ویژگی های پرسشنامه باورهای وسواسی (OBQ-44) :
- رنج سنی : بزرگسال
- دارای پایایی و روایی
- دارای منبع (ایرانی / خارجی)
- دارای 3 خرده مقیاس است.
- موارد استفاده : پژوهش،ارزیابی
- فایل به صورت WORD / PDF می باشد.
- فایل به همراه مقاله مرتبط است .
هدف پرسشنامه باورهای وسواسی (OBQ-44):
سنجش باورهای وسواسی
سایر مطالب پرسشنامه باورهای وسواسی (OBQ-44) :
پرسشنامه باورهای وسواسی (OBQ-44) شامل 44 گویه و 3 خرده مقیاس احساس مسئولیت برای صدمه و آسیب و ارزیابی خطر و تهدید (16 ماده)، کمال طلبی و نیاز به برخورداری از اطمینان (16 ماده)، اهمیت و کنترل افکار (12 ماده). و شیوه نمره گذاری طیف لیکرت از هیچ تا بی نهایت همچنین دارای پایایی و روایی می باشد.
پرسشنامه افكار وسواسی (OBQ-44) شامل44 پرسش می باشد که برگرفته از فرم اصلی OBQ-87 است. تغییر میزان تعداد پرسش ها و تدوین OBQ-44 بوسیله «گروه متخصصان کار روی شناختارهای وسواس فکری-عملی» که همان مبتکران آزمون OBQ-87 است، صورت گرفته است.
پرسشنامه حاضر ابعاد بیماری زایی در حیطة شناخت را در بیماران وسواس فکری-عملی مورد ارزیابی و تشخیص قرار می دهد. از پاسخ دهنده درخواست می شود، میزان موافقت یا مخالفت خود را با هرکدام از گزینه ها که بصورت رتبه بندی شده روی مقیاس 7-1 می باشد را انتخاب کند.
پرسشنامه OBQ-44، نخست به فارسی ترجمه گردید. در ترجمه سعی شد جملات سادگی خود را حفظ نمایند و سوالات به گونه ای نگاشته شوند که ضمن حفظ مفهوم اصلی، در زبان فارسی مصطلح باشند. بعد از آماده شدن فرم فارسی آزمون، مراحل ارزیابی میزان تطبیق زبانی آزمون یعنی هماهنگی ترجمه ی فارسی با متن انگلیسی به صورت زیر انجام گرفت.
الف- ترجمه فارسی پرسشنامه توسط سه تن از اساتید مسلط به زبان انگلیسی، دو روان شناس و یک روان پزشک با متن اصلی مطابقت داده شد و پیشنهادهای اصلاحی آنها در ترجمه اعمال شد.
ب- به لحاظ اطمینان کامل از مطابقت ترجمه فارسی با متن اصلی و رسایی جملات متن فارسی، پرسشنامه به فردی که مسلط به زبان انگلیسی است، داده شد تا توسط وی به انگلیسی برگردانده شود.
ج- بعد ترجمه انگلیسی پرسشنامه فارسی OBQ-44 به وسیله گروه OCCWG مورد بازبینی قرار گرفت و پیشنهادهای اصلاحی آنان در ترجمه فارسی لحاظ شد.
د- درنهایت ترجمه های انجام یافته و اصلاح موارد لازم، هم ازنظر مناسبت سؤالات با رویه موردنظر و هم مطابقت جملات فارسی با متن اصلی تطبیق داده شد.
بدین ترتیب فرم فارسی پرسشنامه OBQ-44 آماده گردید و برای ارزیابی مقدماتی بر روی 8 نفر از دانشجویان پزشکی اجرا گردید و آیتم هایی که ازنظر فرهنگی همخوانی نداشتند، معادل یابی شدند.
آزمون از شش زیرگروه افکار تشکیل شده است که دامنه های کلیدی حوزه های شناخت در اختلال وسواس فکری – عملی می باشد. احساس مسئولیت برای صدمه و آسیب، ارزیابی تهدید و خطر، کمال طلبی ، نیاز به برخورداری از اطمینان، اهمیت دادن به افکار و کنترل افکار.
احساس مسئولیت برای صدمه و آسیب و ارزیابی تهدید و خطر شامل 9 گزینه می باشد. «اگر فرصتی پیش بیاید که کاری از دستم برآید، باید از بروز وقایع بد و ناگوار جلوگیری کنم». «من برای اجتناب از مسئله های جدی (مانند بیماری یا تصادف)، نیاز به تلاش مداومی دارم». کمال طلبی و نیاز به برخورداری از اطمینان شامل 9 گزینه می باشد. «اگر اشتباه کنم، حتماً باید ناراحت بشوم»، « برای من بررسی کلیة عواقب احتمالی یک موقعیت امری ضروری است». و همینطور اهمیت و کنترل افکار شامل گزینه است.
« باید بتوانم ذهنم را از شر افکار ناخواسته رهاسازم»، «به نظر من داشتن افکار و تمایلات ناپسند، همان قدر بد است که عمل به آنها».
ارزیابی ناکارآمد اولیه در ارتباط با افکار مزاحم و نوع نگاه و تجزیه و تحلیل فرد از افکار مزاحم به ارزیابی ناکارآمد ثانویه یا همان مقابله ناکارآمد (مانند اجتناب یا اجبار ) منجر می شود (کار1974)
مک فال و ولرشیم (1979) ابعاد شناختی وسواس را در حیطه قابلیت و توانایی فرد، قطعیت و یقین و نیاز به اجتناب از انتقاد می بینند. محققان مذکور تفکراتی مانند من همیشه و در همه جا باید حواسم را برای مقابله با خطرهای احتمالی جمع کنم و آماده باشم را در این نوع بیماران می بینند.
وارن و گوریدس شناخت بیماران وسواسی را در میزان شدت باورهای آنها در زمینه کمال طلبی، قطعیت و یقین و عدم پذیرش انواع معینی از افکار و تکانه ها می دانند. کلیه این باورها در پاسخ و در مقابله با افکار مزاحم و افزایش توجه بیش از حد به افکار مزاحم شکل می گیرند .
در این پژوهش منظور از نمره استاندارد افکار وسواسی نمرهای است كه فرد به سوالات 44 گویه ای پرسشنامة میدهد .
برای اطلاعات بیشتر درباره باورهای وسواسی کلیک کنید .
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.