار از تکنیک های متعددی استفاده کنید. یکی از این تکنیک ها تحلیل هزینه – سود است. جدولی را برای خودتان طراحی کنید و به صورت پیوسته موارد سود و زیان رابطه را در آن بنویسید.
سعی کنید تا حدامکان همه موارد را بنویسید و در پایان این کار سهم هر کدام از موارد مطرح شده را درجه بندی کنید. به این صورت که به هر مورد از صفر تا صد نمره ای اختصاص دهید. بعد از اینکه جدول تهیه شد می توانید به صورت عاقلانه تری مزایا و معایب رابطه را ملاحظه کنید و در صورت بروز مشکلات احتمالی شما از قبل برای آن آمادگی دارید.
2. از افراد آگاه کمک بگیرید
توجه داشته باشید که فرد بی طرفی که از بیرون به موضوع نگاه می کند، می تواند نکته هایی را مورد توجه قرار دهد که شما قادر به دیدن آن ها نیستید. پس در مواردی که ابهام موضوع برای شما آزار دهنده است سعی کنید با فردی بی طرف و آگاه مشورت نمایید.
3. موضوع را با دوستان نزدیک خود در میان بگذارید
تنها بودن خواه ناخواه آزاردهنده است و در صورتی که شما سعی کنید رابطه خود را از همه افراد دوستان و آشنایان خود پنهان کنید احتمال دارد که در نهایت منجر به قطع رابطه با آن ها شود و در نهایت سختی این رابطه را برای شما دوچندان کند.
از طرف دیگر در میان گذاشتن موضوع با دوستان صمیمی موجب می شود که در صورت بروز مشکلات احتمالی شما امکان حمایت از جانب دوستان نزدیک خود را داشته باشید و سریع تر بتوانید مشکلات ایجاد شده ناشی از پایان رابطه را حل کنید.
4. با فرد مقابل به صورت جرات مندانه ارتباط داشته باشید
لازم است که بتوانید نگرانی ها و نیازهای خود را با فرد مقابل در میان بگذارید. حرف زدن و صحبت کردن می تواند به شما و همچنین طرف مقابل کمک کند که تصور عاقلانه تری از این رابطه داشته باشید. هدف ها و برنامه ها و انگیزه هایتان را از رابطه برای یکدیگر تشریح کنید. تنها در این صورت است که این رابطه و هر رابطه دیگری می تواند نتیجه ای را حاصل کند و در غیر این صورت آسیب های آن غیرقابل جبران خواهد بود.
5. دنیای خود را محدود به مرد مورد نظر نکنید
هر چه دنیای شما بزرگ تر باشد امکان این که موضوعات مختلف بتواند شما را آزرده و ناراحت کند کم تر خواهد شد. سعی کنید فرد مورد نظر اولویت اول و آخر شما نباشد. برنامه های زندگیتان را برای هیچ کس به خطر نیاندازید.
توجه داشته باشید که مسئولیت تصمیمات شما تنها و تنها برعهده خودتان خواهد بود. هر چه بیشتر در یک رابطه ای هزینه کنید در نهایت شکست در آن رابطه برای شما سخت تر خواهد بود پس تا حدامکان سعی کنید که دنیای خود را با روابط اجتماعی و کار و فعالیت ها و مسائل جانبی دیگر بزرگ تر کنید.
عوامل موفقیت در پایان دادن به رابطه با مردان متاهل
همان طور که اشاره شده در اکثر این روابط، افراد در نهایت خواهان اتمام رابطه هستند. در صورتی که در این مرحله از رابطه قرار دارید، عوامل زیر به شما کمک می کند تا حدامکان به صورت موفقیت آمیزی این مشکل را حل کنید.
1. مدیریت کردن احساسات و عواطف
سخت ترین و مشکل ترین قسمت پایان هر رابطه عاطفی به هیجانات و احساسات شما در مورد آن رابطه مربوط می شود. پس برای اینکه بتوانید آسیب های پایان رابطه را کاهش دهید نیاز دارید تا کنترل هیجانات را یاد بگیرید. برای اینکار می توانید در ابتدای امر از تکنیک تن آرامی عضلانی استفاده کنید. این تکنیک به شما کمک خواهد کرد تا استرس خود را صورت مطلوب تری مدیریت کنید و امکان اشتباهات و خطاهای احتمالی ناشی از پایان دادن به رابطه را کاهش خواهد داد.
2. مدیریت کردن افکار
قطعا برای پایان رابطه دلایل محکم و قابل قبولی وجود داشته است در غیر این صورت هیچ فردی حاضر به پایان دادن به رابطه عاطفی نیست. سعی کنید دلایل خود و طرف مقابل را مرور کنید. این کار به شما کمک خواهد کرد که از لحاظ ذهنی و شناختی مشکلات موجود در رابطه را بیشتر درک کنید و پایان دادن به آن را گزینه مناسبی در نظر بگیرید. همچنین به شما کمک خواهد کرد که بتوانید در روابط آینده تان بهتر عمل کنید.
3. هرگز با طرف مقابل صحبت نکنید
شاید حتی تا یکسال بعد از پایان رابطه به صورت گاهگاهی به شیوه ای سعی کنید تا دوباره با او ارتباط برقرار کنید. به این فکر می کنید که یکبار صحبت کردن مشکلی ایجاد نخواهد کرد و… اگر تصمیم شما برای پایان رابطه قطعی و جدی بوده است توصیه می شود که به هیچ وجه با طرف مقابل ارتباط برقرار نکنید زیرا باعث تقویت کردن وسوسه های شما خواهد شد و در صورتی که به این تکانه ها و وسوسه ها بها بدهید دوباره بر زندگی شما مسلط خواهند.
4. در صورت امکان رابطه جدید و مناسبی را شروع کنید
اگر از لحاظ اجتماعی و موقعیتی شرایط را مهیا می بینید وارد رابطه جدید و مناسبی بشوید. این کار به شما کمک خواهد کرد تا خاطرات رابطه جدید در ذهن شما جای خاطرات قدیمی را بگیرد. این موضوع در روانشناسی تداخل پس گستر نام دارد به این صورت که خاطرات جدید مانع بازیابی خاطرات گذشته خواهد شد اما باید خیلی مراقب باشید که از چاله به چاه نیافتید.
نکته بسیار مهم: دیده شده است که گاهی اوقات افراد صرفا به دلیل فراموش کردن فرد قبلی وارد رابطه جدید می شوند. این موضوع می تواند برای شما و طرف مقابل به شدت خطرناک باشد و پس از فراموشی فرد قبلی شما خود را در رابطه ای ببینید که به هیچ وجه دوستش ندارید.
5. به خودتان فرصت بدهید
نکته ای دیگری که بسیار مشاهده شده است این است که افراد بعد از اینکه رابطه را پایان می دهند استرس و اضطراب و هیجانات زیاد و آزاردهنده ای را تجربه می کنند. لازم بدانید که هیجانات کشنده نیستند و نمی توانند به شما آسیب بزنند پس نگران آن ها نباشید. به طور کلی هیجانات سازوکار مشخصی دارند. وقتی شما رابطه را تمام می کنید به مرور هیجانات شما بالا و بالاتر و بالاتر می رود تا به یک نقطه نهایی می رسد و سپس کاهش می یابد.
نکته دیگر اینکه هیجانات به صورت چرخه ای عمل می کنند تا توان شما را درهم بشکنند. گاهی اوقات هیجانات به نهایت خود می رسند و سپس برای چند ساعت کاهش می یابند اما بعد از چند ساعت دوباره سطح آن ها بالاتر می رود. به خاطر داشته باشید که اگر به وسوسه های حاصل از این هیجانات اعتنا نکنید زودتر تمام خواهند شد.همچنین توصیه می شود که در این زمینه از یک فرد متخصص نیز کمک بگیرد.