تعداد انجام
7,559
تعداد سوالات
82 سوال
زمان تقریبی
10 دقیقه
رده سنی
بزرگسالان – نوجوانانتست بهزیستی روانی ریف
مدل شش عاملی بهزیستی روانشناختی نظریه ای است که توسط کارول ریف تهیه شده است و شش عاملی را که می تواند در بهزیستی، رضایت و شادی ذهنی فرد تأثیر بگذارد، شناسایی می کند. بهزیستی روانی شامل روابط مثبت با دیگران، تسلط شخصی، خودمختاری، پذیرش خود، احساس هدف در زندگی و رشد و تکامل فردی است.
کاربردهای تست بهزیستی روانی ریف
تست بهزیستی روانی ریف جهت سنجش 6 مولفه اصلی بهزیستی مورد استفاده قرار می گیرد. از این تست می توان برای موارد زیر استفاده نمود:
- مشاوره تحصیلی
- تعیین میزان بهزیستی
- اقدام برای افزایش بهزیستی
- پژوهش ها و مطالعات علمی
- مشاوره شغلی و افزایش عملکرد
- مشاوره فردی جهت موفقیت و خودشکوفایی
تست بهزیستی روانی پرسشنامه 82 سوالی است که در آن پاسخ دهندگان ویژگی خود را در مورد هر آیتم، مطابق مقیاس 1 تا 6 درجه ای ارزیابی می کنند. در زیر توضیحات مربوط به هر معیار در تست بهزیستی روانی آمده است:
خودمختاری (Autonomy): امتیازات بالا نشان می دهد پاسخ دهنده مستقل است و رفتار خود را بدون در نظر گرفتن فشار اجتماعی تنظیم می کند.
تسلط محیطی (Environmental Mastery): نمرات بالا نشان می دهد که پاسخ دهنده به طور موثر فرصت ها را غنیمت می شمارد و حس کنترل بر عوامل و اقدامات محیطی، از جمله مدیریت فعالیت های روزمره و ایجاد موقعیت هایی برای تأمین نیازهای شخصی را دارد.
رشد شخصی (Personal Growth): نمرات بالا نشان می دهد که پاسخ دهنده در حال رشد، اتخاذ تجربیات جدید و مشاهده پیشرفت در رفتار و شخصیت در طول زمان است.
روابط مثبت با افراد دیگر (Positive Relations With others): نمرات بالا نشان دهنده تعهد پاسخ دهنده به روابط سازنده با دیگران است که شامل همدلی، نزدیکی و محبت متقابل می باشد.
هدف در زندگی (Purpose in life): نمرات بالا نشان دهنده جهت گیری قاطع پاسخ دهنده به سمت هدف و اعتقاد به معنای زندگی است.
پذیرش خود (Self – Acceptanse): امتیازات بالا بیانگر نگرش مثبت پاسخ دهنده به خود است. در این حالت فرد گذشته و هویت خود را پذیرفته و ویژگی های مثبت و منفی اش را تصدیق می کند.
بهزیستی نمی تواند فقط در ذهن شما وجود داشته باشد. بهزیستی ترکیبی از احساس خوب و همچنین داشتن معنا، روابط خوب و موفقیت است.
“مارتین سلیگمن”
کاربردهای تست بهزیستی روانی ریف چیست؟
کاربرد تست بهزیستی روانی در مدارس
در آموزش و پرورش، این تست می تواند در بسیاری از موارد، مانند بخشی از پذیرش و ارزیابی نهایی در یک مرکز مشاوره، مورد استفاده قرار گیرد. مشاوران می توانند ببینند که جلسات مشاوره چه تأثیری در بهزیستی روانشناختی دانش آموزان و دانشجویان دارد.
مشاوران همچنین می توانند در گفتگوی خود با دانش آموزان و دانشجویان، در مورد دستیابی به هدف معنادار در زندگی در روند یافتن شغل ایده آل، از آن استفاده کنند. مطالعات نشان می دهد که افراد با بهزیستی بالاتر عملکرد تحصیلی بهتری داشته و می توانند به طور هدفمند و معنادار مسیر تحصیلی بهتری را طی نمایند.
کاربرد تست بهزیستی روانی در مشاغل
از آزمون ریف می توان در زمینه ارتقاء عملکرد کارکنان استفاده نمود. شواهد نشان می دهد کسانی که بهزیستی روانی بالایی دارند عملکرد شغلی بهتری داشته و برای اهداف مشترک سازمان بیشتر تلاش می کنند. همچنین مطالعات نشان می دهد که بهزیستی روانی باعث افزایش تعهد سازمانی و کاهش غیبت و ترک شغل می شود.
کاربرد تست بهزیستی روانی در مراکز مشاوره
تست ریف را می توان به عنوان ابزاری برای آگاهی از نتایج برنامه های مشاوره به کار برد. امروزه برخی از روش های درمانی در کلینیک ها مورد استفاده قرار می گیرد که به عنوان بهزیستی درمانی از آن یاد می شود. به طور کلی استفاده از رویکردهای مثبت نگر به درمان، نیازمند سنجش و پیگیری میزان بهزیستی در مراجعین است که این تست می تواند ابزار خوبی برای پیگیری نتایج مداخلات باشد.
بهزیستی روانی چیست؟
بهزیستی روانی ریف (PWB) اصلاحی است که به حالات ذهنی مثبت مانند خوشبختی یا رضایت اشاره دارد. بهزیستی مفهومی چند وجهی است. این واژه اغلب به عنوان یکی از مشخصه های بارز بشر دوستانه برای رشد و تعالی است که به افراد کمک می کند تا معنا و جهت زندگی را پیدا نموده و پتانسیل واقعی خود را دریابند.
در گذشته بیشتر افرادی که سلامت روان را مورد بحث قرار می دادند تاکیدشان روی اختلالات روانی و راه های مقابله با آن بود. اما سالهای اخیر شاهد یک تغییر شور آور در مطالعات روانشناسی از تأکید بر اختلال به تمرکز بر بهزیستی و سلامت روانی مثبت بوده ایم.
این تغییر بر این اساس استوار است که سلامت روانی بیش از آنکه به نداشتن بیماری تمرکز کند به عنوان داشتن ویژگی های مثبت مانند عزت نفس، روابط اجتماعی مطلوب، رضایت و هدف در زندگی در نظر گرفته می شود.
توجه مثبت به سلامتی خصوصاً در تحقیقات اخیر روانشناسی بسیار برجسته بوده است. اما همچنین اپیدمیولوژیست ها، دانشمندان علوم اجتماعی، اقتصاددانان و سیاست گذاران را نیز به خود جلب کرده است.
این دیدگاه مثبت در قوانین سازمان بهداشت جهانی نیز گنجانده شده است، جایی که سلامتی به عنوان وضعیتی کامل از نظر جسمی، روحی و اجتماعی و نه صرفاً عدم وجود بیماری یا ناتوانی تعریف شده است.
عناصر اصلی بهزیستی روانشناختی
بهزیستی روانی دو جنبه مهم دارد. اولین مورد مربوط به میزان تجربه عواطف مثبت و احساس شادی در افراد است. از این جنبه بهزیستی روانی گاهی اوقات به عنوان بهزیستی ذهنی یاد می شود. بهزیستی ذهنی بخشی ضروری از بهزیستی روانی است، اما به تنهایی کافی نیست.
برای درک اینکه چرا احساس شادی و خوشحالی به تنهایی کافی نیست بیایید به یک مثال توجه کنیم. مکانی را تصور کنید که همه چیزهایی که دوست دارید در آن فراهم است. مثلا در یک قایق تفریحی با انواع غذاها و نوشیدنی ها در حال آفتاب گرفتن هستید. در این حالت حس مثبت و احساس شادی را تجربه می کنید. این کار شاید برای مدت زمان مشخص لذت بخش باشد اما اکثر مردم در بلند مدت نمی توانند از آن لذت ببرند.
این مثال این واقعیت را نشان می دهد که برای اینکه واقعاً احساس خوبی داشته باشیم، باید علاوه بر حس مثبت، هدف را نیز تجربه کنیم. بنابراین مولفه دوم مهم بهزیستی روانشناختی عبارتند از این احساس که کاری که با زندگی خود انجام می دهیم هدف دارد.
بنابراین دو بعد اصلی بهزیستی احساس لذت و هدف در زندگی است. درک این عناصر، چند بعدی یا چند وجهی است و جنبه های زیر را در بر می گیرد:
عاطفه (Affection): در کسانی که بهزیستی روانی بالایی دارند احساس مثبت بر احساسات منفی غلبه دارد.
شناخت (cognition): افرادی که بهزیستی روانی دارند، رضایت از زندگی را تجربه می کنند. به نظر آنها زندگی قابل درک و کنترل می باشد.
رفتار (Behavior): افرادی که بهزیستی روانی بالایی دارند چالشهای زندگی را می پذیرند و به کار و فعالیت علاقه دارند.
روابط (Relationships): کسانی که بهزیستی روانی بالایی دارند به دیگران اعتماد می کنند و از تعامل اجتماعی مطلوبی برخوردارند.
چرا بهزیستی روانی برای سلامت عمومی مفید است؟
– بهزیستی جنبه های مختلف سلامت را در نظر گرفته و در نتیجه رویکرد جامع تری در پیشگیری از بیماری و ارتقا سلامت ایجاد می کند.
– بهزیستی شاخص قابل اعتمادی از عملکرد کل جمعیت است. در واقع بهزیستی فراتر از میزان بیماری، مرگ و میر و وضعیت اقتصادی است. به همین دلیل بینشی در مورد چگونگی زندگی مردم از دیدگاه خود فراهم می کند.
– پیشرفت در روانشناسی، علوم اعصاب و تئوری اندازه گیری نشان می دهد که می توان بهزیستی را با کمی دقت اندازه گیری کرد. یافته های حاصل از مطالعات مقطعی، طولی و تجربی نشان می دهد که بهزیستی با عوامل زیر مرتبط است:
- کاهش بیماری روانی و جسمی
- عوامل جسمی و اجتماعی
- سلامتی ادراک شده
- ارتباط اجتماعی
- رفتارهای سالم
- بهره وری
- طول عمر
بهزیستی با بسیاری از مزایای بهداشتی، شغلی، خانوادگی و اقتصادی همراه است. به عنوان مثال، بهزیستی بیشتر باعث کاهش خطر ابتلاء به بیماری و آسیب همراه است. افرادی که بهزیستی بالاتری دارند در کارشان بهره وری بالاتری دارند و به احتمال زیاد به جامعه خود کمک می کنند.
تست بهزیستی روانی ریف (PWB) در رابینیا
بهزیستی روانی در سایت رابینیا بر اساس یکی از معروف ترین و معتبرترین تست ها تنظیم شده است. متخصصان رابینیا شامل کارگروهی از روانشناسان بالینی، روانسنجان و پژوهشگران سعی کرده اند تا این آزمون را با تفسیر کامل طراحی نمایند.
این تست به شما کمک می کند تا از نقاط قوت خود در این زمینه آگاهی یافته و با استفاده از توصیه های کاربردی نقاط ضعف تان را بهبود بخشید. توجه به بهزیستی روانی به عنوان یک عامل مهم پیشگیرانه و تعالی بخش می تواند مسیر زندگی را به سوی موفقیت و آرامش سوق دهد.
روایی و اعتبار تست بهزیستی روانی ریف
روایی و اعتبار تست بهزیستی روانشناختی ریف (PWB) نشان می دهد که این آزمون دارای قابلیت اطمینان مناسبی برای سنجش 6 مولفه بهزیستی است. در زیر روایی و اعتبار تست بهزیستی ریف در مطالعات بین المللی و مطالعات ایرانی گزارش شده است:
روایی و اعتبار بر اساس مطالعات بین المللی
ریف(1989) در مطالعه ای اعتبار این تست را بین 0/93 و 0/86 گزارش نموده است. همچنین در مطالعات مختلف همبستگی این تست با سایر آزمون ها از جمله مقیاس رضایت زندگی نیوگارتن، پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ، پرسشنامه منبع کنترل لونسون، پرسشنامه افسردگی زونگ و مقیاس تعادل عاطفی بادبورن بالا گزارش شده است. در پژوهشی که توسط ریف (1995) انجام شده است آلفای کرونباخ برای پذیر خود 0/93، ارتباط مثبت با دیگران 0/91، تسلط بر محیط 0/90، خودمختاری 0/86، هدف مندی در زندگی 0/90 و رشد شخصی 0/87 گزارش شده است. لیندفورس و همکاران (2006) ضریب ثبات درونی برای مولفه های مقیاس بهزیستی روانشناختی را بین 0/65 تا 0/70 گزارش کرده اند.
روایی و اعتبار بر اساس مطالعات داخلی
در مطالعات ایرانی بیانی و همکاران (1387) اعتبار نسخه 84 سوالی این تست را از طریق باز آزمایی محاسبه و برای روابط مثبت با دیگران 0/77، پذیرش خود 0/71، خودمختاری 0/78، هدف در زندگی 0/70، تسلط بر محیط 0/77 و رشد شخصی 0/78 به دست آوردند.
روایی و اعتبار چیست؟
روایی و اعتبار اشاره به بررسی های علمی در رابطه با کاربردپذیری و ارزش گذاری تست های مورد استفاده دارد. در این روش های علمی با استفاده از محاسبات و آزمونهای پذیرفته شده بین المللی میزان توانایی تست را مورد سنجش قرار می دهند.
روایی (Validity) نشان می دهد که تست مورد نظر تا چه میزان ویژگی هدف را می سنجد. در اینجا به این معنی که تا چه میزان تست بهزیستی روانشناختی ریف می تواند به طور دقیق 6 مولفه بهزیستی را بسنجد.
اعتبار (Reliability) نشان می دهد که یک تست تا چه میزان ثبات دارد. یعنی تست بهزیستی ریف در شرایط یکسان به چه میزان می تواند نتایج یکسانی را نشان داد.
آیا تست بهزیستی روانی معتبر است؟
تست بهزیستی روانی یکی از معتبرترین تست ها است که توسط ریف نظریه پرداز معروف حوزه روانشناسی مثبت نگر تنظیم شده است. روایی و اعتبار این آزمون بالا بوده و تحقیقات زیادی از آن به منظور ارزیابی استفاده نموده اند.
چرا باید از تست بهزیستی استفاده کنم؟
تست بهزیستی روانی در واقع پتانسیل و توانایی روانی ما برای هدایت و حرکت صحیح در مسیر زندگی را نشان می دهد. با استفاده از این تست می توان قابلیت ها و ویژگی های مهم توانایی فردی را سنجیده و در مسیر شکوفایی گام های موثری را برداشت. همچنین بهزیستی روانی قبل از شروع هر اختلالی وجود داشته و قابل سنجش است. بنابراین زمانی که مولفه های آن را در خود تقویت نماییم می توانیم در برابر آسیب و بیماری ها مقاومت بیشتری داشته باشیم.
کاربرد تست بهزیستی برای مشاوره تحصیلی چیست؟
مطالعات نشان می دهد که بهزیستی می تواند عملکرد تحصیلی را تحت تاثیر قرار دهد. در واقع با سنجش 6 بعد بهزیستی روانی می توانیم به دانش آموزان کمک کنیم تا نقاط ضعف شان را برای گام برداشتن در مسیر موفقیت تغییر دهند. به عنوان مثال وقتی میزان استقلال فردی کم باشد لازم است تا راهکارهایی برای آن اتخاذ نماییم چرا که استقلال فردی در تصمیم گیری ها برای انتخاب مسیر تحصیلی بسیار تاثیر گذار است.
کاربرد تست بهزیستی در سازمان چیست؟
بهزیستی روانی عامل مهمی برای شکوفایی فردی است و با عملکرد شغلی نیز رابطه دارد. افرادی که بهزیستی آن ها در ابعاد مختلف بالاتر است بهتر می توانند روابط و زندگی خود را مدیریت نموده و در نتیجه بهره وری بیشتری دارند. همچنین بهزیستی باعث افزایش تعهد سازمانی و کاهش فرسودگی شغلی، ترک شغل و غیبت می شود. همه این موارد نشان می دهد که ارزیابی بهزیستی و متعاقبا برنامه ریزی توسعه روانی به سازمان ها کمک می کند تا بتوانند رشد و شکوفایی کارکنان خود را در مسیر ارتقاء عملکرد سازمان افزایش دهند.
تست بهزیستی روانی چه کاربردی برای مشاوران دارد؟
بسیاری از درمانگران به ویژه آن هایی که از رویکردهای مثبت نگر استفاده می کنند برای تعیین خطوط پایه و همچنین بررسی روند مداخله می توانند از تست بهزیستی روانی استفاده نمایند.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.