معرفی کتاب سقلمه
نام کامل این کتاب که در فارسی با نامهای «سقلمه» و «تلنگر» ترجمه شده است، «سقلمه، بهبود تصمیمها پیرامون سلامتی، ثروت و شادی» است. ریچارد تیلر در چهار فصل راهکارهای برآمده از علمِ اقتصادِ رفتاری برای جهتدهی درست مردم در مسائل اقتصادی را شرح میدهند. سقلمه درباره ی مسئلهی گسترده شدن گزینههای پیشروی انسان در همهی مسائل و چگونگی انتخاب درست میان آنهاست.
تیلر در مصاحبهای که با کمپانی آمازون داشت، دربارهی نام کتابش گفته است:
«منظور ما از سقلمه، هرچیزیست که تصمیمهای ما را تحت تاثیر قرار میدهد. به طور مثال یک تریای دانشگاهی میتواند به دانشجویان برای داشتن رژیم بهتر سقلمه بزند و برای این کار، سالمترین غذاهای خود را در معرض دید قرار دهد. در حال حاضر ما فکر میکنیم که وقت آن رسیده که مؤسسات به همراه دولت، با به خدمت گرفتن علم انتخاب بیش از پیش کاربرپسند شوند و زندگی را برای مردم راحتتر کنند و به آنها در راستای بهتر شدن زندگیهایشان سقلمه بزنند.»
تیلر معتقد است مردم به شکل فکر شده و براساس منفعت شخصی، تصمیمگیری نمیکنند، بلکه به دلیل نداشتن آگاهی لازم و ناتوانی در کنترل رفتارهای شخصی، دست به انتخابهای اشتباه میزنند.
انتخابهایی که در مقیاس بزرگ به اقتصاد جامعه آسیب میزند. او در کتاب سقلمه با استفاده از علم روانشناسی، آمارهای جامعهشناسی و علوم اجتماعی سعی میکند تا اقتصاد رفتاری و علم انتخاب درست را میان مردم جا بیاندازند.
نظریههای مطرح شده در این کتاب، به کاخ سفید راه یافت و سیاستمداران آمریکایی را به تغییر برنامههای اقتصادی واداشت. تغییری که صندوق بازنشستگی مردم را متحول کرد و باعث شد اموال مردم آمریکا در دوران بازنشستگی چند برابر شود.
ریچارد تیلر در کتاب سقلمه ، چگونگی تصمیم گیری های غیر منطقی و انتخاب های غیر عقلانی را بررسی و نحوه بهبود تصمیمات روزمره توسط سازمان ها را بیان نموده است. طبق اعلام کمیته نوبل مهمترین موضوعی که نظر آنان را جلب کرد، به کارگیری روانشناسی در علم اقتصاد رفتاری و بررسی نحوه تصمیمگیری و انتخاب افراد بود.
برای بهره مندی از خلاصه کتاب صوتی سقلمه کلیک کنید.
فعالیتهای علمی تیلر اقتصاد رفتاری را که از مطالعه و ترکیب علم اقتصاد و روانشناسی متولدشده بود، وارد تحقیقات دانشگاهی کرد و کاربردهای مهم آن را برای جامعه جهانی آشکار ساخت.
به گفته ریچارد تیلر خط مشی اصلی مطالعات و پژوهش های او به دنبال رفتارهای غیر منطقی افراد در زندگی روزمره است، چراکه بسیاری از متغیرهای خارجی و داخلی همچون احساسات بر انتخاب و تصمیم افراد سایه گستردهاند.
ریچارد تیلر در تحقیقات خود اثبات نموده که افراد مطابق با تئوریهای اقتصادی رفتار نمیکنند. مردم پول نقد خود را در حسابهای ذهنی جداگانهای مثل پول رهن، پول تعطیلات و پول بازنشستگی میگذارند و سرمایهگذاران نیز بیش از اندازه به اخبار غیر قابل پیش بینی توجه میکنند.
خواندن کتاب سقلمه به چه کسانی پیشنهاد میشود؟
تا به حال براتون پیش اومده که تنها برای یک پیاده روی عصرگاهی از خونه بیرون بزنید ولی مجذوب ویترین پر زرق و برق و یا اتیکت های تخفیف یک فروشگاه با تعداد زیادی کیسه خرید به خونه برگردید؟ این ساده ترین مثال از نمونه های سوگیری های شناختی است که ریچارد تیلر در کتاب سقلمه به اون ها پرداخته.
شاید فکر کنید که خرید پیش از حد از حراج یک مغازه اونقدر مسئله حیاتی نیست که بخاطرش بخوایم یک کتاب 400 صفحه ای رو مطالعه کنیم. اما آیا این خطاهای شناختی بخش مهمی از زندگی شما رو تحت تاثیر قرار نداده؟
چند نفر رو می شناسید که بعداز فارغ التحصیلی از دانشگاه یا رای دادن به یک سیاست مدار از انتخاب خودشون پشیمون شدن؟! شما جزو این گروه نیستید؟! کتاب سقلمه در پی جواب این چرایی. چرا این تصمیم رو گرفتم؟
نویسنده کتاب سقلمه
ریچارد تیلر Richard Thaler پژوهشگر، نویسنده و اقتصاددان مطرح و نامدار آمریکایی در سال ۱۹۴۵ متولد شد. او در خانوادهای یهودی رشد کرد و پس از اتمام دورهی تحصیل در مدرسه، به دانشگاه شیکاگو رفت.
تیلر مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشتهی اقتصاد درس خواند و پس از آن به تدریس در دانشگاه مشغول شد. او سالهاست در حوزهی اقتصادِ رفتاری فعالیت میکند و پژوهشهایش را برای سیاستمداران، اقتصاددانها، دانشجویان و مردم عادی تدوین کرده است.
ریچارد تیلر در سال ۲۰۰۸ کتاب سقلمه را در انتشارات «دانشگاه یِیل» منتشر کرد. او در این کتاب بسیاری از تصمیمگیریها و انتخابهای مردم را غیرعاقلانه و نسنجیده قلمداد میکند و تاثیر رفتارهای فردی بر اقتصاد جامعه را به شکلی گسترده شرح و بسط میدهد.
این کتاب یکی از مهمترین آثار به نگارش درآمده در حوزهی اقتصاد و همچنین کارنامهی این نویسنده است. کتاب سقلمه توجه نظریهپردازان و مردم را به خود جلب کرد و پرفروشترین کتاب نیویورک تایمز در سال ۲۰۰۸ شد.
از دیگر آثار او میتوان به کتابهای «کجرفتاری»، «روانشناسی انتخاب»، «اقتصاد شبه عقلانی» و «فرضیههای اقتصادی» اشاره کرد.